Recept varázs 13.

Recept varázs 13. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A paprika története 2. rész - Roston sült halak recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A fűszerpaprikát jellegzetesen magyar növénynek tartjuk és tartják világszerte. A hozzánk látogató idegenek annyit hallottak a gulyás és a paprikás országáról, hogy tüstént paprikaföldeket szeretnének látni, és paprikás ételeket kívánnak fogyasztani. A paprika azonban korántsem ősi magyar növény. Őshazája Mexikóban van. Innen jutott el Amerika melegebb klímájú országaiba, majd - az Újvilág felfedezése után - Európába és Ázsiába is. Az újvilági eredetű kerti növényt dísznövényként is termesztették Magyarországon. Idősebbek még emlékezhetnek rá, hogy egész Alsóváros, Mihálytelek és Röszke felfűzött paprikába volt öltözve, de így volt ez Kalocsa környékén is. A piros paprika a magyar gasztronómia legjellegzetesebb fűszere lett páratlan aromájával, színével a magyar konyhaművészet elengedhetetlen része. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa arról is beszámol, hogy milyen hatással van a paprika az emberi szervezetre. A paprikának nagy értéke ugyanis jelentős C-vitamin-tartalmában van. "Magyarságát" is nem kis mértékben annak köszönheti, hogy Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából előállított C-vitaminnal érdemelte ki a Nobel-díjat. 6 dkg nyers paprika egy felnőtt ember napi 50 mg-os C-vitamin szükségletét fedezi. Frank Sándor mesterszakács ezt a jellegzetes fűszernövényt használja következő receptjéhez is. Ezúttal roston süt halat. Remélem az idő is kegyes lesz a szabadtéri sütéshez, amennyiben önök is kedvet kapnak egy kis főzőcskéhez!

Legfontosabb fűszernövényünk, a paprika, noha a 16. században már felbukkant a főúri kertekben, a Balkán felől terjedve csak a 18. század második felétől lett a magyar konyha borspótló fűszere. A peremterületeken – például Erdélyben – azonban napjainkig sem vált olyan népszerű fűszerré, mint az Alföldön. Az első példányok elültetésétől a folyamatos termesztésig hosszú időre volt szükség. Az úttörést Szeged és környéke vállalta, mert itt már a 18. század közepén termeltek paprikát. Csak néhány évtizedre volt szükség ahhoz, hogy Szentesen, Kalocsán, majd az egész országban megkedveljék ezt a ma már nélkülözhetetlen zöldség- és fűszernövényt. Két évszázad alatt annyira meghonosodott és közkedveltté vált, hogy még a kalocsai népművészet motívumai közé is belopta magát. A világhíres magyar paprikáról, a hazai gasztronómia alapfűszeréről mesél ezúttal Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa.
Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács ezúttal egy egyszerű, roston sült halakból készült étellel kápráztat el bennünket, amelyhez az alapanyagok a Tiszából, a Dunából és a tengerből származnak. A süllő, a lazac és a harcsa fűszerezésének egyik elengedhetetlen része a só és a bors mellett a már-már ősi hagyományokra visszatekintő paprikás liszt. A szabadtűz az ételnek egyfajta füstös ízt kölcsönöz, de rostlap helyett a konyhában, serpenyőben is elkészíthetjük a halat. Köretnek vitaminbombát készítünk. A spárga és a piros kaliforniai paprika, a gomba, a karikára vágott vöröshagyma, a szeletelt fehér paprika és paradicsom, valamint a cukkíni roppanósra sütve izgalmas házasságot alkot a porhanyósra elkészített halszeletekkel. A friss zöldségek és a háromféle halhús ízorgiaként egyesül majd a szánkban. Ugye már önök is nagyokat nyelnek, pedig még meg sem nyomtam azt a bizonyos pavlovi csengőt…

Önök is próbálják ki a grillezés, a roston sütés adta lehetőségeket, hiszen az időjárás megfelelő és elég, ha körülnéznek a konyhában! Kell egy kis zöldség leöntve olívaolajjal és már készen is van a remek grillezett zöldség-nyárs. Egyszerű marinírozással vagy bedörzsöléssel olyan ínyencfalatokká változtathatjuk a halat, a csirkét vagy a bármely húst, amelyek garantáltan nagy sikert aratnak akár a vendégek körében is. Sokan nem tudják, hogy szinte minden gyümölcsből készíthető ínycsiklandozó karamellás grill-desszert egy kevés cukor vagy méz hozzáadásával. Következő műsorunkban Frank Sándor újra mesteri menüt készít, aszalt szilvás rokfort töltelékkel bolondítja meg a csirkemellfilét. Erre még a zsidó vallást gyakorlók is azt mondanák, ez igen, ez egy kóser kaja! De vajon mit ehetnek a zsidók és mit nem? A szigorú étkezési törvényekről Barta László mesél legközelebb. Köszönöm hogy velünk tartottak, minden hétfő este fél 9-től ismét várom önöket itt a Telin Televízióban, havonta két új adással jelentkezünk. További ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés