Első alkalommal mutatkozik be önálló fajtakóstolón Magyarország egyik legfontosabb fehér szőlőfajtája, a hárslevelű; a Hárslevelűk éjszakáján több mint harminc borászat mintegy ötven tételével találkozhatnak az érdeklődők május 23-án a Bogdáni úti volt harisnyagyárban.

Magyarországon a klimatikus adottságok miatt elsősorban a fehér fajtákra lenne érdemes koncentrálni, közülük a furmint és az olaszrizling után a hárslevelű az, amelyben még nemzetközi szinten is lehet potenciál - mondta el az MTI-nek a rendezvény főszervezője.

Kézdy Dániel emlékeztetett arra, hogy a fajtát nemcsak Tokajban és Somlón termesztik nagyobb mennyiségben, hanem történelmileg Egerben és Villányban is, a hárslevelű mégis kevés figyelmet kap.
Ennek okairól szólva a szakember megemlítette, hogy még mindig kísért a szocializmusban márkává tett félédes debrői hárslevelű emléke, míg Siklóson a vörösborok hangsúlyosabbá válása miatt felejtették el sokan, hogy a hárslevelű ott milyen fontos fajta volt.
Tokajban száraz furmintokat 2000 körül kezdtek nagyobb mennyiségben palackozni, a hárslevelűvel jóval később indultak és valamiért máig szívesebben használják házasításokhoz.

A pénteki kóstolón az Andrássy Pincészet (Tarcal), az Angyal Borászat (Rátka), az Árpád-hegy Pince (Szerencs), a Bakonyi Pince (Villány), Balassa István (Tokaj), a Barnabás Kézműves Pince (Somló), a Basilicus Szőlőbirtok (Tarcal), a Béres Szőlőbirtok és Pincészet (Erdőbénye), a Bihari Borászat (Mád), a Bodnár Pincészet (Mád), a Bodrog Borműhely (Bodrogkisfalud), a Gizella Pince (Tokaj), a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok (Tarcal), a Homoky Pince (Tállya), a Kikelet Pince (Tarcal), a Királyudvar (Tarcal), Losonci Bálint (Mátra), az Olaszliszkai borbarátok egyesülete, Orsolyák Attila (Tokaj), a Pajzos Zrt-Megyer Zrt. (Sárospatak), a Pannon Tokaj (Tolcsva), a Paulay Borház (Tokaj), a Pelle Pince (Mád), a Pinceköz (Abaújszántó), a Radics Barnabás Családi Pincészet (Rátka), a Sauska Tokaj, a Somlói Apátsági Pincészet, a Szarka Pince (Mád), a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet (Mád), a Tarjányi Pince (Eger), a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok (Tokaj) és a Zsirai Pincészet (Mád és Somlóvásárhely) hárslevelűivel találkozhatnak a látogatók.

A Hárslevelűk éjszakája részleteiről a rendezvény Facebook oldalán -www.facebook.com/HarslevelukEjszakaja?fref=ts - találhatók részletes információk.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés