Fókuszban a Kékfrankos

Fókuszban a Kékfrankos - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Fókuszban a Kékfrankos

Kilencven hazai és határon túli pincészet több mint 160 borán keresztül ad átfogó képet a legelterjedtebb magyar kékszőlőfajtáról a Kékfrankos Most! kóstoló a Winelovers csoport szervezésében április 30-án a budapesti New York Palotában.

Forrás: MTI

"Szerettük volna, hogy a Furmint Február és az Olaszrizling Október után a kékfrankosról is szóljon egy hónap, ezért első ízben egész áprilison át tartó programsorozatot hirdettünk, melynek keretében a csatlakozó éttermek, pincék, szaküzletek országszerte kóstolókat, borvacsorákat tartanak, figyelmet szentelve ennek a szőlőfajtának. A legtöbb kékfrankost felvonultató kóstolóra április 30-án kerül sor" - mondta el az MTI-nek Harsányi Dávid, a rendezvény egyik főszervezője.

A kékfrankos a legelterjedtebb kékszőlőfajta Magyarországon, de nem csak a mennyiség szempontjából érdekes - a magyar termelők ugyanis régóta keresik azt a fajtát, amellyel külföldön is meg lehet mutatni az ország adottságait. Erre a kékfrankos alkalmas lehet, egyrészt mert nem igazán elterjedt a világban, leginkább a Kárpát-medencében és a régióban honos, így külföldön érdekes lehet. Másfelől rendkívül változatos borokat tud adni, sokféle arcát tudja mutatni: lehet belől rosét, sillert, könnyű vöröset vagy testes, nagy vörösborokat is készíteni, ráadásul házasításokhoz is kiválóan alkalmas, nem véletlen, hogy a legtöbb bikavérnek kékfrankos az alapja - jegyezte meg.
Harsányi Dávid hozzátette: sokan azért kedvelik a kékfrankost, mert más kékszőlőkhöz, például a bordeaux-i fajtákhoz képest nem olyan magas a tannintartalma, de gyümölcsös jegyei miatt is lehet szeretni. Azoknak, akik komolyabban érdeklődnek a borok iránt, azért érdekes fajta, mert a különböző terroirok jellegzetességeit is kiválóan be tudja mutatni, a könnyebb borok kedvelői pedig a friss, szép savszerkezetű kékfrankos rosékat élvezhetik.
A Kékfrankos Most! kóstolón a téma iránt komolyabban érdeklődők számára már valamivel dél után elkezdődnek a hazai és külföldi szakértők, illetve borászok által vezetett mesterkurzusok, 14 és 22 óra között pedig 90 pincészet több mint 160 tételével ismerkedhetnek meg a sétáló kóstoló látogatói.
Sopronról minden borkedvelőnek a kékfrankos jut eszébe, így a legnyugatibb magyar borvidék számos termelővel képviselteti magát, de nem hiányoznak majd a szekszárdi, az egri, a mátrai, a villányi, a balatoni, az alföldi pincészetek sem, lesznek továbbá kékfrankosok a somlói, a tolnai és az etyek-budai borvidékről is. Bár nem egy nemzetközi kékfrankos találkozó létrehozása volt a cél, húsz borászat érkezik Burgenlandból, a felvidéki Bott Frigyes, a Kasnyik Pincészet és Mátyás András, valamint a partiumi Balla Géza révén pedig a határon túli magyar termelők is képviseltetik magukat - emelte ki a főszervező.
A Kékfrankos Most! rendezvénysorozatot ősszel az Olaszrizling Október második kiadása, valamint novemberben az első ízben megrendezett Bordó Blend követi majd.
A Kékfrankos Most! tematikus hónapról és kóstolóról a www.kekfrankosmost.hu. honlapon találhatók részletes információk.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés