Recept varázs 24.

Recept varázs 24. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Húsvéti népszokások és ételek - Desszert kompozíció (Habos-mákos palacsinta meggymártással, Szatymazi túrós lepény baracklekvárral, Túrógombóc, hideg desszert) recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! Biztosan önök is őriznek emlékeket arról, amikor együtt van a család. Anya megterít, mi gyerekként áhítattal vettük elő húgommal az ünnepi étkészletet. Gyertyák gyúlnak, illatok táncolnak a levegőben, poharak csilingelnek, szívek dobbannak. Talán kicsit valótlanul, meseszerűen hangzik, de a meghittség utáni vágy mindenkiben benne lakozik. Az ünnepek előtt pedig tovább erősödnek ezek az érzések. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa ezúttal a Húsvéti népszokásokról szóló előadásával teremt ünnepi hangulatot, majd Frank Sándor többféle desszertet ajánl az ünnepi asztalra.

A húsvét a remény ünnepe. Annak is, aki a keresztre néz, annak is, aki az ébredő természet apró jeleit lesi várja. Megváltás és rügyfakadás örök időktől összetartoznak. Sok országban szokás húsvétkor a napfelkeltét egy magas hegy tetején várni. Ehhez több hiedelem kapcsolódik - egyik szerint a felkelő nap Krisztus feltámadásának bizonyítéka, a másik szerint, aki jól figyel, megláthatja benne a Krisztust jelképező bárányt a zászlóval. A húsvéti tojás ajándékozása sok országban e napon történik, nálunk a hétfői locsoláshoz tartozik. A teremtés koronái egyre kevesebben tartják ezt a néphagyományt vagy éppen mi nők, be sem engedjük őseink szokásait kapuinkon, amelyeken locsolóink kopogtatnak. De hát, ki repes a gondolattól, hogy talpig csurom vizes legyen, vagy napokig mámorosan tántorogjunk az olcsó kölnik kimoshatatlan illatától. Pedig én hiszek abban, hogy a nagypapám hajnali órákban a paplanom alá zúdított hidegvízétől, mindig friss és üde maradok, mint a harmatos liliomszál. Szerintem, lehet jó oldala is, ha a jól megszokott „szabad-e locsolkodni” kérdésre igennel válaszolunk, és cserébe tojással jutalmazzuk „jótevőinket”. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa elmeséli, hogy a mai locsolkodás csupán játékos megemlékezése az egykori falusi húsvétolásnak.
A helyes táplálkozás alappillére a változatosság és a mértékletesség, még így húsvét idején is. Mindent lehet enni, sőt a változatosság kell is a szervezetnek, hogy minden tápanyagot, szükséges vitamint megkapjon. Ugyanez vonatkozik az édességek fogyasztására is. Hát változatosságban most nem lesz hiány, hiszen Frank Sándor négyféle édességből készít desszert kompozíciót a húsvéti asztalra. Összefut a nyál a szánkban, ha elárulom, hogy lesz habos-mákos palacsinta meggymártással, szatymazi túrós lepény baracklekvárral és túrógombóc is. De nem kell azonnal a kalóriákat számolni! A szakemberek szerint ugyanis az édesség heti 1-3 alkalommal még nem ártalmas, ez lehet, pl.: 1 szelet sütemény, 25-30 gramm csokoládé, 1 gombóc fagylalt, vagy ezeknek megfelelő más kísértés. A cukorral való édesítés nem tilos, már csak azért sem, mert a cukor fogyasztása csökkenti az érzelmi ingadozásokat és javítja a kedélyállapotot, de bánjuk vele óvatosan, ne vigyük túlzásba. De mit tehetünk, ha az édes íz szeretete velünk született. Ez ellen pedig nehéz és nem is érdemes küzdeni. Köztudott, hogy csokoládé fogyasztásakor „boldogsághormon” szabadul fel az agyban, melyről nehezen mond le bárki. De nassolni nem csak csokoládét lehet, sőt ebben is érvényes a változatosság jótékony hatása. Bűnbe esni egy kis boldogságért pedig csak nem tilos!?

A húsvéti ünnep harmad-negyednapján már mindenki torkig van a sonkával, és gyakran sok kimarad belőle. Mégsem kell kidobni, hiszen a hagyományos eljárással füstölt-sózott sonka akár egy hónapig is eláll a hűtőben, és a legkülönbözőbb módokon fel lehet használni más ételek elkészítéséhez. Húsos tésztától, a babgulyáson át a sonkás tekercsig sok mindent készíthetünk belőle, de egy tojásos rántottát is felturbóz a füstölt sonka. A sonkacsontot és a levét sem kell kidobni, ezek felhasználásával ízletes levest főzhetünk. Következő műsorunkban az egyszerűségnek hódolunk és Frank Sándorral Bárány kotlettet készítünk rozmaringos puliszkával. Barta László pedig tarhonyakongresszust tart. Így nevezték ugyanis a harmincas években a tarhonya népszerűsítésére indult akciókat. Móra Ferenc is lelkes propagálója volt a híres szegedi tarhonyának, de egyelőre nem árulok el többet! Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés