Recept varázs 25.

Recept varázs 25. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Levesek - Rákfarok egyedi bundában sütve, friss vegyes salátával recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A régi Magyarországon az ebéd jelentette a köznapi élet ünnepi óráját. Az ebéd volt az a pillanat, mikor az élet gondjai és reménytelenségei közepette a magyar ember egy pillanatra magába szállott, lelki szemeit elfordította a gondok fekete tájáról, s úgy ült le a fehér kendővel megterített asztalhoz, mintha valamilyen ősi pogány szertartásnak áldozna most. Az ebédet kivétel nélkül még ma is levessel kezdik. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosának elbeszéléséből kiderül többek között, hogy a leves kedvező hatású az emésztésre, mert előkészíti a gyomrot az étkezésre és fokozza az étvágyat. Frank Sándor Venes-díjas mesterszakács pedig egy igen kedvelt, tavaszias és vitamindús ételt készítünk, ami nem más, mint Rákfarok egyedi bundában sütve, friss vegyes salátával.

Elhanyagolt kedvencünk a leves. A legtöbb család ünnepi asztalán nem hiányzik a többfogásos menü elejéről, a hétköznapokban azonban mintha mégis el lenne hanyagolva. Pedig a levesek nem szolgáltak rá mostoha sorsukra: ez az ételtípus is ugyanolyan sokszínűen elkészíthető, mint a manapság oly divatos tésztaételek, így akár kifinomult előétel, akár tápláló főétel, vagy gyorsan összedobható hétköznapi vacsora is lehet leves. Főként, hogy megfelel az egészséges táplálkozás kívánalmainak: laktat, elegendő energiát és tápanyagot szolgáltat, segíti a szervezet folyadékigényének kielégítését és könnyen emészthető. Szerepet játszhat ideális testsúlyunk megtartásában is. Egy amerikai kutatás szerint 20%-kal csökken az étkezés során bevitt kalóriamennyiség, ha már az elején jóllakunk a levessel. Története valószínűleg egyidős az ételkészítéssel, és minden nemzet konyhájának elmaradhatatlan része. Barta László az ősleves titkairól, a zupásokról és arról is mesél, hogy a leves sokszor abból készül, ami éppen a háztartásban megtalálható.
A tengeri ínyencségek készítésénél két nagyon fontos szabály van, amit szem előtt kell tartanunk. Az első, hogy mindig a lehető legjobb minőségű alapanyagokból dolgozzunk. Ha ételeinket friss, élő rákokból, kagylókból készítjük, a vásárláskor legyünk rendkívül körültekintőek. Annyit általánosságban elmondhatunk, hogy rákok esetében azokat a példányokat keressük, amelyek, ha kiemeljük őket a vízből, gyorsan maguk alá húzzák a farkukat. A friss rákok a hagyomány szerint azokban a hónapokban a legjobbak, melyek nevében van "r" betű. A másik fontos szabály, amit a tenger gyümölcseinek készítésekor figyelembe kell vennünk, hogy nem szabad őket túl sokáig sütni vagy főzni, mert nagyon könnyen kiszáradhatnak, és húsuk megkeményedik.

Következő műsorunkban kiderül, mi teszi fűszeresebbé az életet. Barta László a szó szoros értelmében fűszerekkel gyógyít, mámorba ejt, és még a számlát is kiegyenlíti. Egyetlen élelmiszer sem volt ugyanis olyan hatással az emberiség történelmére, mint ételeink ízesítői. A fekete bors például Krisztus születése idején került Rómába. Nemcsak a gazdag római polgárok ínyenc fűszere lett, hanem fizetőeszközül is használták. A fűszereket ugyan élvezeti cikként is, de főleg betegség megelőző szerként használták. Frank Sándor pedig egy könnyű, tavaszi, gyorsan és egyszerűen elkészíthető mediterrán ételt, Grillezett mozzarellát készít paradicsommal és roppanós jégsalátával. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés