Szalonna és Szamorodni Találkozása Tállyán

Szalonna és Szamorodni Találkozása Tállyán - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Szalonna és Szamorodni Találkozása Tállyán

A Tokaj-hegyaljai Történelmi Borút Egyesület első alkalommal rendezi meg a szalonna és a szamorodni ünnepét Tállyán, 2010. május 8-án a Palota Borház udvarán. A rendezvénynek – amely a Nyitott Pincék Napjához kapcsolódik - a Szalonna és Szamorodni Találkozása nevet adták a szervezők Megkíséreljük feléleszteni a régi magyar szalonnafogyasztás kultúráját és hozzáilleszteni a szintén régi, magyar száraz szamorodnihoz. E bor nevét a 16-17. század fordulóján a lengyelektõl kaptuk, ahová akkoriban a Szerémség török megszállása miatt a hegyaljai borok nagy részét szállították – emlékeztetett a régmúltra Kuthi Csaba, a Borút Egyesület elnöke. A május 8-i gasztronómiai eseményre kiállítók érkeznek például Szegedről, Székkutasról, Gyuláról és Tótkomlósról, és ott lesznek a mangalicatenyésztő és húsfeldolgozó vállalkozók is, akik szinte teljes termékpalettájukat bemutatják.
Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács szalonnás serpenyős krumplit süt majd, amit a látogatók az 500 Ft belépődíjuk fejében megkóstolhatnak, csakúgy, mint a szamorodnikat és a szalonnákat.
Egy tardi vállalkozó egy teljes vidéki disznótort fog bemutatni, a perzseléstől a hurkatöltésig és a pecsenye sütésig.
Ugyanekkor tartják országosan a Nyitott Pincék Napját, amelyhez a Tállyán található boros gazdák többsége csatlakozik. Erről külön tájékoztató, útbaigazító térképet osztogatnak majd a látogatóknak.
A Kõvirág és a Nefelejcs Népdalkörök tagjai, valamint a gyulai Téglás Zenekar tagjai régi népdalokat és elfeledett magyar bordalokat adnak elő.  Fellép még a miskolci Bohemian Betyars is, ők country muzsikát húznak talpalávalónak.
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés