Megnyílt a Darnay Bormúzeum Gyenesdiáson
Megnyílt pénteken a Darnay Bormúzeum Gyenesdiáson: restaurálták az 1644-ben épült, összesen 1700 négyzetméteres területen elhelyezkedő pincét és a présházat, az udvarban pedig szőlészeti kiállításnak helyet adó pajtát építettek.
A felújított Darnay-picében a Balatoni Múzeum egykori igazgatója, Darnay Dornyai Béla életéről és munkásságáról szóló emlékkiállítást is berendeztek. Gál Lajos, a település polgármestere az avatáson elmondta: a pince gesztenyefából készült mestergerendáján jól kivehető véset jelzi építési idejét, a kutatók szerint ez a Kárpát-medence legrégebbi boronapincéje. A munkálatok a műemlékvédelmi hivatal szigorú felügyelete és útmutatása mellett zajlottak. A most átadott bormúzeum egyszerre helytörténeti emlék és turisztikai attrakció: az udvarán 80 szőlőtőkét ültettek, elhelyeztek több főfás szőlőprést, illetve az épületben borkoccintót is nyitottak.

Szabóné Lázár Ibolya, a keszthelyi Georgikon Majormúzeum igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Balaton-felvidéken a szőlő- és borkultúrának kétezer éves hagyománya van. Gyenesdiáson az országban az elsők között alakult meg a hegyközség, amelynek törvényei rögzítették a szőlőművelés szabályait.
A múzeum segítségével a szőlőművelés és a borászat hagyományait bemutató állandó tárlatot is kialakítottak a csaknem négyszáz éves építményben, ahol a szőlőtermesztéstől a borkészítésen át a borfogyasztásig kalauzolják végig a látogatókat.
Gál Lajos szerint a műemlék Darnay-pince restaurálásához 2010-ben nyújtott be két pályázatot az önkormányzat és a helyi Forrásvíz Természetbarát Egyesület, a projekt 100 százalékos támogatással az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pénzügyi keretéből valósulhatott meg.
A fejlesztéshez és a törökkori pincehajlék felújításához a Balaton-parti település összesen csaknem 20 millió forint pályázati támogatást nyert el.
Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés