Recept varázs 39.

Recept varázs 39. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Roma konyha és gasztronómia - Joghurtos zöldség csusza tésztába csomagolva, libamájas gombával recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A bánat vagy éppen az öröm érzését hangjegyekké formáló muzsikaszó korábban sosem hiányozhatott a terített asztal mellől. Leginkább egy cigányprímás tudta úgy a vendég fülébe húzni a nótát, hogy akár a boldogságtól akár pedig a szomorúságtól, de könny szökik az ember szemébe. A cigányokat leginkább a zeneszeretetükről ismerjük. Ez a nép, amelyik muzsikaszóval kíséri a halottait, a zenélésnél jobban pedig csak az evést szereti. Ha valakit megkérdezünk arról, hogy egy mondatban foglalja össze a cigánykonyha jellemzőit, azt fogja mondani, zsírosak, paprikásak és csípősek az ételeik. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa elmeséli, hogy ennél sokkal gazdagabb és színesebb a romák étkezése. Frank Sándor mesterszakács pedig joghurtos zöldséget csomagol csusza tésztába, libamájas gombával megspékelve. A libamájnak úgy gondolom, nem is árt egy kis reklám. Orosházán például a hungarikum megmentéséért rendeztek libamájfesztivált. A szakemberek szerint, ha minden magyar évente 30 deka libamájat enne, talpra állna az ágazat.

 

 

Úgy tűnik, a cigány ízek reneszánszát éljük. Egyre több vendéglátóhely étlapján olvashatunk a „cigány-módra" vagy a „Cigányosan készült ételekről”. Vallási, ünnepi hagyományos étrendjük nincs - mint Csemer Géza írja könyvében: Ha nincs mit enni, az a böjt - ha akad lábosba való, az az ünnep. Ez a hajdan Indiából elvándorolt nép főzési-étkezési szokásokat nem hozott magával, hosszú vándorlásuk során a cigányok mindig azt ették és úgy, mint annak az országnak a lakói, ahol éppen jártak. Ahol pedig végleg letelepedtek, ott elsajátították a helyi konyhaművészetet, s a maguk ízlésének megfelelően kissé átalakították. Tulajdonképpen ételeik csak annyiban különböznek a befogadó ország, vidék ételeitől, hogy nincsenek szigorú receptek, a hozzávalókat meglehetősen szabadon variálják sokszor (éppen mi van), illetve, hogy az erős fűszereket (a hagymát, a paprikát vagy a borsot) bőségesen alkalmazzák. (Ez utóbbi oka, hogy mind a férfiak, mind a nők körében általános szokás volt a bagórágás és a pipázás). Barta László megmutatja mit is rejteget a cigánykonyha.
A zenészcsaládoknál, cigánycsaládoknál hagyomány, hogy az elsőszülöttnek, vagy fiúgyermeknek születése után pár nappal vagy pár héttel a kezébe adnak egy hegedűt vagy egy bőgővonót, és ha ezt keményen megszorítja, akkor állítólag lesz belőle valami. Pár éve virágkorukat élték a cigányzenétől hangos mulatók, ez az idő viszont leáldozott. Bár elvétve, de azért manapság is fellelhetünk egy-két éttermet, ahol még hódolhatunk a cigánymuzsikának. A többi között Szegeden a Roosevelt téri, vagy a fehértói halászcsárdában is. Bármit is rendeljenek, a cigányzene nemcsak az ételt még az életet is megédesíti. Akárcsak Frank Sándor újabb remeke, a kemencében sült joghurtos zöldség. Ezzel a finomsággal csábít bűnre, de emiatt a kimondottan könnyű, zöldséges finomság miatt nem kell sokat vezekelni, az ételt feldúsító tészta pedig megér egy-két imát.  De hogy a húsimádók se reklamáljanak, májjal bolondítja meg az ízeket. A májban jelentős az A-vitamin tartalom, de sok koleszterin is párosul hozzá, ezért csak 2-3 hetente érdemes belőle fogyasztani.

Talán nincs nemzeti himnusz a világon, a magyaron kívül, amely azért mond köszönetet istennek, mert borral és bőséggel ellátta az országot. Legközelebb sírva vigadunk, hiszen kezdődik a szüretelés. Barta László elmeséli, hogy régen a fárasztó munka után kijárt a mulatság, melyet tréfás versengésekkel színesítettek. Kiderül az is, hogyan játszották az úgynevezett csőszjátékot. Frank Sándor pedig mézes báránycsülköt süt mézes sörrel és zöldséggel. A bárányhúshoz pedig kimondottan illik a száraz, félszáraz, erősen testes vörösborok, a gyümölcsborok közül pedig a meggybor, ribizlibor, szederbor és a csemege meggybor. Persze nem sorban egymás után, úgy értem vagy ez, vagy az :)! Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok! 

 

Pin It
©2023 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés