Afrika legjobb kávéja a világ legöregebb asszonyával

Afrika legjobb kávéja a világ legöregebb asszonyával - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Etiópiába szervezett a közelmúltban tanulmányutat az Ethiopian Airlines magyarországi képviseletét ellátó Aviareps. Kék-Nílus, Tana-tó, UNESCO-világörökség, vésett sziklatemplomok és Lucy, az emberiség legkorábbi ismert őse. Az utazási irodai dolgozókból és újságírókból álló csoport a látnivalókban bővelkedő ország három települését kereste fel a villámlátogatás során. A Bécsből a fővárosba, Addis Abebába közlekedő járatról átszállva Bahir Darban indult a túra, ahol a Tana-tó szigetekre épült templomait és a Kék-Nílus vízesését tekintette meg a társaság.

 Az első nap fénypontja Mária születésének ünnepe volt egy helyi templom kertjében.

A katolikus időszámítás szerint ezt a napot mi szeptember 8-án ünnepeljük, de Etiópiában nem használják a Gergely-naptárat, hanem az alexandriai vagy kopt kalendáriumhoz igazodnak. Ezért náluk most 2011 van, és a hónapok rendje is más: az etióp kalendárium mind a tizenkét hónapja 30 napból áll, és van egy extra hónapjuk, mely 5-6 napos, szökőévekben. A karácsony és az újév szeptemberben jön el.

A dombtetőre épült templom kertjében döbbenetes élmény volt látni a több tízezer, jórészt fehér lepelbe burkolózó hívőt, akik áhítattal énekelték a vallásos dalokat, miközben a templom falánál a papok áldást osztottak.

A város nevezetessége a hatalmas kiterjedésű Tana-tó, melynek számos szigetére épületek kolostorok az évszázadok alatt. Ezek egyikén őrizték egykor a legenda szerint a Frigyládát. Bahir Darból az egyik legismertebb etióp látnivalóhoz, az UNESCO világörökségi listáján szereplő Lalibelába vezetett az utunk. Az 500 kilométeres utat alig 40 perc alatt tette meg az Ethiopian Bombardier Q400-as típusú repülőgépe. Lalibelában két nap állt a rendelkezésünkre, hogy felfedezzük a bazaltsziklákból egy-egy tömbben kivájt templomok sorát. A földi és az égi Jeruzsálemet szimbolizáló, XII-XIII. századi, vésett (nem épített) templomok egyedülálló építmények, egy több ezer éves kőfaragó hagyomány csúcsteljesítményei. A nem mindennapi templomtúra után a helyi piac felkeresése és a helyi ételspecialitások megkóstolása is sorra került. Lalibelában a csoport felkeresett egy iskolát is, a diákok író- és irodaszerekből, rajzeszközökből álló ajándékcsomagot kaptak a magyar vendégektől. A túra végén félnapos Addis Abeba-i városnézés következett, melynek során megtekintettük Lucyt, az emberiség legkorábbi ismert ősének tekintett emberszabású (Australopithecus Afarensis) nőnemű egyedét, amelyet az Afar-medencében találtak, és amelyet az Etióp Nemzeti Múzeumban csekély száz forintos belépőjegy ellenében bárki megnézhet. Ugyanitt látható az ország szentként tisztelt egykori uralkodójának, a kommunista lázadók által 1974-ben kivégzett Hailé Szelasszié császárnak több trónszéke és más értékes tárgya. Etiópia egyebek mellett a kávénak is a hazája, ezért aki jó kávét akar inni, itt bőven lehet benne része. Kultikus hely a To-Ma-Co kávézó, amely 1953 óta pörköli saját ízlése szerint a kávészemeket. Itt is csupán egy százasért olyan kávét iszunk, amilyenről itthon csak álmodozunk. Egy autentikus zenével és tánccal fűszerezett esttel zárult a program a Habesha Cultural Restaurantban, ahol a különféle fűszeres szószban felkínált húsok mellé a jellegzetes, palacsintaszerű kenyerüket, az indzserát adják, amelyet a helyiek kanál és villa helyett használnak az étel elfogyasztásához. Az már csak hab a tortán, hogy az indzsera alapanyaga nem búza vagy rozs, hanem a tiff nevű ősi gabonaféle, amely túl azon, hogy rengeteg kalciumot és más ásványi anyagot tartalmaz, még jóformán gluténmentes is.

Forrás: https://turizmus.com/

 

Pin It
Tags: ,
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés