Ismét elmaradt a látogatórekord a müncheni Oktoberfesten, a vasárnap véget ért népünnepélyen 6,4 millióan szórakoztak és összesen 6,7 millió liter sört ittak meg.

A látogatók száma ötszázezerrel  maradt el a 2011-ben feljegyzett rekordtól, és nem változott az egy évvel korábbihoz képest, de a bevétel nőtt, mert a sör minden korábbinál drága volt, korsónként - vagyis literenként - 9,40 és 9,85 euró (2788-2921 forint) közötti összeget kellett fizetni érte a Terézia-réten felállított sátrakban.
A vendégek fejenként átlagosan 1,04 liter sört ittak meg, ami jó aránynak számít. Az ennivaló is jól fogyott, a vendégek a több tízezer sültkolbász és grillcsirke mellett megettek 114 ökröt és 54 borjút is.
A szervezők mérlege szerint a 180. Oktoberfest a sokéves átlaghoz képest nyugodt volt. A bajor vöröskereszt ügyeletesei például 7551 fesztiválvendéget láttak el, ami 20 százalékos csökkenés a 2011-es csúcsévhez képest. A leggyakrabban alkoholmérgezést vagy vágott sebet kellett ellátni, mindkét esettípusból több mint 600-at regisztráltak.
A nagyjából 35 hektáros területen két hét alatt személyes tárgyak ezreit hagyták el a sörözők, 4200-at le is adtak a megtalálók a rendezőknek. A talált tárgyak osztályán kötött ki például két karikagyűrű, egy trombita, egy gitár, egy gördeszka, egy hallókészülék és egy teljes műfogsor. A söröskorsót viszont sokan el akarták vinni, pedig nem fizettek érte, a rendezők összesen 81 ezer korsót koboztak el a vendégektől a kijáratoknál.
A rendőrségnek 2031 alkalommal kellett intézkednie, pontosan annyiszor, mint tavaly. 1552 esetben tettek feljelentést, ami ugyan emelkedés a 2012-es 1470-hez képest, de a súlyos testi sértések száma csökkent - 119-ről 99-re - , és kevesebb verekedtek a súlyos, egyliteres üvegkorsóval a kezükben. Összesen 58 ilyen esetet regisztráltak a tavalyi 66 után.


Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték. 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. A világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztivál háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el, így az idei volt a 180. a sorban.
A müncheni Oktoberfest - Oktoberfest München - 1995 óta bejegyzett márkanév. A logója két teli korsó, az egymással érintkező korsókra kiülő párán pedig szem és száj, az ábra így egy mosolygós arcot mutat. A müncheni önkormányzat adatai szerint világszerte mintegy kétezer sörfesztivált neveznek Oktoberfestnek.

Forrás: MTI




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés