Csuha Lajos

Csuha Lajos - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Interjú Csuha Lajos színész-énekessel
Csuha Lajos
(Himesháza, 1947. július 26.) magyar rockzenész, színész, zeneszerző. A magyar rocktörténet számos nagy pillanatának szereplője, alakítója. A Jézus Krisztus szupersztár magyarországi ősbemutatójának címszereplője, az első magyar rockopera, a Sztárcsinálók premierjén Péter apostol szólamát énekelte.

Faipari középiskolát végzett, de sok kortársához hasonlóan őt is rabul ejtette a hatvanas évek zenéje, és annak emblematikus hangszere a gitár. A színpaddal is ebben az időben ismerkedett meg, tagja volt a Magyar Hajó és Darugyár színjátszó csoportjának. Katonatársa volt Sankó László, a legendás Atlantisz Együttes basszusgitárosa, énekese. Leszerelésük után megalakították a Sakk-Matt Együttest, melynek tagja volt Radics Béla a legendás gitáros is. Az elsők között játszottak Cream és Jimi Hendrix számokat. A bemutatkozó koncerten – 1968. május 1. – több mint tízezer néző került extázisba a Budai Ifjusági Parkban, a következő évben felléptek a Tabánban, a későbbi monstre koncerteket megelőző összejövetelen is. A szinte tökéletes zenei feldolgozások mellett, újszerű volt színpadi mozgásuk, létezésük is. Az együttes állandó törzshelye, klubja a Danúvia Művelődési házban volt. Minden hétvégén telt ház előtt a koncerteztek. A sikerek ellenére komoly emberi és művészi konfliktusok indukálódtak a tagok között és 1969. december 20-án a Kassák Klubban tartott bulival búcsúztak a közönségtől.

1970-ben Miklóska Lajossal és Dancsák Gyulával megalapították a Korong együttest. A társasághoz tartozott Miklós Tibor, aki a Sakk Matt után a Korong együttesnek is írt dalszövegeket. Az ő ötlete volt a Jézus Krisztus Szupersztár bemutatása oratorikus formában. A zenei alapokat a Korong együttes adta. A magyar rocktörténeti bemutatón, 1972. január 18-án a címszerepet Csuha Lajos énekelte. A zenészek közül Miklóska Lajos Júdást, Dancsák Gyula Kajafás szólamát énekelte. Először énekelte Magyarországon Mária Magdolna szerepét Bódy Magdi, Heródest Harmath Albert, valamint Pilátust Póka Balázs. Ezt követően az együttesre tiltás várt, de a Szupersztárt még számtalanszor eljátszották. Felfigyelt rájuk a színházi szakma. Előbb Kazán István szerződtette őket a Bartók Színházba, ahol több darab zenéjét is Csuha illetve az együttes jegyezte. 1975-ben az Operettszínháztól kaptak szerződést. Itt is írtak saját művet is.

A következő stáció: 1980. augusztus 14. margitszigeti Vörösmarty kertmozi, az Evita magyarországi ősbemutatója. Miklós Tibor és társai különleges engedély birtokában bemutathatták Webber és Tim Rice művét. A már-már reménytelennek tűnő vállalkozás mellett -több rendező és színész a próbafolyamat közben feladta- Csuha Lajos végig kitartott az ügy és egy karakter szerep megformálása érdekében. Ezek után természetes, hogy a Rock színház születése körül szorgoskodó csapat tagja maradt. Az első magyar rockopera a Sztárcsinálók bemutatóján az egyik -különleges hangi adottságokat követelő-főszerep alakítója. Énekes színészé érését a Bábjátékos című "poperett" címszerepével bizonyította.

A nagy álom a Rock Színház stabilizálása nem sikerült. Többen az Fővárosi Operettszínházhoz igazoltak. Csuha Lajos 2009-ben is a társulat tagja, karakter szerepek hiteles alakítója.

Rocktörténeti együttesei kevés felvételt készíthettek. Színházi szerepeit azonban számos audio illetve DVD felvétel őrzi.

Szinkronizált, filmjeinek száma kétszázötven körüli. Rajzfiguráknak kölcsönözte hangját, többek között a Nyócker, Macskafogó 2 éa az Ének a csodaszarvasról című filmekben.

Felesége, Sz. Nagy Ildikó színésznő, kivel közel három évtizede azonos társulat tagjai. Lányuk, Csuha Borbála a szülők hivatásának folytatója.

 

 

 

 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés