Konyakos meggy

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

KONYAKOS MEGGY
konyakmeggy
kézi és gépi készítésű konyakos meggy
Pest megye, Budapest
desszert
speciális eljárással készült, konyakos alkoholban eltett meggyet tartalmazó csokoládédesszert. A meggyet körülvevő, a gyártáskor még szilárd fondantburok a meggy alkoholtartalma következtében hamarosan elfolyósodik, ami sajátos ízt és jelleget ad a terméknek.

A konyakos meggy 10-13 g tömegű, kerek talpú, mintegy 2-3 cm átmérőjű, hasonló magasságú, kupola alakú, fényes, barna színű csokoládédesszert. Tetején általában csokoládéhurok (snürni) díszítés található. A desszert csokoládéváza konyakban áztatott, magozott meggyet tartalmaz, az alkohol által elfolyósított fondant-burokkal körülvéve. Mindezek kellemes, harmonikus ízű terméket eredményeznek. A desszertszemeket többnyire aranyszínű (olykor piros) sztaniolba csomagolják.
A kézi gyártású termék a meggyszemek nagyságbeli különbsége miatt ingadozó méretű, a gépi készítésű desszertszemek egyöntetűek.
A desszert félédes csokoládéból, gondosan válogatott, magozott és 38%25 alkoholtartalmú hazai konyakban eltett meggyből, valamint fondant-ból készül.
Alkoholtartalma maximum 5v/m%25.
A gyártásához szükséges meggy a Magyarországon cigánymeggynek nevezett meggyfajta. Jellemzője a nem túl nagy szem, kis mag.
Magyarországon a cukrászok 1859-től foglalkozhattak csokoládé készítésével. Kugler Henrik a fővárosban, a Gizella téren nyitotta meg a később híressé vált cukrászdáját. Utódja nem lévén, egy ismerős genfi cukrász (Finaz) segítségét kérte, hogy ajánljon neki valakit. Így érkezett hozzánk 1884-ben Svájcból Gerbeaud Emil, aki egy híres cukrászdinasztia leszármazottja volt. A fiatalember kiváló utódja lett Kuglernek. Rövid idő alatt több újítást is bevezetett, többek között 1886-ban egy kis csokoládégyárat is berendezett az üzemben, amelyet később, 1904-ben a Duna utcába helyezett át. Megkezdte a csokoládébonbonok gyártását, amelyek közül találmánya, a konyakos meggy lett a legnépszerűbb. "Ő találta fel a konyakos meggyet és a csokoládédrazsét, melyek mint Gerbeaud specialitások az egész világon elterjedtek." (Gundel-Harmath, 1979. 294.)
A konyakos meggyet már akkor is kétféle technológiával készítették. A régebbi módszer a formázott hüvely felhasználására épült, pálinkában eltett, egy szem meggyet és meggylével hígított fondant-t töltöttek bele, majd letalpazták. A töltés és fagyasztás után a formából kiverték és csomagolták. "A konyakmeggy-gyártás másik formáját, a kézzel mártott konyakmeggyet a századforduló körül, Gerbeaud termelési vezetője, Gnosz Róbert vezette be, és a Gerbeaudon keresztül ismerték meg a technológiáját a magyarországi cukrászok. Termelése a XX. század első felében már ismert volt egész Magyarországon." (Borsódy, 1995. XLII.)
A századfordulón kiadott két cukrászati receptkönyv említ ugyan csokoládébonbonokat, de a konyakos meggy receptjét nem találjuk egyikben sem. Így a századfordulón készített konyakmeggy technológiája akkoriban nyilván a műhely (pl. Gerbeaud) gyártási titkát képezte.
Gerbeaud Emil halála után (1919) kereskedelmi forgalomba kerül a konyakmeggy, mint ahogy Lelóczky győri cukrász árjegyzékében is megtaláljuk, 1926. október 5. dátummal, ahol inflációs koronaárakkal hirdetik: "1 kg cognac-meggy K110000", majd egy későbbi árjegyzékben év nélkül (kb. 1930): "Lukács r.t. Csokoládé és bonbongyártmányainak gyári árjegyzéke - fondée 1892 - Budapest VI. Andrássy ut 70.": "Konyak meggy, fehér csomag" kg faládika 5.80 pengő... 1/4 kg karton 2.94 pengő." 1931-ben a győri Koestlin L. és Társai árjegyzékében 1 kg 4,60-6,70 pengőbe került csomagolástól függően, a szekszárdi Gauzer Ádám Fűszer- és Csemegekereskedésében 1931-32-ben: 1 kg 7,20 pengő, 1/4 kg 2,50 pengőbe került sztaniolos csomagolásban, melyet a Szerencsi Csokoládégyárból szállítottak. 1934-ben szintén a Szerencsi Csokoládégyár termékeként, a Magyar Kakaó és Csokoládé Gyár Rt. budapesti központi raktárából (V. Bálvány u. 10.) díszdobozban: 500 g konyakmeggyet 5,60 pengőért értékesítettek.
A feltörekvő, egyre nagyobb számú városi polgárság kedvelt, elegáns ajándékai közé tartozott.
Különleges édességdesszert felnőttek részére. Alkoholtartalma miatt kisgyermekeknek nem ajánlott. A nap bármely szakában fogyasztható. Az egész országban ismert és kedvelt. Különösen szívesen vásárolják ajándékozási céllal, névnapra, születésnapra, Valentin-napra, valamint külföldi vendégek számára.
A konyakmeggyet Magyarországon kétféle technológiával készítik. Mindkét esetben elsődleges a megfelelő gyümölcs biztosítása. A kedvelt termékjellemzők az alapanyagként használt cigánymeggy sajátosságaira alapozottak. A fajta terméshúsa alkoholos tartósítás során is viszonylag feszes marad, valamint 3-4 hetes állás után a gyümölcs a konyakos alkoholt magába szívja. Ez utóbbi azért fontos, mert ez az alkoholtartalom oldja fel a fondant-t, amely a kellemes íz és állomány elérése miatt nélkülözhetetlen.
A hagyományos, kézi gyártást, a "cognacos meggy" készítését Hagn Károly a Háború és béke Cukrász és mézeskalácsos művészete című, 1943-ban megjelent receptkönyvében írja le: "Válogatott, egyforma nagyságú spanyol-meggyet szárától megtisztítunk, megmossuk, tiszta üvegekbe helyezzük, leöntjük cognackal vagy rummal és légmentesen elzárjuk. Pár hétig érni hagyjuk, hogy a cognac vagy rum átjárja. Azután szitára öntjük és a cognacot vagy rumot lecsurgatjuk róla. Kimagozzuk. Most cukormázat (fondant) melegítünk és cognackal vagy rummal hígítjuk megfelelő sűrűségűre. Papírtölcsérbe töltjük és a kimagozott meggyeket megtöltjük. Ezután ismét cukormázat melegítünk, cognackal megfelelő sűrűségűre és nagyon forróra felhevítjük, azután a meggyeket mártódrót segítségével egyenként bevonjuk, papírra helyezzük. Ha kihűltek a papírról leszedjük és mártógyurmával egyenként mártódrót segítségével bevonjuk. Ajánlatos előzőleg a talpát külön kimártani, hogy dupla erősségű legyen. Ne vonjuk be túl hígan, mert könnyen kifolyik a leve. Ezüst vagy arany staniolba csomagoljuk." (Hagn, 1943. 59.)
A mai kézi gyártásnál már kisebb, ún. cigánymeggyet használnak. A meggyszemeket forró fondant-ban kimártják, majd kihűtik (a fondant-nal töltés elmarad, a fondant-burok feloldódva e nélkül is kellően finom, likőrszerű folyadékot hoz létre a késztermékben). A megdermedt, fondant-nal bevont meggyre csokoládétalpat készítenek, majd a talpazott félkész terméket mártóvilla segítségével temperált (megfelelően hőkezelt) csokoládémasszába mártják, és mártás után díszítik: csigavonalat húznak a tetején (snürglizik).
A gépi gyártási eljárás kidolgozására azért volt szükség, mert az 1960-as években a lassú, munkaigényes, kézi módszer mellett a konyakosmeggy-igényt már nem lehetett kielégíteni.
A gyártás előkészítéseként nagyon fontos a meggy méretre válogatása, amelyet az alkoholba való meggy eltevése előtt alkalmaznak. (Ez ugyanis elősegíti az egyöntetűbb méretű termékek gyártását.)
A desszertszemeket műanyag formák segítségével állítják elő, amelyek kör alakú pályán haladnak a gyártóberendezésen. Az első munkafolyamat a hüvelyöntés, melynek során temperált csokoládémasszát adagolnak a formákba, majd azt egy hűtőalagútban megszilárdítják. Ezt követi a szeszes meggy, majd közvetlenül utána a fondant adagolása. A formák ismét hűtőalagútba kerülnek, ahol a töltelék megszilárdul. Ezt követi a talpazás és egy újabb hűtési szakasz. A formákból kiverő- berendezés segítségével távolítják el a terméket. Ezt követően történik a szemenkénti csomagolás fényes, rendszerint aranyszínű fóliába. A végső csomagolás sokféle lehet. Jellemzően 10, 12, 15 vagy 30 szemet tartalmazó díszdobozokba csomagolják, de van 3 szemenkénti fóliás csomagolás is, sőt, megtalálható 1,3 kg-os műanyag hengeres kiszerelésben és szív alakú, átlátszó műanyag csomagolásban is.
A konyakos meggy előállításának és forgalmazásának a főváros és környéke maradt a központja. Kézi konyakos meggyet évente mintegy 800 tonna mennyiségben gyárt a Fundy Kft. és a Red Cherry Kft., míg gépi eljárással szintén kb. 750-800 tonna/év mennyiséget állít elő a Stollwerck-Budapest Édesipari Kft. (Az adatok a termelőktől származnak.)
Az utóbbi időben egy-két régión kívüli, kisebb gyártó is próbálkozik a termék készítésével. Ezek a vállalkozások azonban minőséget csökkentő bevonómasszát alkalmaznak csokoládé helyett, amit azok a cégek, amelyek a valódi konyakos meggyet állítják elő, hamisításnak minősítenek.
A Stollwerck-Budapest Édesipari Kft. a termék nevét és csomagolási grafikáját védjegyeztette: 1994-ben Magyarországon és az EU-tagországokban a konyakmeggy nevet és csomagolási grafikát, 1997-ben a Cherry Queen konyakmeggy nevet és ábrát Magyarországon és Európa több országában. A Stollwerck-Budapest Édesipari Kft. és a Fundy Kft. által gyártott konyakos meggy a Kiváló Magyar Élelmiszer tanúsító védjegy viselésére is jogosult.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés