Diópálinka

Diópálinka - 3.9 out of 5 based on 11 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (4 Votes)

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 
Pin It

Diópálinka

(ízesített pálinka, zöld dióval és egyéb fűszerekkel aromásított pálinka)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Milota és környéke
Egyéb magyarországi előfordulás: Dél-Alföld (a mai üzemi előállítás régiója)

A diópálinka barnászöld vagy tovább érlelve zöldesbarna színű, a megdörzsölt zöld dióra és az aromásításhoz felhasznált fűszerekre emlékeztető illatú és ízű ital. Érleléssel az illat és az íz előnyösen változik.
A diópálinka alapanyaga a dió (Juglans regia) június hónapban szedett, zöld, tűvel még átszúrható, gerezdekre vágható, fejlődésben lévő termése. Ezenkívül semleges ízű pálinka vagy finomszesz, továbbá készítőnként kissé eltérő fűszerek, illetve fűszerarányok felhasználásával készül.
Dióból készült pálinka nincs, táji elnevezése ("dióspályinka") fejezi ki egyértelműen, hogy dióval ízesített pálinkafajtáról van szó (ezért nevezik az ágyaspálinkák speciális fajtájának). Petrovics Döme 1890-es leírása szerint "Sokan törkönypálinkát zöld dióra szokták önteni, hogy jobb aromát kapjon: de csak kisebb mennyiségben. Az ilyen pálinkát diópálinkának nevezik." (Petrovics, 1890.) Módosabb helyeken a kamara vagy pince "vaklyukában" tartottak egy butykos, később egy üveg diópálinkát. Híresnek tartják a szatmári Milota diópálinkáját.
A zölddiópálinka a Tiszántúlon a paraszti gyakorlatban a reggeli munkakezdések itala volt. Jó szolgálatot tett továbbá fejfájás, meghűlés, nátha ellen, de a népi megfigyelések szerint hatásos gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság esetén is.
A diópálinka mai, polgári ízlésnek megfelelő változata nem a mindennapok, hanem a különleges alkalmak itala. Étvágygerjesztő hatásánál fogva kellemes aperitif.
A paraszti gyakorlatban legegyszerűbben, házi használatra úgy készítették, hogy a gyenge zöld diót gerezdekre vagdalták, belerakták az üvegbe vagy butykosba, és kisüsti pálinkát töltöttek rá. Hagyták pár hónapon át érni, és csak ennek letelte után fogyasztották. Amikor lefogyott róla a pálinka, megtöltötték újra.
A polgári ízlésnek megfelelően a paraszti gyakorlatot fejlesztették tovább. Szintén hagyományos módon, ágyaspálinkaként készül. Meghatározott receptje nincs, a pálinka készítője ízlése és lehetőségei szerint változtathat akár az arányokon, akár hozzátesz vagy elvesz valamilyen összetevőt (összetevőket).
Készítésének számtalan leírása található, elsősorban régi szakácskönyvekben. A szakemberek közül Fornády Elemér (borászati szakiskolai igazgató) közölt részletes leírást a diópálinkáról 1941-ben. E szerint:
1 kg zöld diót forró vízzel leöntenek, és hagyják állni 1 óra hosszat. A lehűlt vizet leöntve kb. 3 órára hideg vízbe teszik, majd a diót darabokra vágják (a forró és hideg vizes kezelés célja a zöld dióban lévő keserű anyagok nagyobb részének eltávolítása). A felvágott diót 40 V/V%25-os érleletlen borpárlattal vagy rozspálinkával öntik le (ízlés szerint 1-2 literrel). Ezt követően hozzáadnak kb. 70 g koriandermagot, 60 g ánizsmagot, 60 g egész fahéjat, 30 g szerecsendió-virágot, 30 g szegfűszeget és 10 g vaníliát. Az áztatás (macerálás) ideje a készítő ízlésétől függ. 2-3 hetes kilúgozás után hetente ajánlatos megízlelni, és amikor tulajdonságai (szín, illat, zamat) a legmegfelelőbbek, a megtisztult pálinkát az ágyról óvatosan lefejtik (leöntik), esetleg szűrik is. Üvegballonban (kis fahordóban) még tovább érlelik.
Ma is hasonló módon készül, azzal a különbséggel, hogy a házi készítők saját, semleges ízű gyümölcspálinkát (pl. Milota környékén alma- vagy vegyespálinkát), illetve vásárolt finomszeszt használnak.
&filetext10=A piacon zöld diót nem árulnak, a diótermő körzetekben - Milota térségében, de elszórtan az Alföldön máshol is - a diófa-tulajdonosok még készítenek diópálinkát. A hagyomány azonban kihalófélben van.
Zöld dió felhasználásával szeszesital-készítés üzemi méretekben a Bács-Kiskun megyei Aranykapu Rt.-nél történik. Ez a termék azonban cukortartalma és kisebb (30 V/V%25) alkoholtartalma miatt már likőrnek minősül. Egyelőre kis mennyiséget (néhány hl-t) állítanak elő. A mostanában felelevenített termék ipari receptúrájának és technológiájának véglegesítése, a célpiac pontos meghatározása a kereskedelmi visszajelzések alapján folyamatban van.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés