Sonkasajt

Sonkasajt - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Sonkasajt

(zsíros, füstölt, gyúrt, félkemény-kemény sajt)

Békés megye

Egyedi megjelenésű (formájú) és ízű, zsíros, füstölt, gyúrt magyar sajtkülönlegesség.
A sonkasajt a natúr sertéssonka alakjához hasonlóra formázott, zsíros, füstölt, gyúrt termék. Vékony kérge a füsttől aranysárga-aranybarna, az enyhe étolajozástól fényes. Hosszúsága 19-24 cm, nagyobbik átmérője 10-12 cm, a kisebbik 4-5 cm, tömege 1-1,5 kg. A sajttészta egyenletesen sárgásfehér, szerkezete zárt, ritkán néhány erjedési vagy röglyukkal. Állománya rugalmasan szilárd, jól vágható, szájban elomló. Szaga és íze jellegzetesen füstös, gyengén savanykás, kellemesen sós. Szárazanyag-tartalma kb. 58%25, szárazanyagra vonatkoztatott (relatív) zsírtartalma kb. 50%25. A sajt zsíros gomolya-alapanyagból készül.
Az alföldi juhokat őrző pásztorok különleges tudásanyaggal rendelkező személyek voltak. Az állatok gondozása mellett több speciális ismeret birtokában voltak a népművészet és az ételkészítés terén egyaránt.
A juhtej feldolgozása kapcsán számtalan élelmiszerfajta - sajtok, túrók - létrehozása fűződik nevükhöz. Ezek egyike már a XVIII. században ismert volt: a nyers juhtejből készített, zsíros gomolyát sajttá gyúrták, és a gyúrás után kialakították a natúr sertéssonkára emlékeztető formát - innen ered elnevezése is. A megformázott sajtot szárították, majd füstölték, amitől kérge barnásan aranysárga színűvé vált.
A sonkasajt egészen a XX. század második feléig házi készítésű, gyúrt sajt volt, épp úgy, mint a paranyicasajt - ez utóbbi hasonlóan készült, mint a sonkasajt. A második világháború utáni államosítások következtében létrejövő nagy tejüzemekben megindult iparszerű gyártása. Ennek következtében az eredeti nyersanyagot a tehéntej váltotta fel.
Otthon, éttermekben és fogadásokon egyaránt fogyasztják, nagyrészt zöldségekkel. Sajt- és hidegtálak dekoratív alkotója. Egyedi ízű szendvicsekhez, pogácsák készítéséhez kiválóan használható. Az egy főre jutó éves fogyasztás mértéke 0,02 kg.
A tehéntejből készült zsíros gomolyát 4-6 órás utósavanyítást követően 75-80 °C-os telített sólében gyúrják, majd sonka alakúra formázzák. A nedves sózás után szikkasztják, végül a kisebb gömb alatti nyaki részen zsinegre kötözve füstölik.
Füstölés után rövid idejű érlelés, felületi étolajos bekenés és műanyag fóliába csomagolás következik.
A közelmúltig Nagybánhegyesen ipari módon termelték, évi közel 200 tonna mennyiségben. A termék neve és gyártási módszere magyar know-how-nak minősül.
Gyártása átmenetileg szünetel.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés