Zwack unikum likőr

Zwack unikum likőr - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

ITALOK
ZWACK UNICUM LIKŐR
Pest megye, Budapest
likőr
a receptben szereplő gyógynövények aránya egy semmilyen más keserű likőrhöz nem hasonlító ízharmóniát eredményez, amellyel a termék világhírűvé vált.

A Zwack Unicum likőr sötétbarna színű, harmonikus illatú, ízű és zamatú, félkeserű növénylikőr, amely 42 V/V% alkoholt és 18 g/ 100 cm3 cukrot tartalmaz. A likőr több mint 40 gyógynövény kivonatát, illetve párlatát tartalmazza, valamint finomszeszt, cukrot, lágyított vizet és karamellt.

A termék a XVIII. század végén indult hódító útjára. Az igencsak sokat betegeskedő II. József egyik udvari orvosaként dr. Zwack kínálta meg a gyógynövényekből, alkoholból és némi édesítőszerből készült italával az uralkodót, annak panaszait enyhítendő. A császár, miután megízlelte, tömör véleményét így fogalmazta meg: "Dr. Zwack, das ist ein Unicum!". Az ital neve innen már adott volt.
A likőr ipari méretű gyártását az 1821-ben született és 1840-ben Morva-országból Pestre áttelepedett utód, Zwack József a recept birtokában kezdte meg. A termelést fokozatosan bővítette, új és új helyeken létesített gyárakat, míg 1892-ben rátalált a végleges helyre, ahol rövid időn belül kialakította azt a létesítményt, amelynek falai között a cég ma is tevékenykedik. Az ital sikeresen szerepelt a XIX-XX. század fordulóján megrendezett különféle kiállításokon. Az 1896-os ezredévi kiállításon, a Zwack cég tevékenységét bemutató pavilonban is ez a termék került középpontba. Az idő tájt a Zwack cég - a Monarchia császári és királyi udvari szállítójaként - sikerét elsősorban a már akkor nemzeti italnak elismert gyomorkeserűnek köszönhette. Sikere túlnőtt az ország határain, és például az Egyesült Államokban, a szesztilalom éveiben az ital élvezeti értéke mellett, az adjusztálásból adódóan - a címke fehér alapon vörös kereszt volt - jó ideig megtévesztette az illetékeseket, és oltalmat kapott. Leleményes kereskedők ugyanis gyógyszerként forgalmazták egészen addig, amíg a hatóságok rá nem jöttek a ravaszságra.
A több mint 40 gyógynövényt, azok mennyiségét, arányait és a gyártási eljárást csak a Zwack család beavatott tagjai ismerik. A felügyeletük alatt dolgozó három ember - akik rajtuk kívül még részt vesznek a készítés folyamatában - csak egy-egy harmadát ismeri a titok egészének.
&filetext8=Az Unicum hölgyek és urak körében egyaránt kedvelt és rangos társasági ital. Enyhén keserű íze és aránylag nagy cukortartalma miatt a keserű ízeket kevésbé kedvelők is szívesen fogyasztják. Fogadások elmaradhatatlan kelléke. Harmonikus ízének élvezetét kiegészíti, hogy tapasztalatok szerint megszünteti az étvágytalanságot, segíti az emésztést, javítja az erőnlétet, és jó szolgálatot tesz a testi és idegi kimerültség idején.

A likőr drogkivonatok és drogpárlatok egyesítésével és érlelésével készül. A drogok mérését szigorú ellenőrzés mellett végzik. Az áztatáshoz (a kivonat készítéséhez) 55 V/V%-os alkohol-lágyvíz keveréket használnak. Naponta történő keverés után mintegy két hét elteltével az ízanyagokkal dúsult kivonatot a drogágyról leengedik.
A párlatkészítés céljából kimért drogokat rövidebb ideig (2-3 napig) áztatják, majd vörösréz, szakaszos üzemű, duplikátor üstökben történik a desztilláció. A nyert középpárlat a mixgyártó tartályban a kivonat mellé kerül, ahol nagy alkoholkoncentrációra történő beállítása után a keveréket pihentetik. Az alapanyagok összefejtése, ellenőrzése és az esetleges, szükséges javítások után szűrés, majd érlelés következik. Az ital 10-15 hl-es tölgyfa hordókban legalább egy évig nemesedik. A terméket homogenizálás után palackozzák.
A homogenizálás a különböző anyagok keveréssel történő elegyítése úgy, hogy az öszetevők a homogenizált anyag minden térfogategységében egyenletesen oszoljanak el.
Az Unicum likőrt jellegzetes, zöld, gömbölyű, egyedi palackokban, jellegzetes címkével (piros körben fehér szegéllyel elkülönített arany kereszt) forgalmazzák 0,5 dl, 1 dl, 2 dl, 0,7 l, 1 l és 5 l-es méretekben. Különböző ünnepek, évfordulók alkalmából tetszetős díszdobozokban is piacra kerül.

A Zwack Unicum likőrt egy gyár készíti, évente mintegy 30 ezer hl mennyiségben. A termék és ahhoz kapcsolódó minden tárgy, reklám, fogalom védett, a Zwack Unicum Rt. tulajdona. Jelenleg címkevédjegyre, szóvédjegyre és térbeli védjegyre történt bejegyzés biztosítja a teljes körű védelmet. A termékhez kapcsolódó első védjegybejelentést 1883-ban tették.
Árusítása kis- és nagykereskedésekben, vendéglátó- és szórakozóhelyeken, szállodákban történik. Jelentős mennyiséget exportálnak is.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés