Recept varázs 76.

Recept varázs 76. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Erdőszéli randevú, fahéjas almával töltött burgonya krokettel recept - Szecsuáni csirke - Szecsuáni marha recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm Kedves Nézőinket! Önök a Receptvarázs című gasztronómiai műsorunkat látják. Szerencsére ismét divatba jöttek a vadételek, köszönhetően többek között a vadételekre specializálódott éttermeknek, bár még mindig sokan idegenkednek a vadhúsoktól. Hogy ez mennyire indokolatlan, a Stüszi Vadász Étterem fogja mai műsorunkban bizonyítani, ahol vaddisznó és házi sertés alapanyagból készít ételt Illés Németh István és munkatársa. A két alapanyag ízvilága minden bizonnyal hat egymásra, de tanulságos összehasonlításra is lehetőség adódik majd-e szokatlan párosítás kapcsán. A határok elmosódása már csak azért is aktuális, mert ezen a forró, száraz nyáron a vaddisznók, melyek száma rohamosan növekszik, egyre közelebb húzódtak a lakott területekhez. Némi iróniával még azt is előrevetíthetjük, hogy ha ez így halad, akkor kakukk módjára, még a disznóólakba is beköltöznek, kiszorítva onnan a jámbor, háziasított rokonaikat. A csirke, ill. a marha azonban tipikus házi haszonállatok, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne belőlük újszerű ételeket, ízeket varázsolni, legalábbis a sült csirkéhez és a marhapörkölthöz képest. Mai műsorunkban a Sherry Kínai Étterem jóvoltából két kínai, egészen pontosan szecsuáni receptet ismerhetnek meg.

Receptvarázs 76. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

Az erdőszéle két külön világ találkozása, ahol elvileg a vadak néha összefuthatnak a házi állatokkal. Bár konkrét romantikus példákat nem tudunk házi és vadállatok románcáról, az irodalomban, filmvilágban azért akad rá példa bőven. Kevéssé költői, de annál finomabb az az "Erdőszéli randevú", amely valójában már a Stüszi Vadász Étterem konyháján jött létre, vaddisznó és házi sertés forró ölelése során. Comb és karaj göngyölődik egymásba, gomba, birsalma, házi sonka kötőanyag és töltelék, valamint Illés Németh István az Étterem tulajdonosa és munkatársa segítségével, akik nem feledkeztek meg a hozzáillő birsalma aperitifről sem.
Szecsuán Kína harmadik legnépesebb tartománya, a Jangce és mellékfolyói által határolt területen helyezkedik el. A tengerparttal nem rendelkező igen forró és párás éghajlatú medence Kína elsőszámú gabonatermő és sertéstenyésztő vidéke, valamint a kínai bor egyötöde is itt készül. Az éghajlati tényezők miatt a gasztronómiában az ételek eltarthatóságában fontos szerep jut a füstölésnek és szárításnak. Kedvelt fűszerek ezen a vidéken a szezám, a bors, az erős pirospaprika, a szárított bambusz, a mogyoró és a dió. A szecsuáni konyha hallatán elsőre a csípős ételek jutnak az ember eszébe, nem véletlenül ez az ételek kétharmadára igaz. A nem csípős kategóriában olyan fogásokkal találkozhatunk, mint a „tealeveleken keresztül füstölt kacsahús”, vagy az édes szecsuáni házikolbász. Mi azonban maradunk a csípős vonalnál. Amíg a kínai konyhaművészet ötezer éves múltra tekint vissza, addig a Chili paprika, mint fűszernövény „csupán” néhány száz éve honos Szecsuánban. Többféle verzió is létezik, arra, hogyan került ebbe a térségbe ez az igen csípős fűszernövény, de egy biztos, hogy a chili a szecsuáni konyha szerves részévé vált, amit főleg szárított formában használnak, ellentétben a szomszédos Hunan tartománnyal, ahol viszont frissen kedvelik. Két nagyon jellegzetes és a hazai kínai éttermeknek, pl. a Sherry Éttremláncnak köszönhetően itthon is ismert és közkedvelt szecsuáni ételt mutatunk be a következő percekben. A szecsuáni csirke és a szecsuáni marha receptjét Sherry kínai mesterszakácsa ismerteti meg a Receptvarázs nézőivel.

Kedves nézőink, ezzel a Receptvarázs végére értünk. Három receptet láthattak mai műsorunkban, vaddisznó és házi sertés magyaros stílusban a Stüszi Vadász étteremből, csirke és marha szecsuáni módra a Sherry Kínai gyorsétteremből. Ez a mai mérleg, amely reményeink szerint a kényes ízlésűek érdeklődését is kielégítette. Legközelebb is tartsanak velünk, hisz újabb receptkülönlegességekkel készülünk. Köszönjük megtisztelő figyelmüket, további ízes szép estét kívánunk.

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés