Magán és a személyi szakács amerikában

Magán és a személyi szakács amerikában - 4.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 
Pin It

Magán és személyi szakács amerikában

Amikor Valerie Cartir otthagyta az étteremi konyhát, hogy személyi szakács legyen, már alig várta hogy megkezdődjön a jó élet. Az új helye a milliárdos texasi családnál rövidebb munkaidőt, magasabb fizetést és elbűvölő munkát igért. Helyette, azt kapta amit ő úgy nevezett, hogy: "a pokol munkája".
Többek között ott voltak a reggel fél ötös ébresztések (a szabadnapján), a családfő sóhaja a pohár Starbucks kávéért. Elvesztek a különleges mártások és vegetáriánus ínyencségek amiket az évek során "szedett össze" világhírű konyhákból. Ezekre igény nem volt többé, a kuncsaft ugyanis nyers húst evett tésztával,  tömérdek vajjal és konzerv DiGiorno sajjtal megborítva. A napi tennivalókhoz hozzátartozott a háziállatok etetése. A kutyákat hamburger hússal és grillezett malac bordákkal, a csörgőkígyót aranyhalakkal kellett etetnie.
"Az én munkám lett az aranyhalért járás az állatkereskedésbe" -Panaszkodik Valerie. "A minap azért dorgáltak meg, mert olyan halat hoztam a kígyónak ami nem volt eléggé arany színű! Ekkor úgy döntöttem, hogy felmondok."!
Egyre több szakács költözik az éttermekből urasági kastélyok konyhájába. A multimiliárdos háztartások növekvő számával, a személyi szakácsokra való igény is egyre növekszik. Manapság, az időt koptató, étel fanatikus vagyonosok évi 70 000 és 140 000 amerikai dollár között válogathatják a konyha varázslóit. A kompenzáció csábító, de a munka rettentő időigényes és nehéz.
A Cheflaszlo Private Chef Service-t 2002-ben Beverly Hillsben alapítottuk feleségemmel. Kata a tehetséges grafik designer művészi családból, Budapestről a Pasaréti útról én a Balaton partjáról származom. Konyhai segítségnek az Olasz étel guru, Tanya Barcella csapódott hozzánk. Az első években többnyire rendezvényeken főztünk, többek között a Robb Riport "Best of the Best" jótékonysági gáláját csináltuk a santa monicai repülőtér egyik hangárjában, majd jöttek a magán főzések Malibuban és egy-pár fontos kuncsaft Miamiból. Ezek után jöttek a hirességek, milliomosok, filmsztárok, sportolók és producerek.
Chef LaszloA minap David Hasselhoff malibiu lakásában jártam. Magánszakács vállalkozásunk mostanra az USA minden nagy városában telepíti a tehetséges szakácsokat, tavaly nyáron a Bahamákra is küldtünk szakácsokat. Magán (Private) szakácskodást ne tévesszük össze a személyi (Personal) szakácskodással. Magán szakács az egy családra vagy egy személyre, míg a személyi szakács akár a hét minden napján más családoknak is főzhet.
A magán szakács (Private Chef) többfogásos menüt készít, amit az elkészités után tálal úgy, mint ha a vendég egy luxus étteremben ülne. A felszolgálást egyébként pincérek végzik. Tehát a szakács ebben az esetben megtervezi a menüt a megrendelő kivánságának megfelelően, beszerzi a nyersanyagokat és elkészíti a sokszor 6-7 fogásos vacsorát. A magán szakács lehet  egy családnak akár az állandó alkalmazotja is. Ebben az esetben többnyire a családdal lakik együtt és a család minden tagjára főz, reggelit ebédet és vacsorát. Plusz ha a család rendezvényt szervez és vendégeket fogad, akkor azokra is főz. Ha a család utazik, akkor a Private Chef is utazik velük.
A személyi szakács (Personal Chef) az több családra főz egyszerre, de nem szolgálja fel a megfőzött ételt hanem lefagyasztja és melegítési ismertetőt hagy a családnak. Ebben az esetben a szakács akár egész hétre előre is megfőz.
Jelenleg körölbelül 2000 magán szakács és ennél is több személyi szakács dolgozik az USA-ban - a számuk megduplázódott az elmúlt öt évben.
Legtöbb magánszakács szívesen cseréli le a feszültségekkel teli éttermi állást egy csendes nyugalmasnak tűnő álomkonyhára. A házi szakácsok ugyanis 25-50%-val keresnek jobban, és a konyhai költségvetés is korlátlan.
Hibára nincs lehetőség -valóban-, a csúcson álló szakácsnak megvan a saját jutalma és a nehézsége is. Audrey például három éve dolgozik a Michigan családnak és alapjában véve szereti a munkáját. Viszont, gyakran kapkodás az egész napja. Csütörtökön a család teapartyt szervez, pénteken egy harminc fős vacsorára készül, majd a szülőkkel átrepüli az országot és a következő nap már ötven fős rendezvényre főz. Amíg a szülők és a szakács távol van addig az otthon maradt gyerekeknek is főtt ételt kell hagynia. A változatosság is nagyon lényeges. Egy képzett szakács akár évekig is eldolgozik anélkül hogy ismételné magát.
A diéták is problémát okoznak. A család. akinek már több mint 3 éve dolgozom évente legalább kétszer cseréli a diétáját. Szóval, a feleség Atkins-en van, míg a férj egyáltalán nem eszik gabonaféléket. A feleség nem eszik húst sem míg a férj abszolút nem eszik halat, majd a gyerekek szinte csak halat ehetnek. Aztán jön a cukor kérdése.A család minden tagja majd meghal az édességért, de cukrot nem fogyasztanak, ja és csokoládét sem. A legtöbb időm a diétakönyvek olvasására megy el. Még csak annyi hogy a feleség nem eszik vajat, zsírt és olajat sem. Ja és a gyerekek allergiásak a magokra, mint például dió és mogyoró.
A hétvégén vendégek voltak nálunk. Úgy gondoltam hogy "Broccoli Rabe" csinálok ami egy kesernyés zöldség, majd babot chilivel, pancettával és fokhagymával. Aztán rájöttem hogy lehet hogy nem eszik meg, így leegyszerűsítettem: broccoli rabe fokhagymával. De valaki a csoportból nem szerette a rabe-et és a gyerekek nem szeretik a fokhagymát, szóval a vége egyszerű főtt brokkoli lett.
Néha így megy ez, de azt elmondhatom, hogy a húsgombócokat imádták !
Magán szakácskodás feltétele a konyhai hősiesség is. Többször megtörtént már, hogy valami olyat kértek amit nehéz beszerezni, mint például a minap Sea Bass, halfajta. A főnököm vendége reggel szólt oda, hogy Sea Bass-t akar este enni. Pánikba esve hívtam az összes halpiacot a környéken, de csak Floridában találtam friss szállítmányt. Rögtön postára tetettem, a UPS délutánra lehozta Los Angelesbe, majd a sofört leküldtem a reptérre és este mindenki vidáman ette a halat. Az ember valahogy megtanulja, hogy ne érdekelje a nyersanyag ára. Tavaly az Olaszoktól hozattuk a szarvasgombát. Kilónként 4500 amerikai dollárt fizettünk. Nagyon sok esetben elképesztő hogy milyen nyersanyagokkal dolgozunk. Volt olyan eset is amikor a kuncsaft azért volt fölháborodva, mert nem költöttem eleget a nyersanyagokra. Elmondta, hogy csak biztos akart lenni hogy a legjobb minőséget veszem mindenből.
A szakácsnak azt is meg kell szoknia, hogy gyakran elvégeztetnek olyan munkát is vele ami abszolút nem a konyhával kapcsolatos. Ilyen volt a csörgőkígyó etetése, a gyerekek sífelszerelésének bepakolása és a feleségnek fehérnemű vásárlás az interneten.
 

Chef Laszlo Augusztus 18. 2007. Santa Monica, CA

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés