Magyar Bormustra 2015.7 Nagy Arany, 82 Arany és 30 Ezüst Díjat osztottak ki a Magyar Bormustra országos borverseny díjátadóján.
A legjobbak közül hármat különdíjjal is elismert a verseny főtámogatója, a Tesco. A vállalat és a versenyt szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közös célként fogalmazta meg, hogy az ország legjobb borait a nemzetközi piacokon is elismertessék.
Az idei Magyar Bormustrára 124 pincészet összesen 409 mintát nevezett. Az elmúlt évek legnagyobb mintaszámú megmérettetésére 175 fehér- és 139 vörösbor érkezett. A 22 borvidékről a legtöbb mintát a villányi (50), kunsági (45) és szekszárdi (44) borászatok küldték. A 35 fős, többek között szakújságírókból és fiatal borászokból álló zsűri két napon át kóstolta és értékelte a mintákat, hogy kiválassza a legjobbakat.

A magyar borok kiváló minőségét bizonyítja, hogy a maximális 100 pontból 96 pontot elérve 7 bor is Nagy Arany díjat kapott. A Nagy Arany, Arany, és Ezüst Díjak, valamint a kategória győztesek[1] elismerése mellett különdíjakat is kiosztották[2]. A legeredményesebb fiatal borász Geszler Tamás (Geszler Családi Pincészet), a női borász Gálné Dignisz Éva (Gál Szőlőbirtok és Pincészet), a legeredményesebb nevező pedig a Mészáros Borház lett. Best buy elismerést érdemelt a Bárdos és Fia Pincészet 2014-es Mátrai Chardonnay fehér bora és a Csobor Pincészet 2013-as Agárdi Cabernet Sauvignon vörös bora.

Különdíjat kapott a verseny főtámogatójától, a Tescótól három fajta győztes, aranyérmes bor is: a Frittmann Testvérek 2014-es Irsai Olivérje, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2014-es Kékfrankos rozéja és Bock pince 2013-as Kékfrankosa. A tavaly több mint 17 millió palack magyar bort értékesítő áruházláncnak kiemelten fontosak a minőségi hazai beszállítók, ezért az együttműködés részeként támogatja azt is, hogy a magyar borok minél jelentősebb exportlehetőséghez juthassanak. A Tescónak jelentős szerepe van a kelet-európai borpiacon, hiszen az előző pénzügyi évben Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia borforgalmának 40 százalékát a magyarországi Tescókban értékesítették. A Tesco Európa létrejöttével a magyar borászok előtt a nemzetközi piacok is megnyílhatnak.

A versenyt szervező HNT szintén nem csak itthon törekszik a magyar borkiválóságok elismerésére. Hogy a díjnyertes borok ne csak elérhetőek legyenek a külföldi piacokon, de a vevők felismerjék és le is vegyék azokat a polcokról, a HNT célja, hogy a Magyar Bormustra nemzetközileg elismert borverseny legyen, sőt a díjnyertes borokat nemzetközi versenyeken is indítaná. A magyar borászoknak ehhez szakmai támogatást is nyújt, a versenyeken való indulás nevezési díját pedig részben átvállalja.

[1] fehér, rose, vörös, pezsgő, tokaji illetve borkülönlegesség

[2] A díjazottak listáját külön háttéranyag tartalmazza




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés