Halasi körtepálinka

Halasi körtepálinka - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Halasi körtepálinka

(valódi gyümölcspálinka, a Kiffer körte fajtájára és a sajátos technológiára jellemző ízű és illatú, valódi körtepálinka.)

Cimkék: Halasi Kiffer körtepálinka

Bács-Kiskun megye, Kiskunhalas és környéke

A Halasi körtepálinka víztiszta, az érett Kiffer körtére jellemző, fűszeres, intenzív illatú és zamatú. Alkoholtartalma legalább 40 V/V%25. Nem téveszthető össze más körtepárlattal. Alapanyaga a Kiskunhalason és környékén termett Kiffer körte érett, romló hibától, idegen anyagtól mentes termése.
A kiskunhalasi Kerti Gazdaság folyóirat 1858. decemberi számában, a Kiskun-Halas gyümölcsészete című cikkben így ír a körtéről: "Körte leginkább nyári tenyészik, legelterjedtebb a nyári nemes körte... középtermést körülbelül minden harmadik évben adnak, jelesebb fajú körte igen kevés találtatik..." Ez a helyzet változott meg közel száz évvel ezelőtt a Milliók körtéjének megjelenésével. A XX. század legelején a kiskunhalasi Szathmáry Sándor, a gimnázium igazgatója, egyben lelkes kertészkedő és felesége - tudásuk fejlesztésére - német kertészeti folyóiratot olvastak. Milliók körtéje volt az egyik cikk címe. - Ezt meg kell próbálnunk! - mondta az asszony a férjének, és 1903 tavaszán három kanadai származású "Kefere"-oltványt hozattak be Düsseldorfból. A fajta neve a későbbiekben a "Kiefer"-en keresztül "Kifer/Kiffer"-re változott. Szathmáry erről a három körtefáról szaporította tovább a fajtát, és már az 1906. szeptemberi gyümölcskiállításon feltűnést keltett körtéjével, mivel abból 6 tonna volt eladó. Már ekkor megkezdődött a Kiffer körtének pálinkaként való hasznosítása is. Szathmáry 1912-ben meghalt. Munkáját felesége folytatta, és 1913-ban megkezdte az oltványok nagybani forgalmazását. Ezek az oltványok az egész környéken elterjedve országos hírnevet szereztek. Az első világháború kezdeti éveiben Szathmáryné 100-150 vagon körtéből 70-80 ezer koronát is árult. A helybeli lakosság is kb. ilyen mennyiséget termelt évente. A Kiffer körte igen bő, rendszeres termést ad. Illata, zamata utóéréssel kiváló, de húzós, kövecses hússal és kevésbé tetszetős külsővel rendelkezik, ezért már ekkor is jelentős volt a pálinkának lefőzött hányad. Azóta természetesen fejlődött a pálinkafőzés technológiája is. A kisüsti lepárlást mintegy harminc évvel ezelőtt felváltotta a kombinált technológia.
Kiemelkedő tulajdonságainál fogva elsősorban az ünnepi alkalmak itala. Jól felhasználható kevert italok, koktélok, gyümölcssaláták stb. készítéséhez.
A minőségi átvételt követően (a körte részben nagyobb ültetvényekből, részben házi kertekből származik) a gyümölcsöt pépesítik, majd pH beállítás, tápsók hozzáadása után fajélesztővel beoltva erjesztik. A kierjedést követően a cefrét lepárló oszlopra viszik. Az így kapott alszesz egy részét kisüsti berendezésen (elő- és utópárlatot elkülönítve), más részét finomítóoszlopon finomítják át. Míg a Kiffer körte termesztése és a kisüsti pálinkafőzés immár 100 éves múltra tekint vissza, ezt a sajátos, számos előnyt adó kombinált eljárást Kunfehértón mintegy 30 éve fejlesztették ki. Igen fontos és gondos ízlelést igényel a gyártási folyamat házasítási művelete. Ezután a 70-86 V/V%25 alkoholtartalmú párlatot gondosan előkészített fahordókban és/vagy rozsdamentes acéltartályokban érlelik, pihentetik. Csomagolása 0,5 literes, hengeres üvegpalackokba, esetenként kerámiaedényekbe történik. A Halasi körtepálinka megnevezésű címke a Halasi menyecskecsipke jellegzetes motívumát mutatja (160374 lajstromszám alatt védett). Természetesen Kiskunhalason és környékén megtalálható a saját, házi fogyasztásra történő lepárlás is. A főzetők ebben az esetben megkövetelik, hogy a pálinka alkoholfoka 50-51 V/V%25 legyen, hogy a kanálban a pálinkát meg lehessen gyújtani.
Az Arany Kapu Rt. éves szinten 60-80 ezer hektoliterfok (azaz mintegy 1200-1600 hl 50 V/V%25 alkoholtartalmú) körtepálinkát főz. Ennek nagy részét lédig, valódi pálinkaként értékesítik. Éves szinten mintegy 8-10 ezer palackot adnak el. A valódi Halasi körtepálinka ott van a Gundel (Láng Gasztronómia Kft.) éttermi láncban. Kisebb mennyiségben eljut az USA-ba és Olaszországba, valamint Szlovákiába is. A kiskunhalasi térség saját főzésű, kisüsti körtepálinkája évi 10-15 ezer hektoliterfok (azaz mintegy 2-300 hl 50 V/V%25 alkohol-tartalmú pálinka) körül van.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés