Vince-napi pincejárásra hívnak a hétvégén borvidékeink

Vince-napi pincejárásra hívnak a hétvégén borvidékeink - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince – tartja a közismert rigmus. Vince napján a szőlőtermelők figyelték az időjárást; szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermést jósoltak. A kopácsi gazdák szerint sok bort kell inni ezen a napon, hogy bő legyen a termés.

Ezen a napon vincevesszőt metszettek, amit bevittek a házba, vízbe állították, és abból, hogy mennyire hajtott ki, a következő év termésére jósoltak. A pincelátogatás ezen a napon hazánk majdnem minden vidékén szokás volt – írja a Vendéglátás magazin.

Vince-nap alkalmából január 21–23. között pincejárással várják az érdeklődőket a Pannonhalmi borvidék borászatai. A három nap során a látogatók különböző borkóstolókon és pincelátogatásokon vehetnek részt, egyes pincészetek ízletes kísérőételekkel is várják a látogatókat.

A pincészetek látogatása előzetes regisztrációhoz kötött. A borvidék január 22-én menetrendszerűen közlekedő borvidéki buszjárattal is elősegíti a látogatók könnyebb eljutását a pincészetekhez, ami a győri Hotel Famulustól közlekedik kétóránként.

A Villányi borvidéken az elmúlt évek hagyományait követve idén is hordós, dűlőjáró és vacsorázó Vince-napi programokat szerveznek a helyi borászatok. A hagyományokat ápoló villányi borászok a borvidék drávaszögi területeinek Vince-napi hagyományait elevenítik fel. A helyszínre buszjáratok indulnak.

Tizedik éve annak, hogy Vince-napi szőlőszenteléssel nyitják az évet Tokajban. A világörökségi borvidék névadó városa szőlőszenteléssel és az újbor megáldásával ünnepli Vince-napját január 22-én 10 órától a Szerelmi pincesoron. A hagyományokhoz hűen idén is megszentelik a szőlőt és az újbort is a jó termés reményében. Várják a vendégeket Tokajba, ahol a hagyományoknak a történelmi egyházak szőlő- és borszentelésével tesznek eleget. Ilyenkor a helyi termelők újborát az áldás után meg is kóstolhatja a közönség, az előző évi termésből lett nedűnek tehát ez a premiere.

Forrás: turizmus.com

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés