Vince-napi vesszővágás

Vince-napi vesszővágás - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Vince-napi vesszővágás

Időpont: 2010. 01. 23.
Helyszín: Ópusztaszer , Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Telefon: 62/275-133/121-es mellék
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Link: http://www.opusztaszer.hu

Szent Vince vértanú a szőlészek, borászok védőszentje. Ünnepe a naptár szerint január 22-re esik, hagyományosan az ehhez legközelebb eső szombaton kerül megrendezésre az év első jeles napja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Ópusztaszer ma nem része borvidéknek, de a középkorban jelentősebb szőlőtermesztés folyhatott a területen, hiszen az itt feltárt középkori monostor gazdasági épületei között volt az Alföld egyik legnagyobb borospincéje is.
A néphagyomány szerint ezen a napon tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. "Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince" - tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó (már ha van) ezen a napon, akkor jó termésre számítanak.
Az Emlékparkban az ún. "ßvincevessző" levágásával történik a jövendölés. Ennek során lemetszenek egy vesszőt a szőlőtőről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, a rügyek kifakadnak, így a hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a szőlőtőkék állapotára vonatkozóan.
Programunk hagyományosan délben kezdődik, a főbejáratnál forralt bor és muzsikaszó fogadja a látogatókat. A Szent Vince Borrend vezetésével a magyarországi borrendek és a vendégek együtt vonulnak a skanzen szegedi tanyájába, a vesszővágás helyszínére. Az értékelés után a Szent Vince Borrend új tagjainak próbatételeire és felavatására kerül sor az Árpád-emlékmű előtt, majd kóstolással egybekötött, élő népzenével kísért borbemutató zárja a programot.

Pin It
©2022 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés