Tibi étcsokoládé

Tibi étcsokoládé - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

TIBI CSOKOLÁDÉ
a hagyományos Tibi étcsokoládét a gyártó idővel termékcsaláddá fejlesztette (tej, különböző fondant-krémmel töltött, mogyoróval dúsított csokoládék)
Pest megye, Budapest
táblás csokoládé
a magyar becézett nevet viselő táblás csokoládé egyike a legrégibb és legismertebb magyarországi márkáknak.
A hagyományos Tibi étcsokoládé 150 x 70 x 8 mm nagyságú, kereszt- és hosszirányú mélyedéssel 8 egyenlő részre osztott, tömör, táblás csokoládé, 100 g tömeggel. Sötétbarna színű, fényes felületű, az étcsokoládéra jellemző, jellegzetes illattal és ízzel. Állománya szobahőmérsékleten szilárd, e fölött könnyen olvadó.
Csomagolása kétrétegű: a termékkel közvetlenül alufólia érintkezik, amelyet védjegyeztetett grafikájú, színes (kék) papírvignetta burkol.
A hagyományos Tibi étcsokoládé kakaómassza, cukor, kakaópor, kakaóvaj, lecitin és természetazonos aroma felhasználásával készül. A felhasznált anyagok alapján különleges étcsokoládénak minősül: kakaóanyag-tartalma legalább 55%, kakaóvaj-tartalma legalább 30%.
Magyarországon az első fennmaradt csokoládégyárat Stühmer Frigyes alapította 1882-83-ban. A táblás csokoládé piacának megnyeréséért az osztrák és cseh csokoládégyárosokkal kellett felvennie a versenyt. Ét- és tejcsokoládéval csak úgy tudott fennmaradni a XIX-XX. század fordulóján - és utána is -, hogy a deficites csokoládégyártást a cukorka-készítés nyereségéből fedezte. (Stühmer Géza visszaemlékezései alapján.)
A csokoládégyártás gazdaságossága 1909 körül vett kedvező fordulatot, miután az alapító fia, Stühmer Géza vette át a családi vállalkozás irányítását. Különféle versenyképes táblás csokoládékat dobott a piacra. Feltehetően a Tibi elődje már közöttük volt.
A név már a második világháború előtt ismert lett. Tibi volt a Stühmer-gyár tulajdonosának unokája, róla nevezték el a csokoládét. Az egyik legrégebbi magyar márkanév.
A termék kifejlesztése összefügg az első világháború utáni, hazai csokoládégyártás kedvező feltételeinek megteremtődésével. A Monarchia felbomlása, a kedvező külföldi beszállítások megszűnése, a lényegesen kisebbé vált ország határain kívül maradt gyártó-kapacitások új fejlesztési lehetőségeket teremtettek a hazai édességgyártók számára.
A konjunktúrát kihasználva épített új gyárat a Stühmer család, és a fiatal tulajdonos megszervezte a saját kezelésben lévő üzlethálózatot. A Szentkirályi utcai expedíciós bázis mellett volt egy kicsi üzletük, ott árulták a környék lakóinak termékeiket. Oda jártak a közelben lévő három iskola tanulói is, akik csak nézegették a táblás csokoládét, de mert drága volt, kénytelenek voltak a pulton hagyni. Nekik, a gyerekeknek találták ki a Tibi csokoládét, amely csak a csalafintaságban, formájával, nevével és csomagolásával tért el a többi táblás csokoládéktól.
Nagyot mutatott a 2,5 és 5 dkg-os darab, és a látszat alapján olcsónak tűnt.
Mindenesetre már a két világháború között a gyerekek kedvencévé vált. Az 1930-as években már reklámozták is Stühmerék: "Tibi nem csak a mama kedvence." Ebben az időszakban kifejlesztett üzlethálózatukon keresztül az egész országban megismerték és megkedvelték a gyerekek ezt a terméket. Legújabb gyárukban, a későbbi állami Budapest Csokoládégyárban (ma Stollwerck) már olyan mennyiségben termelték, hogy a reklámszlogen is megváltozott, és már a felnőtteknek is szólt: "Tibi nem csak a gyerekek kedvence."
A Stühmer-gyár államosítása után a Tibi egyike volt annak a kevés édességféleségnek, amely egészen napjainkig megmaradt a kínálatban. A háború utáni termelés megtöbbszöröződött, és a piackutatási adatok szerint az elmúlt években 10%-ot ért el az összes táblás csokoládé forgalmából Magyarországon. A Tibi láthatólag a felnőttek felé is mozgósított. A gyerekeknek több nemzedéke nőtt fel úgy, hogy a Tibi csoki volt az örömszerző és a jutalom a jó magaviseletért. Jelenleg az utóbbi években továbbfejlesztett, nagy teljesítményű, modern gyártó- és csomagológépekkel felszerelt Stollwerck-Budapest Édesipari Kft. gyártja Budapesten. Az új igényeknek megfelelően a termék már 100 g-os változatban is készül, sőt, újabban töltött táblás csokoládé formában is forgalomba kerül.
A HVG 1997. december 27-i számában írták: "A Tibi csokira aligha ismerne rá a névadó Stühmer unoka: az egykori 5 és 2,5 dekás változatot a 10 dekás, az eredeti bordázást a szokásos 'kockás' beosztás váltotta fel, ráadásul háromféle tej- és ötféle krémtöltésű is kapható az étcsokoládés ősváltozat mellett."
&filetext8=Ismertsége és hozzáférhetősége országos, kedveltségi szintje magas. Minden korosztály szívesen fogyasztja. Forgalmazási csúcsidőszaka a jeles névnapok (Valentin, Mária, Erzsébet, Katalin), valamint gyermeknap, Mikulás és karácsony környékén van.
A Tibi étcsokoládé készítése a technikai megoldásokat (anyagmozgatás, automatizált, nagyobb teljesítményű berendezések stb.) illetően jelentősen fejlődött, alaplépéseit tekintve azonban nem változott.
Többfajta kakaóbabból készül, ez adja különleges ízét, aromáját. A minőségileg átvett kakaóbabokból válogatással, pörköléssel, aprítással, bekeveréssel, homogenizálással kakaómasszát készítenek. A kakaómasszából cukor, kakaópor, kakaóvaj és adalékanyagok (lecitin, természetazonos aroma) felhasználásával folyamatos gyártósoron készül a csokoládémassza, amelyet aprítási, finomítási eljárásoknak vetnek alá. A megfelelően kidolgozott étcsokoládé-masszát folyamatos táblázóberendezéssel formázzák. A kész táblákat gépi úton alufóliába és színes nyomású papírba burkolják, melyet ragasztással zárnak. A régi kézi csomagolással szemben a gépi tökéletes zárást biztosít, a terméket borítékosan csomagolja. A papírburkolaton megtartották az eredeti Tibi grafikát.
A termék egyenletes minőségét a gyártás teljes folyamatára kiterjedő minőségbiztosítási rendszer és a termékre vonatkozó, szigorú minőségi követelményrendszer garantálja.
A termék a Stollwerck-Budapest Édesipari Kft. gyárában készül. A Tibi termékcsalád tagjaiból a gyártott mennyiség összesen 590 tonna körüli, ebből 130 tonna a hagyományos Tibi különleges étcsokoládé, 300 tonna a Tibi tejcsokoládé, az új töltött termékek (eper, ananász, banán és kiwi) a forgalomból 161 tonnával részesednek.
A Tibi márkanevet a Stollwerck jogelődje, a Budapest Csokoládégyár 1983-ban Magyarországon védjegyeztette. A Stollwerck-Budapest Kft. a védjegyjogi védettséget 1994-ben az EU- és a CEFTA-országokra is kiterjesztette, lajstromszáma 637 224.
A hagyományos Tibi különleges étcsokoládé a Kiváló Magyar Élelmiszer tanúsító védjegy viselésére jogosult.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés