Hungarikum Falu a Szigeten

Hungarikum Falu a Szigeten - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Hungarikum Falu a Szigeten

Időpont: 2010. augusztus 11-16.

Idén már másodszor csapnak a húrok közé Magyarország legjobb prímásai, hogy a világsztárokat felvonultató Nagyszínpaddal átellenben, a magyar kultúra féltett kincseit mutassuk be Európa fiataljainak a Sziget Fesztiválon.

A több mint egyhektáros területen megvalósuló, a népművészetet, kézművességet, gasztronómiát egyaránt átfogóan bemutató helyszín idén az aratás és a kenyér tematikáját járja körül. Ezt a hetet az Európa szerte híres magyar búzának, a hatalmas alföldi kenyereknek, a rábaközi perecnek, a töpörtyűs pogácsának és az aratáshoz kapcsolódó szokásoknak szentelik.
A sátrakban a szentendrei SKANZEN és a Langalló Program kiállításai mellett kézműves és tánc műhelyek várják az érdeklődőket. Végigkövethetjük a búza életét a magtól a kenyérig, kipróbálva a learatott búza körüli munkafázisokat, a cséplést, a szelelést és az őrlést. A lisztből lehet kenyeret, kalácsot, perecet dagasztani, sütni, de lesz szalmafonás, aratókoszorú készítés is. Kora délután táncokat, népi játékokat, népdalokat tanulhatunk Mezőföldtől a Rábaközön, Gyimesen, Moldván keresztül egészen a Palócföldig. A nap legfontosabb, legszínesebb eseménye a táncegyüttesek délutáni felvonulása lesz.
A Hungarikum Falu központi helyszínén, a csűrben éjszaka szívderítő mulatságra vár mindenkit Pál István Szalonna és bandája. A Hungarikum faluban minden a magyar hagyományokról szól. Több tucat kemencében sülnek a magyar búzát dícsérő kalácsok, pogácsák, perecek, cipók, lángosok, amihez őstermelőktől vehetünk sajtot, túrót, gyümölcsöt. Szombaton délelőtt igazi vásárba várják az érdeklődőket, ahol régi ruhák, csizmák, vászonneműk, zsákok, szőttesek, kasok, kosarak, csuprok között válogathatunk. Vasárnap délelőtt kenyérszenteléssel egybekötött, ökumenikus Istentiszteleten vehetnek részt a szigetlakók.

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés