Sajtok tárolása és tálalása

Sajtok tárolása és tálalása - 4.3 out of 5 based on 3 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 
Pin It

Sajtok tárolása és tálalása

Ahhoz, hogy a sajtok ízét maximálisan ki tudjuk élvezni, gondoskodnunk kell a megfelelő tárolásról és tálalásról.

Sajtok tárolása

Mindannyian tudjuk, hogy a csomagolás többek között az áru védelmét és minőségének megőrzését is szolgálja. Ezért nagyon fontos a helyes tárolás. Fő szabály: ne vegyünk sajtot előre, csupán annyit, amennyit pár napon belül elfogyasztunk. A felvágott sajtnál ugyanis számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy az némiképp veszít a minőségéből, a vágási felület beszárad.

A felvágott sajt veszít minőségéből, a vágási felület beszáradA sajtot célszerű a hűtőszekrény legaljában tárolni, külön dobozban, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel, illetve azok illata ne járja át. Ha kicsomagoljuk eredeti csomagolásából, olyan csomagolóanyagot válasszunk, amely biztosítja a sajt kellő levegőzését, ugyanakkor megakadályozza a kiszáradását. Legjobb a vékony, átlátszó műanyag fólia (folpack), de a nemespenésszel érő lágysajtoknál a sűrűn kilyukasztgatott alufólia is megfelelő lehet. A sajt tárolására használhatunk sajtharangot is, azonban ezt a tárolási formát csak rövid ideig ajánljuk.

Sajtok tálalása

A sajtokat a felszolgálás előtt 2-3 órával vegyük ki a hűtőbőlA sajtokat már 2-3 órával a felszolgálás előtt ki kell venni a hűtőszekrényből. A desszertnek szánt sajtok szobahőmérsékleten adják vissza igazi aromájukat. A sajttálban 4-5 féle sajtot kínáljunk, hogy a fogyasztó vendég ízlésének megfelelően válogathasson. A felkínált sajtok között legyen kemény, félkemény és lágy sajt is (pl. ementáli, edámi, rokfort, camembert, stb).

A feltálalt sajtokat díszíthetjük szőlővel, mogyoróval, dióval, de illik a sajtokhoz az aszalt szilva is. A sajtok mellé kifejezett ízű gyümölcsöt (pl. illatos körtét) ne tegyünk, mert gyengíti a sajtok kellemes aromáját.

Forrás: Pannontej Zrt. és Sajt-Centrum Plusz Kft.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés