Recept varázs 31.

Recept varázs 31. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Márton-napi libator - Darált dióba mártott petrezselymes rántott libamáj recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A libazsíros kenyeret, nemkülönben a libamájat csaknem mindenki kedveli. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa ezúttal Márton napi libatorra invitálja Önöket, ahol diós rántott libamájat készít Frank Sándor, mesterszakács. Az állatvédők most talán másik csatornára kapcsolnak, hiszen a világban egyre több helyen tiltják a libatömést, azonban a libamáj népszerűségén ez nem nagyon látszik. Ám a szakemberek szerint a libatömés nem állatkínzás, mindenesetre megoszlanak a vélemények. Egy szó mint száz, ha élve főzik meg a kagylót, meg a rákot, az sem túl szívderítő, mégis valaki épp a szusit szereti.

November 11-én, Márton napján szokták a hizlalt ludakat levágni és megsütni. Szent Márton napja valaha az óév utolsó ünnepe volt. Ekkorra már hordókba került az újbor, bezsákolták a kamrákba a lisztet, a betakarított terményt. Véget értek a mezőgazdasági munkák, elszámoltak uraiknak a jobbágyok, megfogadták az új pásztorokat. A házasemberek a disznótorokra, a kisgyermekek pedig a tél örömeire készülődtek, mert a népi hagyomány úgy tartja, rendszerint ilyenkor esik le az első hó. Barta László a Márton népszokásokról mesél, na meg néhány receptet is ajánl Önöknek.
Márton napján az ünnepi étel a sült liba volt. A libamáj nem tartozik az olcsó alapanyagok közé, sőt mifelénk csak hízott libamájat lehet kapni, sokan el is ítélik, sőt nem is vásárolnak töméssel hízlalt állatokat, feltéve, ha az szerepel is a csomagoláson. Pedig kivételes alkalmakkor érdemes költekezni. Megéri, hiszen fejedelmi és különleges vacsorát varázsolhatunk belőle. Frank Sándor ezúttal darált dióba mártott petrezselymes rántott libamájat készít. És mivel a szárnyasokhoz leginkább a gyümölcsköret illik, ezért a rántott máj mellé alma, kiwi és szőlő kerül a tányérra.

Jósolják meg Önök is a liba csontjából lesz-e hó az idei télen. A hagyomány szerint ugye november 11-ét, azaz Márton napját tartották a tél kezdetének. Sőt a 6. században ettől a naptól kezdődött a karácsonyig tartó ádvent. Ezen a napon fejezték be a mag és a szőlőszüretelést és elkezdődik a disznóvágások ideje.  Legközelebb Barta lászló legközelebb a disznótorról mesél, Frank Sándor pedig igazi disznótorost tálal disznósajttal, kolbásszal, szalámival és májas hurkával meglepetésnek tepertős pogácsát készít. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok!

 

 

Pin It
©2023 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés