Szent István Étterem és Borozó Szeged

Szent István Étterem és Borozó Szeged - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

SZENT ISTVÁN ÉTTEREM ÉS BOROZÓ

Vasárnapi Svédasztalos Ebéd

Tekintsék meg részletes vasárnapi ajánlatunkat a linkre katintva!

Elérhetősgünk:

6721 Szeged, Csongrádi sgt. 2/a
(Szent István tér sarok)
Telefon: 62/633-763
E- mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.szentistvanetterem.hu

Ételkülönlegességek, különleges hangulatban

Egykoron, a Szegedet pusztító nagyárvíz után, amikor romjaiból újjáéledt a város, búzapiacra gyűltek itt az árusok és a vevők. A szögedi polgárok ezért aztán Búza térnek szólították, majd 1880-ban nevezték el a városatyák leghíresebb királyunkról, Szent Istvánról. Idővel ugyan a búzakereskedők kiköltöztek Szeged e központi fekvésű teréről, ám a piaci hangulatról zöldségesek, hús, tej, halárusok gondoskodtak a lassú léptekről rohanásra váltó XX. századunkban is.
Később a tér hangulata - akárcsak legszebb dísze, a nagyfejű, építésekor technika bravúrnak számító víztorony - megkopott. Ám napjainkban éppen azon dolgoznak a munkások, hogy egy szép új központot alakítsanak ki néhányszáz méternyire Szeged szívétől, a virágmosolyú Széchenyi tértől. Miközben eltűntek a piacos fabódék, a Szent István tér egyik bejáratánál, a Csongrádi sugárút sarkán nyílt meg Szeged egyik legszebb étterme, amely - igazodván a tér nevéhez - államalapító királyunk nevét viseli. Egy százharminc éves épület felújítása után 2006 januárjában fogadta az első betérőt a nagy műgonddal kialakított Szent István étterem és borozó, ahol egyszerre hatvan vendég kóstolhatja meg a messze földön híres magyar gasztronómia legfinomabb étkeit, s megismerkedhet például más nemzeti konyhák ízeivel, remekeivel is. Ahogy az egy Tiszához simuló városban illik, a halétkek széles választéka várja a megéhezőket, kedvükre falatozhatnak itt a vegetáriánusok, vagy azok, akik szárnyasból, sertésből, marha-, netán borjúhúsból készített, testesebb étkekre vágynak. A rendkívül széles választékban megtaláljuk a sültpaprika krémlevest, mit hidegen, füstölt sajtos pirítóssal raknak a vendég elé, ám ha valaki forróbb finomságra vágyik, rendelheti az aranyló kacsalevest.
Ínyenceknek ajánlott a hegyaljai libacsemege, a kapros garnéla rák, mint ahogy a tésztás gombakavalkád is. De vajon ki tudna ellenállni a paprikás harcsabatyuknak, a bajai hallegyezőknek, netán annak a halnyársnak, amin vörös lazacot, nílusi fogasfilé kockákat talál a kaliforniai paprika mellett.
A Szent István étteremben helyet foglaló megtudhatja, milyen is vala egykoron bizonyos Fazekasné kedvence, hogyan omlik a szájban a mandarinos kacsamell, a sajtos burgonyapürével felszolgált magvas pulykatorony, az elefántfül pecsenye. Rég letűnt korokat idézi a lovaglakoma, a szentek eledele, a zsiványhús tejfölös tócsnival. Más tájak hangulatát, népek ízlését lopja be az étterembe a felvidéki sertésragu, a country karaj, a germán hadak vacsorája. Hogy mindez mit is rejt valójában? Kéretik a helyszínen megfejteni.
A gondos vendégvárók természetesen nagy italválasztékról is gondoskodnak, akinek kedve tartja, akár borkútból is kóstolhatja a tájjellegű nedűket. Telt gyomorral, finom ízek szerezte örömmel gazdagodva aztán mindenki kényelmesen hátradőlhet székében. És elmerenghet azon, mily nagy boldogsággal fényesítheti a békés ünnepet, vagy akár a dolgos hétköznapot az, ha valaki szép étteremben, mestersége fogásait jól ismerő szakács gondjaira bízva tölt el két-három nyugodt órát.
A vendég öröme teszi boldoggá az étterem tulajdonosát, Tóth Mihály mesterszakácsot is. A világjáró üzletember, aki egykoron a magyar tengeri flottában is szolgált, hosszú éveken át gyűjtötte a tapasztalatokat, s azzal a céllal nyitotta meg saját tervezésű, új éttermét, hogy a város lakóinak, a Tisza partjára érkezőknek különleges, még évek múltán is felidézhető élményt nyújtson az étterem kínálatával, hangulatával. A Csongrádi sugárút 2/A alatt található Szent István étterem és borozó délelőtt 10 órakor nyitja ki ajtaját, és éjfélig, vasárnap délután 6 óráig fogadja a vendégeket. Aki pedig már előre asztalt szeretne foglalni, megteheti a 62/633-763-as telefonszámon.

Étlap

Itallap

Elérhetősgünk:

6721 Szeged, Csongrádi sgt. 2/a
(Szent István tér sarok)
Telefon: 62/633-763
E- mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.szentistvanetterem.hu

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés