Negro töltött keménycukorka

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

NEGRO TÖLTÖTT KEMÉNYCUKORKA
Negro Classic
C-vitaminos Negro, extra erős Negro, eukaliptusz-mentol Negro, méz Negro stb.
Pest megye, Budapest
Egyéb magyarországi előfordulás: Nyugat-Dunántúl - Győr-Moson-Sopron megye, Győr; Észak-Magyarország - Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szerencs
töltött keménycukor
ánizs- és mentolízesítésű, hűsítő, légúttisztító hatású cukorka, amelyet főképp megfázás esetén fogyasztanak.

A Negro mintegy 5 g tömegű, ovális formájú (kb. 2 cm hosszú és 1 cm széles), mintázott felületű, fekete színű, jellegzetes ánizs- és mentolízesítésű, szirupos töltelékű keménycukorka, amelyet szemenként csomagolva, tasakolva hoznak forgalomba. Az új változatok gazdag ízkombinációban készülnek, színük az ízesítés jellegének megfelelő. A hagyományos ízesítésű és színű Negro glükózszirup, cukor, aroma és aktív szén adagolásával készül.
Az első világháború után felbomlott az Osztrák-Magyar Monarchia. Ezzel egy évszázadok alatt kialakult egyensúly borult fel, Magyarországnak újra kellett rendeznie gazdaságát. A történeti Magyarország édességkészítő iparának 65%-a az új határokon kívül maradt. Megváltozott az édességek belső és külső piaci kapcsolata. Megszűnt az osztrák és a cseh édesipar kedvező beszállítási lehetősége, és a meglévő belső keresletet, majd annak növekedését az új országhatárokon belül a termelés növelésével kellett kielégíteni. Az új lehetőségek kiaknázására az élelmiszeripar más ágazataiban érdekelt tőkések az édesipar felé fordultak.
A Budapesti Cégbíróság bejegyzése szerint a Dreher Antal Serfőző Részvénytársaság Kőbányán, a sörgyár mellett alapított Csokoládé- és Cukorkagyárat 1922-ben. 1926-ban kezdték meg a Dreher-Maul néven bejegyzett gyárban a dropsz-, a keménycukorka-készítést. A különböző országokból felvett munkások magukkal hozták eredeti szaktudásukat, és számtalan új terméket vezettek be, honosítottak meg. Ennek a fellendülésnek a szülötte a Negro is. A közhiedelemmel ellentétben a cukorka nevét nem a termék fekete színének köszönheti, mint ahogy bevezetésére sem elsősorban gyógyhatása miatt került sor. Nevét feltalálójáról, egy Negro nevű cukorkakészítőtől kapta. A ma is elismert, kiváló gyógycukorka véletlenül született.
Az édesipari ágazatok közül a keménycukorka-gyártás igényelte szinte a legnagyobb gyakorlati szakismeretet. A savanyú cukorkáknál keletkezett hulladék felhasználása gyakran minőségi problémákat okozott (ha rosszul vagy nem számolták ki annak savtartalmát). A Negro feltalálásával oldották meg a cukorkagyártás normál hulladékának felhasználását, miközben kellemes gyógycukorkát kaptak.
Az 1920-as évek végén a Dreher-Maul-gyár Negro nevű, olasz származású cukorfőző mestere készítette el az első ilyen gyógycukorkát, amit mentollal és ánizsolajjal ízesített, természetes anyaggal, aktív szénnel feketére festett. A töltött cukorkához a korábban szokásosnál nagyobb mennyiségű cukorkaselejtet használt fel. A termék igen sikeres lett, és a köhögés elleni gyógycukorkák között hamarosan az első helyre került.
A Negro az államosítást követő profilrendezések során a Kőbányai Cukorgyárba került, majd 1969-ig a terméket a Magyar Édesipar Budapesti Csokoládégyárában gyártották. Ezt követően a Győri Keksz- és Ostyagyár, valamint a Szerencsi Csokoládégyár készíti, eredeti minőségben.
A termék sikerét kihasználva, az utóbbi időben új ízekkel (eukaliptusz-mentol, méz-mentol, meggyes-mentol; C-vitamin) és fehér Negro készítésével bővítették termékcsaláddá a választékot. A kellemes ízű gyógycukorka évtizedek óta piacvezető a termékcsoporton belül. Volt idő, hogy forgalma elérte az évi 5000 tonnát. A reklámozáshoz használt szlogen ("a torok kéményseprője") és a hagyományos grafikai motívumok ma is sikeresek.
Országszerte ismert. Egész évben fogyasztják, de keresettsége különösen a nedves, hűvös, torokfájós időszakokban növekszik meg. Kellemes szájízt, friss leheletet ad.
A termék receptúrája gyártási titok. A cukorból és keményítőszörpből készített, előírt összetételű cukoroldatot (ami pontosan számított mennyiségű oldott, szűrt hulladékot is tartalmazhat) vákuumlepárló berendezésben 1%25 víztartalom alá besűrítik.
Az anyagot aromák és természetes színezékek hozzáadásával homogenizálják, temperálják. Formázáskor a termékre jellemző, gyógyhatású adalékokkal ízesített, szirupos töltelékkel töltik. Ezek lényegében sűrű cukoroldatok, a megfelelő zamatosító anyagokkal elegyítve.
Hűtés után a cukorkákat szemenként csomagolják, majd a kívánt tömegben (100 g, 200 g) többszínnyomású műanyag fóliába tasakolják.
A termelők adatai alapján a hagyományos Negro cukorkából mintegy 800-1000 tonna készül egy évben. Ez az összes termelés mintegy 35-45%25-a, a többit az egyéb ízesítésű, azonos márkanevű cukorkák adják.
A Negro márkanév a Győri Keksz Kft. védjegyeztetett tulajdona. Kétoldalú szerződés alapján a név használatára a Nestlé Hungária Kft. Szerencsi Gyára is jogosult.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés