Nemzeti Vágta - "Nyeregbe vidék, Nyeregbe Magyarország!"

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Nemzeti Vágta - "Nyeregbe vidék, Nyeregbe Magyarország!"

Időpont: 2010. június 2-6

A június 2-6 közötti esemény középpontjában egy történelmi hangulatú lovasverseny áll, amelyre az indulók heteken, hónapokon át készülnek lovukkal, lovasukkal és azokkal a helyi jellegzetes tárgyakkal, étkekkel, hagyományokkal, amelyeket az Andrássy úton, a Vágta Korzón mutatnak be ország-világnak.
2010-ben öt napon keresztül, még több programmal és versennyel várja a látogatókat a Nemzeti Vágta országimázs fesztivál. Idén az 56-osok terén, a Széchenyi pályán is láthatunk versenyeket, lovas bemutatókat, az Országkonyhán pedig megkóstolhatjuk a vidék jellegzetes magyar ételeit. A homokban az ország különböző településeinek lovai és lovasai vágtáznak egy gyönyörű huszárszablyáért és a 20 milliós fődíjért. De mindezek előtt hat hétvégén keresztül, 13 vidéki helyszínen elindulnak a Vágta hivatalos előfutamai.
A Nemzeti Vágta a magyar települések legnagyobb seregszemléje
A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és, hogy hidakat építsen az egyes települések, azok lakosai, illetve a magyar vidék és a főváros között. A „magyarság, mint lovas nemzet” tematika köré szerveződő rendezvény gerincét a lovassport, a lovas hagyományok, és ehhez kapcsolódóan a természet-közeli életmód népszerűsítése adja. A fő attrakció a minden alkalommal megrendezésre kerülő speciális lovasverseny, a „Vágta” amelyen az egyes települések színeiben induló (jellemzően amatőr) lovasok mérik össze tudásukat és szerencséjüket.

A Vágta több mint egy lóverseny:
• Az Andrássy úton felállított pavilonokban a résztvevő települések bemutathatják helyi értékeiket, népművészeti hagyományaiktól egyészen a kortárs kulturális, tudományos vagy gazdasági megvalósításokig;
• A látogatók a számos szórakoztató program mellett megízlelhetik a különböző magyar régiók kulináris különlegességeit az országkonyha keretein belül;
• a helyi szponzorok (vállalkozók) a településhez kapcsolódva bemutatkozhatnak az egész ország közönsége előtt;
• A résztvevő települések vezetői a Polgármesterek Reggelijén „politikamentes” közegben találkozhatnak és oszthatják meg tapasztalataikat egymással.
A Nemzeti Vágta a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. Az elmúlt években 9 határon túli település nevezett a Vágtára Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból és Burgenlandból. Idén a tervek szerint Erdélyben már előfutamokat is szerveznek és kárpátaljai résztvevője is lesz a Vágtának.
Az egyedi szépségű környezet, a hagyományőrző huszárok pompás felvonulásai, a gyönyörű paripák fenséges vágtája olyan különleges légkört kölcsönöz a Nemzeti Vágtának, amely a kezdetektől fogva nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi sajtó és közvélemény érdeklődését felkeltette. A szervezők okkal remélik, hogy a Nemzeti Vágta hamarosan Budapest világhírű attrakciója, és a magyar országimázs egyik ékköve lesz.


Újdonságok a 2010-es Vágtán:
2010-ben a Nemzeti Vágta vidéki és budapesti versenyei Széchenyi emlékének adóznak. A Vágta Rendezvények programját a Széchenyi Emlékbizottsággal szoros együttműködésben alakítjuk ki.
A Nemzeti Vágta minden évben egy, a nemzeti identitásunkat meghatározó történelmi hősünk tiszteletére kerül megrendezésre. 2008-ban Mátyás királynak, 2009-ben az 1848-49-es Szabadságharc gyermekhőseinek állított emléket a Vágta. A 2010-es év Gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulója, (1860 április10.), ezért tisztelgünk idén a Legnagyobb Magyar emléke előtt.

A Nemzeti Vágta előfutamai:

ELNEVEZÉS DÁTUM HELYSZÍN
Bácskai Vágta - Április 24. - Baja
Bükkösdi Vágta - Április 25. - Bükkösd
Sarkadi Vágta - Május 1. - Sarkad
Nyírségi Vágta - Május 2. - Nyíregyháza
Bácsalmási Vágta - Május 8. - Bácsalmás
Balatoni Vágta - Május 9. - Rádpuszta
Palóc Vágta - Május 15. - Mátranovák
Széchenyi Vágta - Május 16. - Nagycenk
Kocséri Vágta - Május 16. - Kocsér
Kisalföld Vágta - Május 22. - Győr-Gyirmót
Jász Vágta - Május 22. - Jászberény
Festetics Futam - Május 23. - Gyenesdiás
Bikali Vágta - Május 29. - Bikal
Északi Vágta - Május 30. - Miskolc

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés