ARANYFÁCÁN PARADICSOM

ARANYFÁCÁN PARADICSOM - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Észak-Alföld
növényi konzerv
jól beérett paradicsomból készült, pasztaszerű állományra besűrített, kiegyenlített cukor-sav arányú termék.
Az Aranyfácán sűrített paradicsom intenzív, telt piros, egyöntetű színű, mentes a legapróbb eltérő színű pontoktól, testecskéktől is. Állománya homogén, pasztaszerű. Jellegzetes paradicsomillatú és -ízű, harmonikus cukor- sav arányú.
Alapanyagként nagy színanyagot tartalmazó paradicsomfajták (Lycopersicum esculentum Mill) teljesen beérett, hibamentes termését dolgozzák fel.
A kizárólag paradicsom felhasználásával készülő termék 28-30% szárazanyag-tartalmú, ez öt-hatszoros mennyiségű nyers paradicsomnak felel meg.
1934-ben határozták el Hatvanban az akkor már 45 éve működő cukorgyár tulajdonosai - a nagybirtokos báró Hatvany család tagjai -, hogy elkezdik a sűrítettparadicsom-konzervek gyártását. Ez a vidék - az Északi-középhegység és az Alföld találkozása egy folyóvölgyben, ahol a kertészeti kultúrának sok évszázados hagyománya él - igen alkalmasnak bizonyult jó minőségű paradicsom termesztésére.
Így az 1935-ben bejegyzett Aranyfácán védjeggyel forgalomba hozott hatvani paradicsomkonzerv olyan sikeressé, elismertté vált néhány év alatt, hogy a háború után, az 1946 és 1949 közötti években, évente mintegy 3000 tonna terméket tudtak értékesíteni kisebb részben a hazai, nagyobb részben a nyugat-európai piacokon.
A piros és arany színekben csillogó konzervdobozokban megjelenített terméket kezdetben "Paradicsompüré" néven hozták forgalomba. Tekintettel azonban arra, hogy a világpiacon meghatározó francia és angol nyelvterületeken a paradicsompüré - purée de tomates, tomato purée - csak kissé sűrített, 8-10% szárazanyag-tartalmú paradicsomlevet jelent, nagyjából az 1950-es évektől lett a 28-30% szárazanyag tartalmú termék neve "Sűrített paradicsom" (Concentrée de Tomates, Tomato Paste).
A gyár Hatvan tágabb környékén, Heves és Pest megyei községek térségében is termeltette a feldolgozásra legalkalmasabb paradicsomfajtákat, és az 1960-as évek elejére kapacitását is megnövelve, évente mintegy 60 ezer tonna nyersanyagból 10 ezer tonnás nagyságrendben gyártott sűrített paradicsomot, amelyre a hazai és a nyugat-európai piacokon túl a nyugat-afrikai és az arab országok területén talált keresletet. A Hatvani Konzervgyár a napi 1500 tonna paradicsom feldolgozására alkalmas kapacitást elérve, indokoltnak látta a termelés további fejlesztését. Egy jelentős beruházással 1978-ban napi 2000 tonna fölé növelték a feldolgozott paradicsom mennyiségét, és 1979-ben már több mint 90ezer tonna nyersanyagot dolgoztak fel, mintegy 16ezer tonna sűrített paradicsomot állítva elő.
Az Aranyfácán sűrítettparadicsom-konzervet ma a háztartások és a vendéglátóipar egyaránt felhasználja. Leves, főzelék, mártás és számos étel készül belőle az ország egész területén, az évszaktól szinte függetlenül. Fő vonzerejét előkészítettsége, kényelmes felhasználhatósága és megbízható minősége jelenti. A nagy egységű, aszeptikus termékből ipari felhasználók fűszermártásokat (pl. ketchupot), ételkonzerveket, italokat (pl. paradicsomlevet), valamint instant levesek alapanyagát képező paradicsomport készítenek.
Hajdanában, még a XIX-XX. század fordulóján is, a paradicsomlevet nyitott üstökben főzték sűrűre. Így amikor a 16-18% szárazanyag-tartalmat elérték, a leégések megelőzése érdekében a főzést megszakították, és egy másik, tiszta üstbe fejtették át a paradicsomot, abban sűrítették tovább, a kívánt 28-30% szárazanyag-tartalom eléréséig. (Innen származik a még ma is ismert "kétszer sűrített" kifejezés.)
Az Aranyfácán sűrített paradicsomot, minthogy a vákuumbepárlás technikai eszközei az 1930-as években már rendelkezésre álltak, a kezdetektől kétfokozatú vákuumberendezésekben sűrítették, azaz nem 100 °C-on, hanem 50-80 °C-on párologtatták el fölösleges víztartalmát. Tekintettel a minőség legfontosabb követelményeire, az alapanyagot a gyár nem egyszerűen felvásárolja, hanem szerződéssel termelteti. A szerződésben, ahhoz csatolva, meghatározza a műszaki feltételeket, szigorú tűréseket alkalmaz a teljesen beérett, egészséges, hibamentes, nyers paradicsomra. A felvásárolt paradicsom átlagos jellemzői: 5-7% közötti szárazanyag-tartalom, mintegy 50-60% a cukortartalom, savtartalma pedig 6-7%, illetve más oldalról megközelítve a savasság mértékét: 4,2-4,4 közötti pH-érték a jellemző. (Északabbra a savak jelenléte meghatározó a bogyóban, tőlünk délebbre pedig hasonló cukortartalom mellett kisebb savtartalmú a paradicsom.)
A termőföldekről nagy tételekben beszállított termést alapos mosás, válogatás után forrón zúzzák, majd finoman áttörik. Így testes, finoman aprított, húsrostokkal telített, telt piros színű levet nyernek, amely mentes a magok és a vékony, de szívós héj maradványaitól. Ezt a tiszta paradicsomlevet vákuumbepárló berendezésekben, a víztartalom jelentős részének elpárologtatásával addig sűrítik, amíg oldott szárazanyag-tartalma a kívánt mértéket, általában a 28-30%-ot eléri. A mai technikai lehetőségek mellett a szín műszeres ellenőrzésére és mérésére különös figyelmet fordítanak.
A kész sűrítményből hőkezeléses tartósítással a konzerv hagyományosan úgy készül, hogy felmelegítve, forrón konzervdobozba töltik, lezárják, majd hőkezelik és lehűtik.
A hagyományos dobozos termékek mellett 1986 óta nagy egységű, aszeptikus sűrített paradicsomot is gyárt az Aranyfácán Konzervgyár Kft. Ez úgy készül, hogy a kész, 28-30%-os sűrített paradicsomot aszeptikus, azaz fertőző anyagoktól mentes, így a fertőzést kizáró, zárt berendezésben hőkezeléssel sterilezik, visszahűtik, majd ugyancsak aszeptikus körülmények között 220 literes steril, metallizált polietilénzsákokba töltik. A zsákba töltött terméket könnyű hordókban tárolják és szállítják. Az Aranyfácán sűrített paradicsomot különböző tömegben (70, 150, 425, 878, 4550 g),
jellegzetes pirosarany színre litografált dobozokba csomagolják. Készítésének fő idénye augusztus elejétől szeptember végéig, de szerencsés időjárású években október közepéig vagy végéig tart.
Az Aranyfácán Konzervgyár Kft. 2000-ben gazdasági okokból csökkentett termelési volumenben üzemelt. Addig évente 50-80 ezer tonna paradicsomból 8-15 ezer tonna sűrített paradicsomot állított elő, amit részben belföldön, de nagyobb részben hagyományos külpiacain, Nyugat-Európában, a CEFTA-országokban (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia és Magyarország) és az arab országokban értékesített.
A termék gyártási jogának új tulajdonosa, az Aranyfácán 1934 Konzervgyár Kft. folytatja, 2001. február 28-tól, a hagyományos Aranyfácán sűrített paradicsom gyártását.
Az Aranyfácán név, a dobozok pirosarany színkombinációja, valamint a fácán grafikája 1935. augusztus 23. óta bejegyzett védjegy.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés