Válogatott magyar borokat is kóstolhatnak a szentpétervári G20-as csúcstalálkozó résztvevői.

Majdnem féléves kiválasztási folyamat után az orosz államfői adminisztráció illetékesei négy magyar bort és további két ismert magyar italt találtak érdemesnek arra, hogy bemutatkozhassanak a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet állam- és kormányfőinek szentpétervári csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Kiss Szilárd a moszkvai magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja.
A világpolitika neves szereplői 6 puttonyos Tokajit (Monte Tokaj 2oo2-es Muscat Lunel), egy egri (Vincze Béla Cabernet Cuveejét), valamint egy villányi vöröset (Wunderlich pincészet, Cabernet Franc) és egy somlói (Tornai Pincészet 2011-es Aranyhegy Juhfark) fehér bort kóstolhatnak meg. Emellett Unicumot és Törley Chardonnay Brut pezsgőt is kínálnak a vendégeknek a Vengerskoje Vino (Magyar bor) nevű cég által bérelt magyar-orosz kóstolóháznak elnevezett étteremben, amely a csúcstalálkozó helyszínén, a Konsztantyinovszkij dvorec mellett található.

Négy éve lesz annak, hogy Viktor Csirkovtól, az orosz államfő szentpétervári rezidenciája, a Konsztantyinovszkij dvorec gazdasági vezetőjétől a kóstolóház felkérést kapott arra, hogy a csúcstalálkozó idején adjon ízelítőt a magyar konyha remekeiből is a magas rangú vendégeknek - tette hozzá az attasé. A magyar étterem az állam- és kormányfők vendégházaival szemben van azon a területen, ahol a vendéglátást is megszervezik, így adódott a lehetőség arra, hogy a magyar gasztronómia legjavát is bemutathassák a G20-as csoport csúcstalálkozóján.
A diplomata örömmel számolt be arról is, hogy a Konsztantyinovszkij dvorec területén lévő egykori jégveremben, a Lednyikben is lesz egy magyar étterem.
Szentpéterváron kedvelik és ismerik a tokaji bort. I. Péter hozatta be először annak idején II. Rákóczi Ferenc pincéjéből az első borokat arról a vidékről. Tavaly pedig egy tokajival köszöntötték fel Vlagyimir Putyint a születésnapján. Az orosz államfő a hatputtonyos aszút kedveli - mondta a moszkvai magyar mezőgazdasági attasé.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés