Szeptember 6.-án délben hatodszorra nyit meg a Főzdefeszt, az első magyar kézműves sörfesztivál, mely három éve debütált, új színfolttal gazdagítva a magyar gasztronómiai palettát. Ha valaki még mindig nem kóstolt magyar kézműves sört, az őszi Főzdefesztnél jobb alkalmat nem is kereshetne az ismerkedéshez.

A szervezők idén is telipakolják kézműves sörrel a Mikszáth teret, mindennapi ivósörökkel, veretes európai klasszikusokkal vagy éppen olyan különlegességekkel, mint a hidegmálnázott búzasörélesztős IPA vagy a kókuszos california pale ale.
A két új főzde – a Legenda és a Hopfanatic - mellett, akik tavasszal bemutatkoztak már a feszten, most ősszel bemutatkozik egy eddig bujkáló magyar főzde, a nyírlaki Sümeg Beer, akik ha minden igaz, meg tudják főzni a tökéletes friss bajor házi-sört. Hasonló témában utazik az utoljára az első Főzdefeszten szereplő táborfalvai HBH , és az üllői Franzberger akit most ismét meg lehet kóstolni. Továbbá meghívták az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kezdeményezésének számító magyar biosört, ami idén nyáron vált először kóstolhatóvá több évnyi fejlesztés után. Az Alakor Sör egyelőre csak üveges kiszerelésben mutatkozik be. Több év után először, idén új helyszínnel is bővül a Főzdefeszt: a Nemzeti Múzeum kertjében nyíló Múzeum Ligetben a legnépszerűbb magyar kézműves sörökből álló válogatást kóstolhat a nagyérdemű.
Izgalmas új ízekben ezen az őszön sem lesz hiány. Kiss Hopfanatic Tamás egy kókuszos california pale ale-lel érkezik: a kókuszreszelék a cefrézés során kerül a sörlébe, és később kiszűretik, de a gyümölcsös, trópusi komlótrió (Amarillo, Simcoe, Galaxy) aláhúzza a tropikus aromákat. Kővári Gergely alias armando_otchoa a Grabanc búzaélesztős változatába a szép komlókoszorú mellé most belepakolt 20 kg málnát, a hidegmálnázott Freaky Wheaty-t jóindulatúan Gribancnak keresztelte. A rákosszentmihályi Legenda a 8,2% Black Jack IPA-val fog villogni, melyben 4 féle komló igyekszik lépést tartani a sok feketére pörkölt maláta adta keserűséggel. A rozsnyói Kaltenecker is megérezte az idők szavát, és a rá jellemző számtalan különlegesség (pl. B27 – a Kárpát medence legexkluzívabb tokaji aszús barley wine-ja) mellett megfőzte a maga fekete IPA-ját, amit Blues IPA néven kóstolhat az érdeklődő. A nyárkezdő Weizen Terror stílusújdonsága, a búzaIPA szintén kezdi felkelteni a sörfőzők figyelmét, júniusban még csak Kiss Tamás azóta sokat finomodott és most is kóstolható White Hopsa képviselte ezt a stílust, idén azonban már a Főzdefeszten először bemutatkozó gerillasörfőző, Németh Antal is megfőzte a maga búzaIPA-ját a rozsnyói Kaltenecker üstjeiben.
De nem csak újvilági komlókkal lehet jó sört készíteni., a miskolci Zip’s például ritkán használ ilyesmit, mégis egyre jobbak a söreik, köztük a hazánkban egyedül általuk főzött belga aratósörrel, a könnyű és pezsgő Saisonnal, amit a klasszikus East Kent Golding komlóval fűszereznek, illetve a szezonális Oktoberfest sörrel. A Bázis Sörfőzde egyenesen Continent ALE-nek nevezi a kontinentális komlóktól keserű ale-jét.
De nem csak a komlók terén szabadult el a magyar sörfőzők fantáziája, a Legenda sörmestere a Zöld Király nevű Pale Ale sört Maris Otter malátából főzi, amit eddig csak a legválogatósabb angol sörfőzők használtak. A dombóvári Kissler a tavalyi homoktövises-bazsalikomos sikere után idén feketeberkenyét és csipkebogyót tett a sörbe, melynek nevet találni már a Főzdefeszt közönségének feladata lesz. A gyógynövény-reneszánsz másik vége a diósgyőri Gyertyános Sörfőzdében keresendő, ahol a sokféle gyógynövénnyel és fűszerrel készült Elixir 18 mára egy kiforrott, állandóan főzött sörré vált. A Bors búzasöre, a Marian Maid idén virágmézzel készült és sokkal mézesebb lesz, a felsőzsolcai Serforrás pedig egy erős barna portersörrel készült az őszre.
Az Élesztő standján is számos újdonság kóstolható, a slágergyanús Távoli Galaxison és Dühösön kívül például a Mandarina Bavariás búzasör, a Napalm, a chilis barnasör vagy a finom elegáns Altbiere és a Citrával komlózott IPA-val.
És persze tombol a gyümölcsös őrület. Számos főzde főzi a jól bevált gyümölcsös söreit, de az ismerősök mellett a műfaj nagy öregje újít is. A Békésszentandrási Sörfőzde standján megkóstolhatunk egy új békési gyümölcsöst, a 7%-os Fekete Áfonyás sört, és a Főzdefeszt kedvéért Otello-héjjal sötétkékre színezte szilvás sörét. És ha valaki örökre el akar veszni a gyümölcsös sörök világában, akkor fáradjon a Legenda sörfőzde standjához, ahol hatféle gyümölcsös sörből válogathat.



 

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés