Megalakul a Magyar Libamájszövetség

Megalakul a Magyar Libamájszövetség - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Megalakul a Magyar Libamájszövetség

A III. Orosházi Libamájfesztiválon résztvevők kilátásba helyezték egy szakmai szövetség megalakítását, amelynek legfőbb célja a magyar hízott libamáj külföldi népszerűsítése, illetve a feldolgozott áru exportpiacon történő értékesítése. Az elképzelés szerint nemcsak termelők, hanem a teljes termékpálya képviseltetné magát a nyitott szövetségben, a termelőktől egészen a forgalmazó éttermek tulajdonosáig.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a libamáj nemzeti kincs, amely nemcsak export terméket, hanem foglalkoztatást, vidéki munkahelyeket és feldolgozóipart jelent, ezért is támogatja a szövetség megalakulását. Hozzátette: a külföldi népszerűsítést az aktuális piaci igények szerint kell végiggondolni, támogatást pedig az Agrár Marketing Centrumon keresztül lehet igényelni. Hangsúlyozta egy etikai kódex kidolgozását is, amely „a jó állattartási szabályokat, az állatokkal való bánásmódot, a tartás feltételeit és a legkülönbözőbb szakmai szabályokat rögzíti azért, hogy megfeleljünk a különböző állatvédelmi előírásoknak.”
Dancsó József, Orosháza polgármestere üdvösnek tartaná, hogy a készülő hungarikum törvény tartalmazza, és egyben oltalmazza az orosházi libamájat is. 
Évente 3000 tonna liba- és kacsamájat állítunk elő Magyarországon, melyből 1800 tonna a hízott libamáj. Ezzel a mennyiséggel Magyarország adja a világ hízott libamájtermelésének 80%-át.
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés