Recept varázs 27.

Recept varázs 27. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Fűszerek története 1. rész - Grillezett mozzarella paradicsommal és roppanós jégsalátával recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! Műsorunkban ezúttal kiderül, mi teszi fűszeresebbé az életet. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa a szó szoros értelmében fűszerekkel gyógyít, mámorba ejt és még a számlát is kiegyenlíti. Egyetlen élelmiszer sem volt ugyanis olyan hatással az emberiség történelmére, mint ételeink ízesítői. A fekete bors például Krisztus születése idején került Rómába. Nemcsak a gazdag római polgárok ínyenc fűszere lett, hanem fizetőeszközül is használták. A fűszereket ugyan élvezeti cikként is, de főleg betegség megelőző szerként használták. Frank Sándor mesterszakács pedig egy könnyű, tavaszi, gyorsan és egyszerűen elkészíthető mediterrán ételt, Grillezett mozzarellát készít paradicsommal és roppanós jégsalátával.

Már a középkorban is szerették megadni a lakomák módját. Egy francia arisztokrata palotájában például az ételt díszes ravatalon szolgálták fel egy fekete függönyökkel borított teremben, amelyet sok száz gyertya világított meg. A vendégek egy-egy nyitott koporsón ültek. Az egésznek az volt a célja, hogy a meghívottak ráébredjenek milyen rövid az élet, ezért minél jobban ki kell élvezni. Barta Lászlónak nincs szüksége a temetési szertartás eszközeire ahhoz, hogy bebizonyítsa a „Carpe diem!”, azaz az „Élj a mának!” filozófiához egy pikánsan fűszerezett étel is elég. Nemcsak ételeink, de életünk is egyhangú és ízetlen lenne fűszerek nélkül. Étkezés közben érdemes elidőzni egy pillanatra és élvezni a szánkban robbanó ízbombákat. Ha csak egy rövid időre is, most állítsuk meg az időt és fűszerezzük meg hétköznapjainkat!
Frank Sándor egy könnyű, tavaszi, gyorsan és egyszerűen elkészíthető mediterrán ételt, Grillezett mozzarellát készít paradicsommal és roppanós jégsalátával. A mediterrán konyha sikeresen használja fel évszázados, sőt évezredes gasztronómiai hagyományait, mégis alapvető alkotóelemei révén kellően modern és megfelel napjaink egészséges, koleszterin- és zsírszegény táplálkozásának. Az ételt, az olasz konyhai híveinek mindennapi étrendjében megtalálható fűszer, a bazsalikom teszi pikánsabbá. Egyedi íze olasz hangulatot teremt. A bazsalikom egyik fajtája a hinduk szent növénye, vitaminokban és illóolajokban gazdag, termékenységet ad és javítja a nemi életet.

Következő adásunkban is grillezünk, de akkor már igazi kerti grillsütőn. Frank Sándor vegyes húsból készít mesteri menüt. A grillrácson könnyen, gyorsan, zsírszegényen, egészségesen és zamatosan készíthetjük el ételeinket. Mindenki ismeri, azt a finom aromás füstízt, amelyet sütéskor a lecsöpögő fűszeres páctól kapnak az elkészített ételek. Fokozhatjuk az ízhatást, ha sütéskor benedvesített fűszereket dobunk a parázsra.  Sütés előtt érdemes a húsokat bepácolni kevés olajjal elkevert fűszerrel, joghurttal, vagy erre a célra készített pácfűszeres olajjal. Fűszerekben legközelebb sem lesz hiány, hiszen Barta László folytatja eme neves növényekről szóló sorozatát, és újabb érdekességekkel fűszerezi meg hétköznapjainkat! Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés