Recept varázs 15.

Recept varázs 15. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Pierre-Auguste Renoir kedvenc ételei - Tengeri halételek recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A művészek gyakran adják tanújelét annak, hogy jártasak a konyhaművészetben is. Mint ahogy a mesterszakácsokban is ott bujkál a képzőművészi tehetség, gondoljunk csak egy szépen tálalt ételkölteményre, nem is beszélve a szakácsversenyek remekműveiről. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa ezúttal az impresszionista festőművész, Renoir konyhájába vezet be bennünket. A híres festő keveset evett és természeténél fogva inkább az egészséges, egyszerű ételek híve volt. Egy új kapcsolat vagy utazás viszont hatással volt gasztronómiai ízlésére. Előszeretettel fogyasztott, kagylólevest, nyelvhalat garnélarákkal, vagy éppen diplomatahalat. Jó humorának vagy ínyencségének tudható be, hogy felesége kérdésére, hogy vajon mit is enne szívesen, fennhangon közölte, hogy jólesne neki egy kis lappföldi rénszarvasnyelv. Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács tengeri halételével elkápráztatná a mestert, de nemcsak Renoir, Önök is garantáltan megnyalják a tíz ujjukat a garnélarákból készített specialitás után. Hmmm… Szinte már érezni a tenger illatát!!!

Pierre-Auguste Renoir az első impresszionisták egyike volt, az a festő aki már életében igen sikeres, elismert művész lett, akinek képeit sosem kellett magyarázni, színei és témái mindenkit elbűvöltek. Monet barátjaként tartják számon, de vele ellentétben Renoir témái között - a természet látványai mellett -, gyakran látunk emberi alakokat, vidám társaságokat, szép lányokat, asszonyokat, és komoly portrékat is. Képeiről sugárzik a vidámság, az élet szeretete, a harmónia és a szépség. Festményein kedvenc lakomáinak is emléket állít. Különös módon, annak ellenére, hogy sosem volt egy igazi nagyevő alkat, szerette a finom, elsősorban tájjellegű ételeket. A főzés tudománya már fiatal korától kedvenc társalgási témája volt, szerencsénkre írásban is ránk maradtak kedvenc receptjei. Természetesen az 1800-as évek francia konyhája még egészen más volt, mint a mai ételek, de talán éppen ez a varázslatos, különleges ezekben a receptekben. Elcsodálkozhatunk a hajdani konyhaművészet bőséges választékán és igényességén is. Hal és szárnyas ételek, köztük Renoir töltött galambja, vagy felesége vörösboros-hagymás angolnája, bizony étvágygerjesztő. A részletekbe Barta László avatja be Önöket!
A kutatók megfigyelték, hogy azoknál a populációknál, ahol a napi étkezés részét képezik a tengeri halak (pl. eszkimók, japánok, skandináv országok) a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása alacsonyabb. Hetente minimum kétszeri tengeri halfogyasztással bevitt Omega-3 zsírsavakkal csökkenthető a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye. A 3,2-3,5 kilogrammos fejenkénti magyar halfogyasztással csak kullogunk az európai uniós 22 kilogramm fejenkénti halfogyasztás nyomában - a szív- és érrendszeri betegségek világranglistáján viszont dobogós helyet foglalunk el. Az is igaz, hogy az olcsóbb tengeri hal megjelenése 8-10 dekagrammos növekedést eredményezett ugyan hazánkban, de még mindig nem eleget ahhoz, hogy annak orvosilag is értékelhető élettani hatásai lennének. Frank Sándor tengeri halétele többszörösen is jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre, hiszen többek között sáfrányt is használ, amely Renoir konyhájában is mindig megtalálható volt. Bizonyára a festőnek sem volt magas a vérnyomása vagy a koleszterinszintje, a fűszernövény ugyanis kedvezően befolyásolja mindezt. A második világháború után valahogy elfelejtettük, és csak mostanában kezdtük újra felfedezni a sáfrányt, holott e festő- és fűszernövény története évezredekre nyúlik vissza. Emlékeznek még nagyanyáink aranyszínű húslevesére? Ők még tudták, mivel lehet a vasárnapi asztalra ínycsiklandó színeket varázsolni.

Következő műsorunkban a több ezer éves örmény konyhába nyerhetünk betekintést Barta László arról mesél majd, hogyan hatott ez a hagyománytisztelő konyhaművészet Erdély gasztronómiájára. Egyben az is kiderül, hogy a magyar ételek ízesítése is némi hasonlóságot mutat az örmény konyháéval. Frank Sándor éppen egy ilyen, örmény hagyományokra visszatekintő édes-savanyú, gyümölcsös ételt készít. Köszönöm hogy velünk tartottak, minden hétfő este fél 9-től ismét várom önöket itt a Telin Televízióban, havonta két új adással jelentkezünk. További ízes szép estét kívánok!

 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés