Mézes pálinka

Mézes pálinka - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

ITALOK
MÉZES PÁLINKA
a felhasznált méz, illetve pálinka függvényében különböző ízű termékek alakíthatók ki, pl. vadkörtepálinka vegyes virágmézzel
Vas megye - Őrség; Zala megye - Göcsej
Egyéb magyarországi előfordulás: Észak-Magyarország - Nógrád megye
édesített pálinka
mézzel ízesített, határozottan édes pálinka, a régiókban évszázadok óta a parasztság családi ünnepeinek kiemelkedő itala.

A mézes pálinka általában aranysárga színű, tükrösen tiszta, a felhasznált mézre és a pálinkát adó gyümölcsre - pl. az intenzív illatú vadkörtére - jellemző, harmonikus illatú, határozottan édes, likőrszerű termék. Az érlelés előnyösen befolyásolja az illat- és zamatanyagok összesimulását, az ital harmóniáját.
Az ital cukortartalma 25-30 m/ V%25 (dkg/liter), alkoholtartalma a kiindulási pálinkától függő.
Magyarországon a XVI. század közepétől terjedt el az alkohol lepárlása. Az így előállított terméket kezdetben "égettbor" néven emlegetik, majd a XVII. században kapja - vélhetően szlovák jövevényszóként - a "pálinka" nevet. Szórványos adatok utalnak arra, hogy a pálinkát mézzel ízesítették - ami a répacukor XIX. századi elterjedése előtt az egyetlen édesítőszer volt -, ezzel gyengítették annak szesztartalmát is. Az Őrségben nem ismert a termék korai története, de a XX. század első felében már általános volt a mézes pálinka készítése, amint azt a táj néprajzi monográfusa részletesen le is írta.
A pálinkát egy tálba töltötték, a tál alját mézzel öntötték tele. A szeszt meggyújtották, égése során a méz megolvadt, és az alkohol egy részének kiégése után piros színű, gyenge, édes ital maradt vissza. De készítették égetés nélkül, keverve is: egy üvegbe 8 dl pálinkát és 2 dl mézet töltöttek, azt - időnként megrázogatva - állni hagyták.
&filetext8=A mézes pálinka fogyasztása elsősorban a nagy ünnepekhez (esküvő, eljegyzés, keresztelő, becses vendég fogadása) kötődik. Pálinkás-pohárból isszák, férfiak és nők egyaránt. A mézes pálinka a kínálási sor végén helyezkedik el, először házi pálinkával kínálják a vendégeket (a lakodalomban is), és csak később kerül elő a féltve őrzött mézes. Többnapos lakodalomban az elcsigázott mulatozók élénkítésére, kedvük fokozására, a tánc folytatására való buzdítás közben kínálják. Az Őrségben az idősebb férfiak munkakezdés előtt is szokták mértékkel fogyasztani. Az őrségi vadász kedvelt felmelegítője.
Hagyományosan a pálinkát és a mézet szobahőmérsékleten összekeverték. 2-3 dl mézhez kb. egy liter pálinkát adtak, feloldódásig keverték, majd butykosba vagy üvegbe öntötték. Az így készülő ital nem tükrösen tiszta, opálos és sötétebb színű.
Ma már, mintegy 30-40 éve a mézes pálinkát melegítéses módszerrel készítik. A pálinkát melegíteni kezdik, hozzáadják egy liter pálinkára számolva a 2-3 dl (30-40 dkg) mézet, forrásig hevítik, majd hűlni hagyják. A felmelegítés segíti a méz alkoholban nem oldódó alkotórészeinek a kicsapódását. A kihűlt italt palackokba töltik. Az üledékképződés lassú, mintegy 2-3 hét elteltével érdemes a pálinkát óvatosan egy másik üvegbe átfejteni. Ekkor a barnás színű üledék az egyliteres palackban mintegy kétujjnyi. Az átfejtett ital tükrösen tiszta. Általában vegyes virágmézet és vegyes pálinkát használnak, de olykor vadgesztenyemézzel, hajdinamézzel, akácmézzel, illetve erdeimálna-pálinkával, vadkörtepálinkával, szilvapálinkával is készítenek mézes pálinkát. A pontos receptek családonként eltérőek. A mézes pálinkát esetenként több évig is érlelik (pincében, homokban tárolva).
Családi fogyasztásra és ajándékként készítik a háztartásokban. A régió méhészei többféle mézes pálinkát is készítenek. Aki pálinkát főzet, annak általában mézes pálinkája is van. Mivel megbecsült, nem mértéktelenül fogyasztott ital, családonként évente néhány liter készül belőle. Jelenleg egy vendégfogadóban kapható a régióban. Újabban, üzemi keretek között, de a hagyományokra visszanyúlva az I.W.S., szombathelyi székhelyű cég gyárt különböző gyümölcsökből főzött pálinka és méz vegyítésével pálinkát, és forgalmazza azt az ország nagyobb élelmiszerüzlet-hálózataiban.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés