A TOP 3-ban az idei aszú termése a Sajgó Pincészetben

A TOP 3-ban az idei aszú termése a Sajgó Pincészetben - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Az  elmúlt évizedek egyik legjobb aszú termése a 2013-as évjárat a Sajgó Pincészetben

Sajgó Gábor borász, a Tolcsva Bor Kft. tulajdonosa szerkesztőségünknek elmondta, hogy a hegyaljai pince november 15-én már a szüret végén jár.  A szeptemberi késő őszre emlékeztető időjárás okozta izgalmak után, a szép októbernek és november elejének köszönhetően kiváló lesz az évjárat.

A 25-26 fokos cukortartalommal szüretelt szőlő annyira jó minőségű, hogy a legendás évjáratok sorában (1972, 1993) 2013 esélyes a harmadik helyre.
A kiváló minőség nemcsak a magas cukortartalomnak, de a többi fontos összetevő mennyiségének, minőségének és arányának, így elsősorban a harmonikus savaknak is köszönhető.
Az aszúszemek menyisége megfelelő, he nem is a legtöbb, minősége szintén jónak nevezhető, de mint a kitűnő tokaji borász elmondta, az aszú bor minősége nem kizárólag az aszúszemek milyenségén múlik, hisz legalább ennyire fontos az alapbor minősége is, ami ebben az évben csak a legjobbak között említhető.
Az elmúlt fél évtized után, amikor gyakorlatilag nem volt aszúsodás, így új aszúk sem igen születtek hegyalján, az idén végre jelentős mennyiségű és kiváló minőségű aszúk borok várhatóak a Tokaji borvidékről, hisz a többi pincészet is hasonló eredményeknek örvendhet.

múzeális tokaji aszú a tolcsvai Sajgó Pinészetben

Kevésbbé lelkes Sajgó Gábor azzal kapcsolatban, hogy a 2014 július 31-étől, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának döntése alapján a piacról eltűnik majd a 3 és 4 puttonyos aszú.
A szervezet a döntésével a minőség növelését igyekszik célozni, azonban a Tolcsva Bor tulajdonos-ügyvezetője szerint ez azzal a sajnálatos ténnyel is együtt fog járni, hogy kevesebben engedhetik meg majd maguknak a tokaji aszút. Ezt támasztjákk al a piaci adatok is, melyek szerint az eladott aszú kb. hatvan százalékát a három puttonyos borok teszik ki, míg a maradékon osztozik az összes többi magasasabb puttonyszámú fajta.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés