Fertődi téli alma

Fertődi téli alma - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

TERMESZTETT, GYŰJTÖGETETT ÉS FELDOLGOZOTT GYÜMÖLCSÖK
FERTŐDI TÉLI ALMA
alma
közepes vagy nagyméretű, kissé lapított gömb alakú gyümölcse a nap felőli oldalán élénkpiros csíkozású.
A Fertődi téli alma (Malus domestica Borkh.) a Jonathan és a Török Bálint fajták hibridje. Gyümölcse közepes vagy nagy, átlagsúlya 150 g, gömbölyded, a csésze felé enyhén bordás. Héja viaszos, közepesen vastag, alapszíne zöldessárga, a napos oldalán élénkpiros csíkozottsággal. Húsa sárgásfehér, közepesen tömött, túléretten kásásodik.
Fertőd és környéke az Esterházyak uradalmaként a magyar kertkultúra egyik központjának számított. Az uradalom, a kastélykert, a gyümölcsös - mind a sokféle, különleges kertészeti növény termesztését szolgálta. Nem véletlen, hogy gyümölcstermesztési tájkörzet jött létre ezen a területen, és egy kutatóintézetet is fel lehetett itt állítani a helyi gyümölcskultúra elemzésére és fejlesztésére. Fertőd és környéke gyümölcsei eljutottak Bécsbe és a kelet-ausztriai területekre a XX. század elejéig. A közeli Ágfalva gazdái különösen híres gyümölcskereskedők voltak, de a német gazdák is jelentős mennyiségű gyümölcsöt, elsősorban téli almát fuvaroztak. A Fertődi téli alma így vált fogalommá a korábbi évtizedekben.
Friss fogyasztású étkezési alma. Jó ízű kompót is készülhet belőle.
Szeptember végén szüretelhető, egyszerű körülmények között is (pince, kamra) kisebb veszteséggel, március végéig jól eltartható. Szedés után már fogyasztható, de fogyasztási minősége a hűtőházi körülmények hatására javul. Megfelelő érettségben íze kellemesen fűszeres. Fája közepes növekedésű, koronája szétterülő. Vesszői zöldesbarnák, a rügyek a vesszőkhöz simulnak. Korán termőre fordul, bőven terem, termésbiztonsága jó. A talaj és az éghajlat iránt nem igényes. Környezetéhez jól alkalmazkodik. A betegségekkel szemben ellenálló, lisztharmatra kissé érzékeny.
Főleg Győr-Moson-Sopron megye házi kertjeiben található almafajta, amely kedveltségét tetszetős gyümölcsének, rendszeres terméshozásának és jó tárolhatóságának köszönheti. Évenkénti szaporítása 1-2 ezer fa. A betakarított termés 100 tonna körüli, mely egész télen megtalálható a piacokon. Választékbővítő fajta.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés