Magyar bort minden fürdővárosba

Magyar bort minden fürdővárosba - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Magyar bort minden fürdővárosba

A turisták csak két százaléka jár bortúrákra. Ennek növelésében segíthetnek azok a fürdővárosok, amelyek egy-egy fontosabb borrégió közelében működnek. A fürdők támogatása már csak azért is ráfér borászokra, mert nagyobb forrásaink köré már nagyon jól kiépült az a szállodai infrastruktúra, amelyekhez hasonlókkal nem igazán rendelkeznek a borrégiók - nyilatkozta Vancsura Miklós, a Magyar bort minden fürdővárosba! elnvezésű kampány első helyszínének, a sárvári fürdőnek az igazgatója.

Új kampányt indít el az egyik hazai turisztikai központ. Ennek célja, hogy minden olyan fürdővárosnak legyen „saját“ bora, ahová nagyobb számú hazai és külföldi turista is érkezik. A „fürdő“ borát kóstolhassák meg azok a vendégek, akik ezekre a helyekre előszeretettel járnak, de egyébként nem látogatják túl gyakran a hazai borvidékeket. Vancsura Miklós, a sárvári fürdő igazgatója elmondta, ezzel a kezdeményezéssel „rávehetjük“ a turistákat arra, hogy olyan helyekre is ellátogassanak, amelyekre eddig nem is gondoltak. A szakember szerint érdemes „fürdő“ borként olyan terméket választani, amely egy szomszédos megyéből, régióból érkezik. Így akár egy-egy hosszabb fürdő-régióban való tartózkodás alatt arra is van lehetőség, hogy a közeli megyékbe is kisebb-nagyobb kirándulást tegyenek a vendégek.

Vancsura Miklós szerint kezd divatba jönni Magyarországon a borturizmus: egyre több és igényesebb a vendég. Megjelentek a minőségi szolgáltatók, a további fejlődéshez azonban nagy szükség lenne a közös fellépésre, akár más turisztikai szegmensekkel. Mint mondta, hivatalos statisztika híján nehéz megbecsülni pontosan, hogy mekkora a borturizmus nagysága Magyarországon. Egyes felmérések alapján azonban következtetni lehet ennek nagyságára, a teljes belföldi turizmusnak néhány százalékát teheti ki. Ez a meglehetősen alacsony szám növelhető lenne, ha a híres fürdővárosainkban is „reklámoznának” egy-egy borrégiót vagy pincészetet.
A  sárvári termálfürdő büszkélkedhet elsőként ilyen „saját“ borral. Idén egy cserszegtomaji borász partnerük ebben. A fürdő borának idén  egy  Pogányvár-i Caberné Savignont választottak, amely igen kelendő a hazai borpiacon, mondta Bezerics Csaba, a  Bezerics-Németh borház főborásza, aki idén elnyerte a sárvári „a fürdő bora“ – hivatalos beszállítójának címét. Pogányvár egy régi történelmi zalai borászati terület, ahol hagyományos módon kézműves borokat készítettek. A mostani bor is ilyen módom készült, fürtválogatással  modern eszközökben  hagyományos technológiát használva. A pincészet híres a Bakonyi Károly által nemesített Cserszegi Fűszeres fajtáról is, amely lassan hungarikummá válik.- nyilatkozta Bezerics Csaba.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés