MECSEKI ITÓKA LIKŐR

MECSEKI ITÓKA LIKŐR - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (3 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

növényi likőr
a keserű likőrökhöz képest a szokásosnál lényegesen nagyobb cukortartalmú, enyhén keserű, így sokféle ízlésnek megfelelő növényi likőr.
A Mecseki itóka világos zöldesbarna színű, jellegzetes illatú, enyhén keserű ízű, fűszeres zamatú növényi likőr, amely 38 V/V% alkoholt és 30 g/100 cm3 cukrot tartalmaz.
Mintegy 15-féle fűszernövény és drog kivonata1, 2, zölddió-kivonat, finomszesz, cukor, lágyított víz és karamell felhasználásával készül.
A drogok2 jelentős része - pl. encián-gyökér, kamillavirág, gyömbérgyökér (vadgyömbér - Geum urbanum L.), borókabogyó, néhány fűszernövény - a Mecsek környékének termése, ezeket itt termesztik, illetve gyűjtik. A felhasznált anyagok származására utal a termék neve is.
Az italt hosszas kísérletezés után Geiger Kálmán, az 1902-ben született pécsi gyógyszerész állította össze. Gyógyszerészi diplomával a kezében, 1925-ben Pécsett vállalt állást a Wéber-féle gyógyszertárban. Szerette szakmáját és idővel úgy érezte, hogy a hétköznapi tevékenységeken túl többre hivatott. Elhatározta, hogy maradandót alkot, és egy különleges gyógylikőr kikísérletezésébe kezdett.
Időközben megnősült, és mivel hozományt is kapott, betársult a Wéber Gyógyszertárba, ahol addig alkalmazottként dolgozott. Közel háromévi kísérletezés után, 1935-ben megjelent a gyógyszertár kirakatában a Mecseki gyógyitóka, amely a feltaláló szerint elsősorban a gyomorbántalmak gyógyítására volt igen alkalmas. Az új ital Mecseki gyógyitóka néven csak rövid ideig szerepelt, és sok vita után, egy pert követően, 1936-tól végül is Mecseki itóka lett a neve.
A recept a második világháborút közvetlenül megelőző időkben került a Zwack cég birtokába. Mivel a háború után Magyarországon a tulajdonviszonyok megváltoztak, a szeszes italt gyártó cégek is állami tulajdonba kerültek. Az akkori iparvezetés egyáltalán nem helyezett hangsúlyt az egyes termékek tradícióinak ápolására, így kerülhetett sor arra, hogy az eredetileg pécsi hagyományokkal rendelkező ital gyártását budapesti gyár vette át. Az új gyárban a terméket az államosításkor a Zwack cég birtokában lévő recept alapján gyártották, az ital paraméterei változatlanok maradtak, csupán a gyártás helye változott meg. Az ital ma a Zwack Unicum Rt. egyik terméke.
Emésztést segítő hatása kiváló, ezért elsősorban étkezések után, valamint desszertek mellé ajánlott társasági ital. Koktélok kiváló alapanyaga.
A gyártástechnológia a növényi likőrök gyártásának a szokásos menetét követi. A drogokat recept szerint összeválogatják. A zöld dióból külön készítik a kivonatot, a többi drog kivonatolása együtt, hideg úton, ún. statikus macerálással történik. A drogágyra szeszt öntenek, ezt megfelelő ideig áztatják, időnként felkeverik és lefejtik. Végül lefejtik a kész kivonatot. A drogágyon maradt, ízanyagokban gazdag, alkoholos folyadékot átmosással nyerik ki. Az ital összeállítása (a komponensek recept szerinti összemérése) előtt a drogkivonatot speciális stabilizáló kezelésnek vetik alá.
A kivonat ugyanis olyan kolloid állapotú (nagy molekulájú) fehérjéket tartalmaz, amelyek a késztermékben nehezen eltávolítható, rosszul szűrhető kiválásokat okozhatnak. Ezt megelőzendő a kivonatot finomszesszel 80-85 V/V% alkoholtartalomra felerősítik. A magas alkoholkoncentrációban a fehérjék kicsapódnak, leülepednek, és szűréssel könnyen eltávolíthatók.
A receptúra szerint összeállított italt (karamellt csak az állandó szín beállításához szükséges mértékben adagolnak) 1-2 hónapig érlelik, majd szűrik és palackozzák (0,2, 0,5 l). A ma használatos címke grafikai megoldásában a termék származásának helyét hangsúlyozza (pécsi jelkép alkalmazása).
A Mecseki itókából évente mintegy 1000 hl készül. A bejegyzett márkanév és az italhoz kapcsolódó minden jog a gyártó, a Zwack Unicum Rt. tulajdona. Az ital 1968 óta élvez védjegyoltalmat. A kedvelt termék árusítása az egész országban, kis- és nagykereskedésekben, vendéglátó- és szórakozóhelyeken, szállodákban stb. történik.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés