Megérkezett a francia újbor, Beaujolais-ünnep Budapesten




Air France lyoni járatával november 15-én Budapestre is megérkezett a 2012-es év első francia újbora, a nagyhírű Beaujolais Nouveau, amely hagyományosan minden év novemberének harmadik csütörtökén kerül piacra világszerte. A Burgundia legnagyobb bortermelő vidékéről származó könnyű vörösbor kiváló aperitif, de szárnyasokhoz, salátákhoz is ajánlják. Az ünneplés forgatókönyvét persze nagyban befolyásolták az időjárási viszonyok – a lyoni járat köd miatt csak később szállhatott fel, s késve landolt Budapesten –, így a szakmai újságírókból és borszakértőkből álló fogadóbizottság a Fő utcai Pavillon de Paris hangulatos kerthelyiségében, hamisítatlan francia ínyencfalatok társaságában várta ki a legendás újbor érkezését.

A Beaujolais Nouveau gyümölcsös aromái leginkább 11 °C-on élvezhetők, ezért ezt a vörösbort kifejezetten illik hűteni. Alapanyaga a bőtermő és viszonylag nagy tűrőképességű szőlőfajta, a „Gamay Noir a Jus Blanc”. Franciaországban a Beaujoalis Nouveau divatja a XIX. századra tekint vissza, s az a nem elkerülendő tény hívta életre, hogy az újbor kóstolásából a szakértők következtetni tudnak az évjárat várható minőségére.

Franciaországban 12 Beaujolais bortermelő vidék található mintegy 20 ezer hektáron, köztük a két legfontosabb a Beaujolais és a Beaujolais Villages, melyek ketten évi 80 millió palackot forgalmaznak. Boraik 40 %-át exportra, a világ 110 országába szállítják.

Az újbor ünnepe hatalmas idegenforgalmi attrakció, elsősorban a Beaujolais történelmi fővárosában, Beaujeu-ban, ahol egyszer érdemes turistaként is részt venni a 3 napos ünnepen – rengeteg kóstolóval, hatalmas vásárral és sok-sok mulatsággal.
(További infók: www.beaujolais.com; http://hu.franceguide.com)




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés