Vince-nap Kisharsányban

Vince-nap Kisharsányban - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Vince-nap Kisharsányban

Időpont: 2010. január 23. szombat

PINCÉRŐL PINCÉRE - VARIÁCIÓK VINCÉRE

Siklós - Kisharsány - Nagyharsány - Villány

Riczu Tamás - Vylyan Pincészet - Gere Tamás és Zsolt - Gere Attila

2010. január 23. szombat

Mi, borászok, akik szeretjük a bort, tiszteljük a hozzá fűződő hagyományokat is. Ilyen a bor védőszentjéhez, Szent Vincéhez kötődő hagyomány is, amely éppen a Siklós-Villányi borvidékhez közeli Dráva-háromszögből terjedt el.

Ilyenkor szokás volt, hogy a szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett "vincevesszők" állapotából jósolták a szüret gazdagságát. E napon egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait. A tőkékre Isten áldását kérték, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, a természet iránymutatásait követve.

"Ha szent Vintze napja fénylik, megtelik a pintze, és sok jó bort várhatni". A napsugár igazi áldás, segítségével, "mint a jó borok a hideget, Vince úgy győzi le a telet". Hogy bejöjjön a pincébe, szélesre kell tárni az ajtaját. Ám a gazda számára áldás a vendég is, a legnagyobb öröm, ha e kettő együtt tér be a hozzánk. Szeretettel várjuk!
Siklóson, Riczu Tamás pincéjében, az Akasztófa dűlőben kezdődik a program. "Disznóságokkal" alapozzuk meg gyomrunkat az egész napra, ahogy egy jó téli reggelihez és a Vince-napi gasztronómiai hagyományokhoz illik. Az Akasztófa-dűlő neve onnan ered, hogy a Tenkes-hegyi vesztőhelyre ezen az úton vitték a halálra ítélteket. De aggodalomra semmi ok, Tamás humora, vendégszeretete és jól iható, könnyed borai már rég kimosták a hegyből ezt a hangulatot.
Ennek ellenére nem tanácsos a vesztőhelyen maradni, mert indulunk a szomszédos kisharsányi Fekete-hegyre, ahol a Vylyan csapat forralt borral, dallal vár a szőlőben. Ez már a harmadik Vince napi ?szertartás" lesz itt nálunk! Zajlott a Vince-nap már napsütéses és deres-ködös ég alatt is, most kíváncsian várjuk, hogy ezúttal megcsordul, vagy fénylik Vince...
Az ősi útmutatás szerint igyekszünk ismét mindent megtenni, amit a hagyomány megkövetel, mint például dalok, játékok, közös Vincevessző vágás (szőlészünk már előre örül, hogy ily módon a téli metszések tetemes részét a kedves vendégek önként és dalolva végzik el;-)). A lelkeket Mészáros István Atya melengeti tovább, a liturgia szerint megáldja a borvidék összes szőlőjét, majd bort kóstolunk Ipacs Szabó Istvánnal, s kellőképp megalapozott hangulatban folytatjuk utunkat a hegyszomszédhoz, pontosan az Ördögszántotta hegy oldalába.
Gere Tamás és Zsolt villányi pincészetében már biztosan sokan jártak, ám ők most a nagyharsányi pincesoron lévő műemlék pincéjükbe invitálnak mindenkit, hogy együtt igyuk a hegy levét (a bátrak pálinkát is). Egy-két hordót is megcsapolunk a 2009-es évjáratból, és így megyünk tovább a ?végállomásra".
Ízlelőbimbókat felkészíteni! Gere Attilánál, a Mandula Étteremben, Villányban Vince-napi, disznótoros témára hangolt degusztációs borvacsorára várják a résztvevőket. Nagy-szülőktől tanult házias ízek újszerű interpretációban, Villány egyik új gasztronómiai helyszínén. Hogy milyen a ?Töltött káposzta Sushi és a Hefeknedl" és mely bor illik hozzá? Bízzák csak magukat a házigazdákra!

 

RÉSZLETES PROGRAM ÉS INFORMÁCIÓ MEGTEKINTÉSE

 

Pin It
©2023 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés