Recept varázs 28.

Recept varázs 28. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Fűszerek története 2. rész - Vegyes grill húsokból (hátszín, karaj, jércemell) összeállított tál, grillezett gyümölcsökkel és grillezett zöldségekkel recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! Itt a nyár, ha még nem vetettük be a grillsütőt, akkor épp itt az ideje. Frank Sándor, mesterszakács a szezonnak megfelelően egy kerti partyra invitál bennünket, és vegyes húsból készít mesteri menüt. A grillrácson könnyen, gyorsan, zsírszegényen, egészségesen és zamatosan készíthetjük el ételeinket. Mindenki ismeri, azt a finom aromás füstízt, amelyet sütéskor a lecsöpögő fűszeres páctól kapnak az elkészített ételek.
Fokozhatjuk az ízhatást, ha sütéskor benedvesített fűszereket dobunk a parázsra.  Sütés előtt érdemes a húsokat bepácolni kevés olajjal elkevert fűszerrel, joghurttal, vagy erre a célra készített pácfűszeres olajjal. Fűszerekben sem lesz hiány, hiszen Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa ezúttal tovább kutatja eme neves növények rejtelmeit, és újabb érdekességekkel fűszerezi meg hétköznapjainkat!

A gasztronómia egyrészt látványosság, másrészt egyfajta cirkuszi produkció. A bűvész gyorsaságával és ügyességével végrehajtott mozdulatok, magasra feldobott palacsinták, a levegőben megpörgetett pizza-tészták, s a legkülönbözőbb mutatványok teszik látványossá az ételek születését. És látványosság abban a hagyományosabb értelemben is, hogy a látvány a fontos, vagyis az, ahogyan a terített asztal kinéz, az ételeket cicomázó, amúgy ehetetlen vagy oda nem illő díszítésekkel, jól mutató, de ízetlen petrezselyemmel, sajátos formára szeletelt uborkával vagy paradicsommal.
Nemcsak az ételek illata hatolhat a gyomrok mélyére, zamata lehet egy különleges színkombinációnak vagy egy extrém forma, egy étel szobor látványa közvetett hatást gyakorolhat az ízlelőbimbókra. A fűszerek is ünnepivé varázsolhatnak akár egy egyszerű menüt is. Milyen vonzó a vanília rúd a desszertben vagy a fahéj a tejszínhabra hintve. Barta László szó szerint borsot tör az orrunk alá, hiszen a friss fűszerrel intenzívebb ízt kapunk, emelett pedig a fűszerek gyakorlati felhasználásáról is mesél. Tudták pl., hogy a szegfűszeg távol tartja a szúnyogokat vagy, hogy a majoránna fokozza a szerelmi vágyat?
Frank Sándor ezúttal karajból, hátszínből, jércemellből és császárszalonnából készít vegyes grilltálat. A szárnyasokhoz gyümölcsöt grillez, a többi húshoz pedig sült zöldségek dukálnak. Önök is próbálják ki a grillezés, a roston sütés adta lehetőségeket, hiszen az időjárás megfelelő és elég, ha körülnéznek a konyhában! Kell egy kis zöldség leöntve olívaolajjal és már készen is van a remek grillezett zöldség-nyárs. Egyszerű marinírozással vagy bedörzsöléssel olyan ínyencfalatokká változtathatjuk a halat, a csirkét vagy a bármely húst, amelyek garantáltan nagy sikert aratnak akár a vendégek körében is. Sokan nem tudják, hogy szinte minden gyümölcsből készíthető ínycsiklandozó karamellás grill-desszert egy kevés cukor vagy méz hozzáadásával.

Az idén ünnepeljük Hunyadi Mátyás az „igazságos” trónralépésének 550. évfordulóját. Ez alkalomból Barta László Mátyás király udvarának konyhájába vezeti be Önöket, és ízelítőt ad a reneszánsz gasztronómiából. Aragóniai Beatrix hercegnővel kötött házassága alatt, jó néhány olasz szakács és cukrász is érkezett Magyarországra, jóvoltukból a magyar konyha az olasz szakácsművészet kifinomult módszereivel gazdagodott. Következő műsorunkban Frank Sándor királyi lakomát készít, egészben süt bárányt. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés