Recept varázs 23.

Recept varázs 23. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Erdélyi konyha ételei - Bárány kotlett rozmaringos puliszkával recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! Erdélyt mindannyian ismerjük. Vagy talán csak ismerni véljük, hiszen olyan közel áll hozzánk? Mindannyian szeretjük. Vagy csak hisszük, hogy szeretjük, mert úgy érezzük, hogy a miénk? Egy biztos, kíváncsiak vagyunk rá! Lehet a történelmén töprengeni, beszélgetni az ott élőkkel vagy végigkóstolni az országot és leülni az asztalukhoz. Egy hely, ahol már-már archaikus a vendégszeretet. Frank Sándor, mesterszakács rozmaringos puliszkával tálalt bárány kotlett-je ezt a hagyományt kelti életre. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa pedig az erdélyi ételek világába kalauzol el bennünket.

Az erdélyi konyha ízeinek, zamatainak egyedülálló varázsát az élteti, hogy soha nem szakadt el a természettől. A rét fűszernövényeivel gazdagított levesek, a pergetett mézzel készült tészták, az erdők gombáival ízesített készételek, az ezer ízű mártások minden cseppje üzenet a földtől, a széltől, a fenyvesek illatától és a napsugártól. Az erdélyi konyha vegyes, mint a népek, amelyek lakták, mint a történelem, ami oda-vissza vonulgatott rajta, mint az élmények, amelyekkel ma találkozunk, és mint az érzelmek, amelyekkel hazatérünk. Egyszerű és őszinte, szegény és becsületes, hagyományos, és ki tudja, milyen lesz jövője. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosának elbeszéléséből képet kaphatunk minderről.
A puliszka népszerű, ősrégi magyar étel volt, mely olcsósága miatt a "szegények eledele" lett. A kukoricalisztből készült étel népszerű volt a Felvidéken, a Dunántúlon és Erdélyben egyaránt. Moldvában és Bukovinában, Háromszéken inkább a málé elnevezését használták, a Felső-Tisza menti magyaroknál tokánynak hívják, az olaszok kásás változatát polentaként említik. Ezúttal tehát a málérajongók figyeljenek, hiszen Frank Sándor, mesterszakács nem is akármilyen polentát, mondhatnám úgyis, tokányt készít! A puliszkát rozmaringgal ízesíti. Ezt a fűszert Erdélyben is igen gyakran használják. Amellett, hogy az ételt változatossá varázsolja a kertek, mezők illatával, zamatával, egy másik fontos szerepe is van. Ez pedig nem más, mint a gyógyhatása. A zöldfűszerek ugyanis még a só káros hatását is képesek ellensúlyozni. A rozmaringnak antioxidáns hatása van, így serkenti a memóriát és segít bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében és a vérnyomás csökkentésében is.

A bárány kotlettet akár húsvétra is elkészíthetjük. Igazi ünnepi menüt állíthatnak össze, soron következő műsorunkban ugyanis Frank Sándor többféle ínycsiklandó desszertet ajánl. Barta László pedig a Húsvéti népszokásokról szóló előadásával teremt ünnepi hangulatot. A húsvét a remény ünnepe. Annak is, aki a keresztre néz, annak is, aki az ébredő természet apró jeleit lesi várja. Megváltás és rügyfakadás örök időktől összetartoznak. Sok országban szokás húsvétkor a napfelkeltét egy magas hegy tetején várni. Ehhez több hiedelem kapcsolódik - egyik szerint a felkelő nap Krisztus feltámadásának bizonyítéka, a másik szerint, aki jól figyel, megláthatja benne a Krisztust jelképező bárányt a zászlóval. A húsvéti tojás ajándékozása sok országban e napon történik, nálunk a hétfői locsoláshoz tartozik. Remélem, legközelebb együtt ünnepelhetünk! Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés