Határtalan borkultúra

Határtalan borkultúra - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Határtalan borkultúra

A Zalai Borút Egyesület kapcsolatai a Mura folyó mentén Szlovéniába és Horvátországba is átnyúlnak. Az ötvenes években a jugoszláv határ lezárásával hermetikusan megszűnt a határokon átnyúló szőlő- és bortermelés, valamint szakmai kapcsolattartás, amely nagy károkat okozott a környéken.

Az egyesület 1999 óta fogja össze a borturizmussal foglalkozó gazdákat, önkormányzatokat, civil és szakmai szervezeteket. Elsősorban arra törekszünk – emelte ki Németh Károlyné, az egyesület titkára a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának tartott helyszíni tájékoztatóján – hogy megőrizzük és népszerűsítsük a borvidék hagyományait és bemutassuk azokat a turistáknak. 

A borút egységes arculatát táblarendszer kiépítésével alakították ki. Honlapjukon lehet nyomon követni programjaikat. Az egyesület a szlovén és horvát határon átnyúló együttműködésen túl osztrák és erdélyi szakmai szervezetekkel is tartja a kapcsolatot.
A környéken különösen sok a borásznő. NŐ a tudás, NŐ a piac címmel uniós és kormányzati támogatással dolgoznak egy programon, amelynek célja a női borászok versenyképességének növelése. A fiatal, több gyermekes Dóka Éva saját pincéjének boraiból tartott szakszerű kóstoltatást a szakújságírók számára. Ő azon ritka borásznők közé tartozik, aki saját nevét választotta egyben márkanévnek is.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés