NAGYKÖRŰI CSERESZNYE

NAGYKÖRŰI CSERESZNYE - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Germersdorfi óriás (Karmazsin, Badacsonyi óriás), Bigarreau Burlat
cseresznye
a "nagykörűi cseresznye" nem egy fajta, hanem a Tisza folyó melletti Nagykörű település környékén termesztett cseresznyék összefoglaló, majdhogynem márkaneve.

A Nagykörű környékén termesztett cseresznye (Prunus avium L.) két fajtát takar.
Germersdorfi óriás: német származású fajta, de nem azonos a Nyugat-Európában Germesdor-fer néven termesztett fajtával. Valójában a Schneiders Späte Knorpelkirse fajtát termesztjük Magyarországon Germersdorfi néven. Hazánk több vidékén a Germersdorfi fajtát Karmazsin, illetve tévesen Badacsonyi óriás néven ismerik.
A fajtakör tagjai általában június 18-25. között érnek. A klónok közül a Germersdorfi 1 2-5 nappal korábban érik a fajtakörön belül. Gyümölcsei az aktuális gyümölcsberakódástól függően 7-10 g tömegűek (átlag 7-7,6 g közöttiek), átmérőjük 24-27 mm.
A fajtakörön belül a Germersdorfi 3 klón gyümölcsei a legnagyobbak. A gyümölcsök alakja tompa szív vagy kissé nyomott gömb. Héja a fogyasztási érettség kezdetén kárminpiros, majd teljes éretten sötét bordópiros. Íze már világospirosan is kellemes édes-savanykás, zamatos, kesernyés mellékíze nincs. Húsa halványpiros, kemény, bőlevű. Magvaváló, kocsánya középhosszú vagy hosszú, szárazon válik a gyümölcstől, jól szállítható, és az ideiglenes tárolást is jól bírja. Fája erős növésű, feltörekvő, jellegzetes terpedtkúp alakú koronát nevel.
Bigarreau Burlat: franciaországi tájfajta szelekciójából származik. Május végén-június elején érik, a cseresznyelégy nem károsítja. Gyümölcse átlag 22-24 mm átmérőjű. Alakja széles, tompa kúp, a hasi varratnál lapított, enyhén kiemelkedő bordával, melynek vonalában a gyümölcs színe világosabb. Színe kezdetben piros, majd az érés következtében sötétedik, bordó lesz, héja fényes, vékony. Húsa tömött, középkemény, ropogós jellegű, íze kellemesen édes-savas. Fája kevés elágazású, merev ágrendszerű, erős növekedésű, hatalmas.
A szláv eredetű cseresznye szavunk első írásos említése 1256-ból való: "Sub arbore Cheresnafa... sub arbore gertianfa", jelentése a meggyhez hasonló alakú, édes húsú gyümölcs. (TESZ I. 1967. 510.)
Nagykörű Jász-Nagykun-Szolnok megye közepén, a Tisza jobb partján fekvő ártéri település. Az itt folyó gazdálkodásnak megfelelően jelentős mértékű ártéri gyümölcsösök tették színesebbé a folyó menti település mezőgazdaságát. A folyószabályozás után, az árvizek megszűntével háromszorosára nőtt a szántóföld területe. Nagy jelentőségű volt továbbá a XIX. század végi erdő- és gyümölcsfa-telepítés.
Az 1800-as évek végén a községben számottevő birtokkal rendelkezett a Petrovay család. Petrovay György földbirtokos és levéltáros saját területén megindította a tudományos alapokon nyugvó gyümölcsnemesítő és kertészeti tevékenységet. Faiskolát alapított, és meghonosította a Germersdorfi cseresznyét, amely azóta is a falu büszkesége, és ma mint "nagykörűi cseresznye" fogalommá vált.
1887-ben Petrovay György kiadásában és Goboczy Mihály szerkesztésében megjelent a Nagy-Kürüi Értesítő című havilap, amelyben több gyümölcstermesztéssel kapcsolatos cikk és tanulmány is olvasható. A lap első számának előszavában olvashatunk a faiskoláról is, Petrovay idézi Katona Zsigmond 1882-ben írt gondolatait: "Nagy-Kürű község szélén egy magasabb homokterületen 25 hold csinos, kényelmes úri lakással ellátott kert van, mely korábban szőlő volt, most 97 táblára osztva, szakszerűen berendezve, képezi Petrovay György úrnak már eddig is nagy elismerést kivívott faiskoláját." (Petrovay, 1887.)
Az 1907/1908-as tanévtől Állami Gazdasági Ismétlő Iskola működött Nagykörűben, ahol gyümölcstermesztési és kertészeti ismereteket oktattak. A tudatos munkának köszönhetően
- és a nagy gazdasági lehetőségek reményében - egyre több helybeli lakos kezdte meg a cseresznyetelepítést kertjében. A második világháború után létrejövő termelőszövetkezet is intenzíven bekapcsolódott a termesztésbe. Napjainkban a szövetkezet és magángazdák egyaránt foglalkoznak a cseresznyével, közel 200 hektáron. 1996 óta rendezik meg a Nagy-körűi Cseresznyefesztivált, amely a cseresznye igazi ünnepe.
A Bigarreau Burlat fajta gyümölcsét elsősorban nyersen történő fogyasztásra adják el. A Germersdorfi óriás gyümölcsét friss fogyasztásra és konzervipari feldolgozásra egyaránt értékesítik. A friss fogyasztásra szánt cseresznyét tálcás csomagolásban és ömlesztve, míg a feldolgozásra szánt gyümölcsöt ömlesztve, 10 cm magas rekeszekben árusítják. A termék mind a kül-, mind pedig a belföldi kereskedelmi forgalomban jelen van, emellett helyben pálinkát is főznek belőle, "Nagykörűi 77-es" néven.
A Germersdorfi óriás cseresznyének jó termékenyítő fajtái a Hedelfingeni, a Solymári gömbölyű, a Van és a Linda, termékenyíti a Solymári gömbölyű, a Linda, a Margit Hedelfingeni és a Van fajtákat, valamint a korán virágzó Pándy meggy klónokat és az Érdi nagy gyümölcsű meggyfajtát. Alkalmazkodóképes, edzett, ellenálló, télállósága igen jó. A kártevők közül a cseresznyelégy kedveli, ezért intenzív növényvédelemben kell részesíteni.
A Bigarreau Burlat: a legkorábban érő, nagy gyümölcsű, nagyüzemi telepítésre is javasolt fajta. Az első nagyméretű cseresznye a magyar piacon, ezért primőrként értékesíthető. Kevés metszést igényel. Korai, elhúzódó virágzású. Jó termékenyítő fajtái: Van, Valerij Cskalov, Szomolyai fekete, Münchebergi korai, Vera fajták. Virágpora jól termékenyíti a vele egy időben nyíló fajták virágait. Termőképessége közepes, egyes években nagy.
A Germersdorfi a legfontosabb árufajtánk. Üzemi ültetvényekben az 1970-es évek elejéig mintegy 70%25-os volt a részaránya, mely ma kb. 40%25-osra csökkent.
Kitűnő a gyümölcsminősége, amely méretben, színben és ízben egyaránt az etalont jelenti. Minden irányú felhasználásra alkalmas, ezért 1982 óta államilag elismert fő árufajtánk, szelektált klónjai a Germersdorfi 1, Germersdorfi 3, Germersdorfi 45. Legkeresettebb fajtánk a kül- és belföldi piacokon egyaránt, valamint a konzervipar is szívesen felvásárolja. Klónjai növekedési erélyben, érési és virágzási időben térnek el egymástól. Gyümölcsük jellemzőiben lényeges eltérés nincs.
A nagykörűi cseresznye termesztő körzete viszonylag kicsi, 3-400 hektárnyi területen fekszik.
Az összes termés az évjárattól függően csupán 500 és 2000 tonna között változik (becsült adat).

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés