A sajt szerepe az egészséges táplálkozásban

A sajt szerepe az egészséges táplálkozásban - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A sajt szerepe az egészséges táplálkozásban

A sajt táplálkozás-élettani értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tejből készül, amiről pedig tudjuk, hogy rendkívül hasznos és tápláló eledelünk. A sajt koncentrált formában különböző mértékben tartalmazza a tej értékes összetevőit.

A sajt fontos a csontok számára A sajt fontos a csontok számára A sajtok ásványianyag tartalmával kapcsolatban már bizonyára sokan tudják, hogy a legfontosabb kalciumforrásunk, hiszen szerencsére ma már sok szó esik a csontritkulás megelőzéséről. Azt sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a sajtok fogyasztásával a kalciumon kívül jelentős mennyiségű magnéziumhoz, cinkhez és foszforhoz juthatunk hozzá. A sajtok kalciumtartalma 400-800 mg közt mozog 100 g-ban.

Az ömlesztett sajtok átlagosan valamivel kevesebbet tartalmaznak. Natúr sajtból 5 dkg elfogyasztásával már az egynegyedét-felét fedezni tudjuk a napi ajánlott mennyiségnek. Nagyobb kalciumigény, pl. idősek esetén ez 20-43%, várandós és szoptató nők esetén pedig 17-35%.
Pannónia sajtunk a magyar előállítású sajtok közül a legdúsabb kalciumforrás, 10 dkg Pannónia sajt egy felnőtt szervezet átlagos napi kalciumszükségletének 80 %-át fedezi.

Sajtfogyasztás a szív-érrendszeri betegségek megelőzése érdekébenSajtfogyasztás és a szív-érrendszeri betegségek megelőzése
A tejtermékeknek a magas vérnyomás megelőzésében, illetve étrendi kezelésében is nagy jelentőségük van. Számos, e témában végzett tudományos vizsgálat kimutatta, hogy megfelelő mennyiségű kalcium, kálium és magnézium bevitele hozzájárul a magas vérnyomás kockázatának csökkentéséhez. Tudjuk, hogy a sajtok mindhárom tápanyagban, de legfőképp kalciumban gazdagok. Kedvezőtlen viszont, hogy általában véve magas a sajtok nátriumtartalma, ami pedig éppen a magas vérnyomás kockázatát növeli, s különösen a nátriumra érzékeny egyéneknél jelenthet gondot.

A Medve Light termék mindössze 12,5 g zsírt tartalmaz 100 g-ban. Ezzel a csökkentett zsírtartalmú, könnyű étkezésben és az egészséges táplálkozásban az ömlesztett sajtok között kiemelt szerepet tölt be. A Medve Light ezen túlmenően a hasonló kategóriájú sajtokhoz képest 45 %-kal kevesebb nátriumot tartalmaz. Ez szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára különösen fontos tényező.

Egészségesebb fogakA sajt védő hatással rendelkezik a fogszuvasodással szemben
A fogszuvasodásról szintén ismeretes, hogy egyetlen igazán jó "ellenszere" létezik, ez pedig a megelőzés. A tejtermékek közül a sajtról bizonyosodott be, hogy a benne lévő egyes összetevők révén (savófehérje, egyes zsírféleségek, kalcium, foszfor) védő hatással rendelkezik a fogszuvasodással szemben.

Ebben a védekezésben több folyamat játszik szerepet. A fehérje, mégpedig a kazein, mérsékli a szuvasodást okozó baktériumok savképződését és a lepedékképződést, a sajtban lévő zsírtartalom mikróba-ellenes hatású, a kalcium és a foszfor pedig a nyál vegyhatásának növekedésével járul hozzá a védelemhez.

Laktózérzékenyek is fogyaszthatnak sajtot

A sajt szénhidráttartalma nagyon alacsony. A tejben lévő tejcukor, a laktóz a sajt érlelési fázisában túlnyomórészt tejsavvá alakul az alkalmazott mikroorganizmusok, enzimek hatására. Az érlelt sajtok (ide tartozik a legtöbb sajtféleség) szénhidráttartalma ennél fogva jelentéktelen, mindössze 2% körüli. Egyes sajtokban azonban egészen minimális, illetve egyesekben egyáltalán nincs laktóz. Ez azok számára hasznos információ, akiknek tejcukor-érzékenység miatt emésztőrendszeri panaszaik vannak. A Pannónia sajt hosszú érlelésnek köszönhetően egyáltalán nem tartalmaz tejcukrot, ezért laktózérzékenyek minden korlátozás nélkül fogyaszthatnak.

Forrás: Pannontej Zrt.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés