Június 2-án a Corinthia Hotelben ismertette Tokaj-Hegyalja jövőbeni értékesítési és marketingstratégiai irányvonalait a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács (TBFT).

Forrás: turizmus.com

A Classens International (Classens) márkaépítő céggel közösen kidolgozott, a helyi gazdák körében vegyes érzelmekkel fogadott javaslatok értelmében a tokaji termékpaletta három kategóriára szűkülne, s ezzel együtt a Tokaji márkanévhasználat is korlátozódna. E névvel ezentúl csak az aszút és az aszúesszenciát lehetne illetni.

A tokaji csak Magyarországon világhírű

Az átláthatóság, a presztízs- és ezzel az eladási árak növekedésének reményével kecsegtet a Tombor András vezette TBFT és az új borvidéki stratégia kidolgozásában fontos szerepet vállaló Classens. A stratégia kidolgozását egy roppant mérvű, mind a szakmabelieket, mind a fogyasztókat megszólító, mintegy 62.000 fő bevonásával elkészített felmérés előzte meg. Az ebből kinyert adatok alátámasztották azt, amit a tokaji termelők már maguk is jól tudtak, vagyis, hogy “a tokaji csak Magyarországon világhírű”. A tíz országban – Magyarországon, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Oroszországban, Svédországban, Csehországban, Franciaországban, Németországban, Kínában és az Egyesült Államokban – elvégzett felmérés rámutatott arra is, hogy bár Tokaj a világ élmezőnyébe tartozik, ha édesbor-termelésről van szó, értékesítési lehetőségei meglehetősen korlátozottak e téren. Az édes borra leginkább csak a “borértők”, a “bor iránt érdeklődők”, “az ételekhez tudatosan bort társítók”, valamint az “édesszájúak” fogékonyak, akik egyébiránt az édesbor-fogyasztók kb. 40%-át teszik ki. Ők azonban hajlamosak az átlagosnál magasabb összeget is kifizetni egy adott édes borért, s ha a vendéglátás szemszögéből közelítjük a kérdést, az étterembe járók legjavát is e fogyasztói kategóriák adják.

Mi lehetne ezek után tokaji és mi nem?

A 62.000 fős kutatás – melynek eredményeire a nemrég felállt Tokaj Marketing Testület (TMT) is nagyban támaszkodni fog marketingakciói, borvidéki termékmenedzsmentje során – a Tokaj-Hegyalja megújulásán munkálkodó szakembereket arra ösztönözte, hogy a tokaji termékpalettában jelentős átalakításokat hajtsanak végre. Mint arra Tombor András mellett a TMT egyik, a sajtótájékoztatón megjelent tagja, a Disznókő Szőlőbirtok birtokigazgatója, Mészáros László is felhívta a figyelmet, Tokaj több száz éves hagyománya túl sok borkategóriával terheli a XXI. századi hegyaljai értékesítési piacot, ezért bizonyos bortípusok közös márkanév alá sorolására, más bortípusok likvidálására van szükség.

Ennek értelmében a termékpiramis legfelső, szuperprémium kategóriáját továbbra is az aszú és az aszúeszencia jelentené. A jövőben, a TBFT, a Classens és a TMT egyhangú javaslata szerint csak e két hegyaljai terméket lehetne Tokaji márkanévvel illetni. (Az aszú esetében megjegyzendő: kizárólag 5 és 6 puttonyos aszúkról van szó, és meglehet, a jövőben a hathatósabb marketingkommunkáció okán a puttonyszámot eltörölnék). Mint a sajtótájékoztatón a TMT megbízott szakértője, Szappanos Péter elmondta, ez a kategória kiemelt marketingtámogatásban részesülne a jövőben, hogy az eseményen elhangzott – egyébiránt még Tombor András által is “agresszív”-nak aposztrofált – , 3-5 éven belül realizálandó értékesítési stratégiában meghatározott 120%-os árnövekedés tartható legyen.

De kiemelt borvidéki támogatásban részesülne a dűlőszelektált száraz furmintok kategóriája is, amely a termékpiramis csúcsa alatt, a prémium szinten helyezkedne el. S ha valakit még meglepne: a fent nevezett felek által előtérbe helyezett szőlőfajta a furmint lenne. Ugyane kategóriaszintre soroltatnának be a “másodvonalas édes borok is”, melyek pontos termékmegnevezése még kidolgozás alatt áll. Egy biztos: mindazt, ami a kései szüret, az édes szamorodni, a 3 és 4 puttonyos aszú és az édes tokaji cuvée, a márkanevet illetően összevonnák, hogy definiáltabb, következésképpen marketingszempontból könnyebben kommunikálható legyen a nemzetközi borpiacokon. Ezen utóbbi kategória és a fentebb említett dűlőszelektált száraz furmintok kategóriája vonatkozásában nagyságrendileg 50%-os áremelkedést remélnek a szakemberek 3-5 év távlatában. A jövőbeni megjelölése a másodvonalas édeseknek szintén Tokaji lenne, de a száraz borok (és a tokaji méthode traditionelle pezsgők) esetében a “Tokaji Borvidéken Termelt” lenne a használatos, ha azt majd a helyi gazdák is elfogadják – húzta alá Tombor.

A piramis alsó szegmensében az ún. off-dry borokat találnánk, melyek a borvidéki marketingtámogatások szempontjából prioritást nem élveznének.

A mustsűrítménnyel félszárazra, félédesre hangolt borok kategóriáját – mint azt Szappanos Péter előadásában külön hangsúlyozta – a piacról teljességgel kivezetnék.

A legfőbb piac: Kína

A sajtótájékoztató végén az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett Kína neve hangzott még el, mint elsődleges nemzetközi borpiacaink. Utóbbi, annál fogva, hogy fogyasztóinak mintegy 20%-a már ismeri a tokaji aszút, egyben kimagasló vásárlóerővel rendelkeznek, kiemelt célpiacnak számít.

Németh Richárd




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés