Makkosházi tarhonyás paprikás csirke

Makkosházi tarhonyás paprikás csirke - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (3 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A tarhonyás  paprikás csirke, elkészítési módja tulajdonképpen majdnem megegyezik a csirkepaptikás receptjével. A külünbbségekről később írok.
A hozzávalók felsorolásánál a mennyiségekre nem térek ki részletesen, hisz az jelentősen függ az ízléstől és persze attól hogy hány főre szeretnék főzni.

Hozzávalók kb. 4 személy részére

1 db kb. másfél kilós csirke, felpucolva és darabolva
3 db közepes méretű vöröshagyma (a pörköltfélék lelke a vöröshagyma, de túlzásba sem szabad esni, mert megédesíti az ételt)
2 db kis méretű paradicsom
1 db édes, vagy ízlés szerint csípős zöld paprika
50 dkg felkockázott burgonya
40 dkg nyolc tojásos (Kata típusú) házi tarhonya
púpozott evőkanál libazsír
csapott evőkanál ételízesítő (ezen a "profik" fel szoktak háborodni)
Ízlés szerint
só,
bors,
Erős Pista
szerecsendió

A paradicsomot, hagymát, zöldpaprikát felaprítjuk és a libazsíron, sóval, borssal, ételízesítővel lassú tűzön üvegesre pároljuk, kb. 5-10 perc alatt.
Ezután a feldarabolt csírkehúst a megpárolt zöldségekre rakjuk, összekeverem és dinsztelem (pörkölöm, ettől pörkölt a pörkölt) kb. 10 percig.
Ezután felengedem annyi vízzel hogy bőven ellepje az összetevőket és itt a különbség a pörkölthöz képest, hisz a tarhonya felszívja a pörkölt levét ezért jóval bővebb lére kell engedni, mint a hagyományos csirke paprikást.
Lassú tűzön kb. fél óráig, úgymond félfővésig főzöm és ekkor rakom bele a kockára darabolt krumplit és a szegedi fűszerpaprikát. (A paprika hozzáadási idejével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, lévén, ha túl korán rakják a parikát a pörköltbe akkor megkeseredik. Ebben a fázisban tapasztalataim szerint már nem keseredik meg az étel, viszont valamrennyi összetevő átveszi a parika színét.)  
Tovább főzöm kb. 15-20 percig.
Ezt követően rakom bele  a tarhonyát amelyet belekavarok a pörköltbe és további húsz percig, óvatos kevergetés mellet főzöm.
Ügyelni kell arra hogy az edény alja ne kapja oda a tarhonyát. Ezt úgy előzöm meg hogy az edényt nem teszem közvetlen nyílt lángra, vagyis lángelosztót használok.
Szerencsés erre célra vastag talpú edényt használni, esetleg bográcsotnyáron a kertben, de ezt már inkább a férfiakra hagyom.
Jó étvágyat kívánok a Makkosházi tarhonyás  paprikás csirkéhez.

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés