„A cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát” – írta 2000-ben Michael Broadbent master of wine a Decanter magazinban. A villányiak pedig most úgy döntöttek, hogy a fajta köré épülve új branddel, a Villányi Franc-nal lépnek ki a piacra.

„A cabernet franc egy kiváló fajta, de a Villányi Franc név mostantól fogalom – mondta Gere Attila, a május 15-én rendezett nagyszabású, közel 200 újságírót, bloggert, borkereskedőt, éttermi és szállodai szakembert vonzó bemutatkozáson, Villányban. A rendezvényen a résztvevők összesen 18 pincészet 42 tételét ismerhették meg, a több éves kínálaton és a most  palackba kerülő hordómintákon keresztül.

Villány nem csupán négy "év borászával" (Tiffán Ede, Gere Attila, Polgár Zoltán, Bock József), hanem az ország első eredetvédelmi rendszerének kidolgozásával is büszkélkedhet. És míg a cabernet franc világviszonylatban a 20. legelterjedtebb fajta, az összes termőterület 1%-án termesztve, Villányban a részesedése 14 százalék és ez az arány az új telepítéseknek köszönhetően folyamatosan nő.

A fajta számára pedig a villányiak meghatározták a super premium kategória feltételeit is, ezek a borok ezentúl Villányi Franc névvel kerülnek palackba.

A program négy helyszínen futott párhuzamosan, melyek között buszok utaztatták az érdeklődőket. Gere Attila, a Vylyan Szőlőbirtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészetében és a Bock Pincében – a házigazda borai mellett vendég „kiállítók” termékei is bemutatkoztak. Meg lehetett ízlelni:

Az egész napos kóstolót a Polgár Pincészet Bortrezorjának legnagyobb pinceágában rendezett hangulatos vacsora zárta.

A Villány-Siklósi Borút, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Villányi Marketing Műhely ezzel a rendezvénnyel  a Villányi Franc kommunikációjának első alapkövét tette le. A jövőben kampányok, további nagy rendezvények segítségével szeretnék itthon bevezetni, megtanítani a Villányi Franc márkát a borivó közönséggel és a szakmával.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 2 Ratings )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés