Recept varázs 14.

Recept varázs 14. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A zsidó konyha ételei - Csirkemell filé aszalt szilvás rokfort töltelékkel recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A különböző vallások étkezéssel és életmóddal kapcsolatos szabályai nagyon sokszor egybeesnek az egészséges életmódra vonatkozó előírásokkal. Így például a keresztény vallásban a böjtölés elősegíti a szervezet méregtelenítését, pihentetését. A zsidó vallás a zsíros részek, a vér, a belsőségek fogyasztását tiltja. Így aki ezt betartja, kevesebb koleszterint juttat a szervezetébe. Az iszlám pedig tiltja az alkoholfogyasztást. Az iszlám és a zsidó vallás számos higiéniai előírást is tartalmaz. A zsidó étkezési törvények nemcsak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács újra mesteri menüt készít, aszalt szilvás rokfort töltelékkel bolondítja meg a csirkemellfilét. Erre még a zsidó vallást gyakorlók is azt mondanák, ez igen, ez egy kóser kaja! De vajon mit ehetnek a zsidók és mit nem? A szigorú étkezési törvényekről Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa mesél.

A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb előírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza, és sajátosságai a Biblia számos vallási előírásában gyökereznek. Az előírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak. A zsidó ételekre vonatkozó fő törvények lényegében három csoportra oszthatók: Csak kóser hús fogyasztható! Továbbá a húst vérteleníteni kell! Valamint a tejes és a húsos ételeket külön kell választani, azokat még fogyasztani sem lehet egyszerre! Sok érdekességgel vagy egyeseknek lehet, hogy inkább furcsaságokkal lehet találkozni egy zsidó konyhában. Mindjárt ott van például a hűtőszekrény, ahol elkülönítve tárolják a húsos és tejes ételeket. De emiatt az előírás miatt egy-egy háztartásban kétszer annyi konyhai eszközre van szükség, mivel ezeket az ételeket külön edényben készítik el és tálalják. A konyharuha színe is árulkodó lehet: általában a húsosé piros, a tejesé pedig kék. A tálaláshoz használt abrosz és szalvéta színeit már meg sem említem… A részletekbe Barta László avatja be Önöket!
Noha nagyon ritkán foglalkoznak a kóser (sajátosan zsidó) italok fajtáival, vagy elkészítésük módjával, érdemes megemlíteni, hogy a vallásos zsidó nem fogyaszthat akármilyen szeszes italt. A zsidók a szeszes italok közül sem isznak meg bármit, hiszen az ókori hagyomány szerint a pogány áldozati célra használt bor fogyasztása, sőt bármilyen felhasználása is tilos. Ez a törvény, később kiterjedt a pogányok által készített minden borfajtára azzal a magyarázattal, hogy a bor esetleg idegen, kultikus célra beszentelt szőlőtábláról származhat. Ennek ellenére a zsidók isznak bort, de csakis olyat, amely saját készítésű mustból - sőt, saját termesztésű szőlőből - folyamatos ellenőrzés mellett készült. A bornál azonban jóval nevezetesebb a kóser (szilva) pálinka, amelyet a hitetlenek is előszeretettel fogyasztanak. Egyes régi zsidók a maguk igazolására külön hagyományt teremtettek, így a Biblia alapján a kóser bort Noéig, a kóser szilva eredetét pedig Salamon királyig vezették vissza. Frank Sándor a szilvát ezúttal nem pálinkának, hanem következő menüjéhez használja fel. Ajánlom az étel elfogyasztása előtt, bátran koccintsanak egy kupica kóser pálinkával!

Következő műsorunkban Barta László az impresszionista festőművész, Renoir konyhájába vezet be bennünket. A híres festő keveset evett és természeténél fogva inkább az egészséges, egyszerű ételek híve volt. Egy új kapcsolat vagy utazás viszont hatással volt gasztronómiai ízlésére. Előszeretettel fogyasztott, kagylólevest, nyelvhalat garnélarákkal, vagy éppen diplomatahalat. Jó humorának vagy ínyencségének tudható be, hogy felesége kérdésére, hogy vajon mit is enne szívesen, fennhangon közölte, hogy jólesne neki egy kis lappföldi rénszarvasnyelv. Frank Sándor tengeri halételével elkápráztatná a mestert, de nemcsak Renoir, Önök is garantáltan megnyalják a tíz ujjukat a garnélarákból készített specialitás után. Szinte már érezni a tenger illatát!!! Köszönöm, hogy velünk tartottak, minden hétfő este fél 9-től ismét várom önöket itt a Telin Televízióban, havonta két új adással jelentkezünk. További ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2023 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés